Відеоблоги

Не встигаєте подати заяву про неможливість сплати податків до 30.09: що робити?

Ви дізнаєтесь:

  • За яких умов і в який строк потрібно подати заяву.
  • Що свідчить про відновлення виконання обов'язків.
  • Що робити після відновлення виконання обов'язків.
Оберіть відео для перегляду

5(6)

Оцініть відео:

Не встигаєте подати заяву про неможливість сплати податків до 30.09: що робити?

00:06:31

Олена Габрук

5(6)

Оцініть відео:


Що робити якщо платник податків немає можливості подати заяву до 30.09.2022 року?

Якщо у вас стало, немає можливості з 24 і по сьогодні, от її не було, немає і невідомо коли вона з’явиться. Скоріше б. Так? Але тим не менше.


Строк подання заяви

Дивіться як у нас прописано в Наказі №225. Заява та відповідні документи (копії документів, якщо ми будемо в електронній формі подавати) подається одночасно з набуттям можливості виконання одного із податкових обов’язків. І от дали, дивіться, я не випадково підкреслила «одного», не всіх, одного. Що мається на увазі? Це безпосередньо прописано в самій постанові. Реєстрація податкової накладної, подання звітності, сплата невиконаного податкового зобов’язання тощо. Таким платником податку, передбачених Податковим кодексом. Так от, якщо ви одночасно із набуттям можливості щось зробили із цього переліку, то у вас виникає обов’язок подати таку заяву не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платника податків. Тобто у вас не було, ви щось зробили, у вас з’явилась можливість. От я наводжу на прикладі, так?

Відновлення можливостей виконання обов’язків

Багато у кого зараз офіс, працівники працюють дистанційно, знаходяться хто на території України, хто світом роз'їхався. Дивіться що відбувається. Десь бухгалтер зареєстрував податкову накладну. У нас підприємство змогло щось собі реалізувати, заробити якихось грошей. Бухгалтер реєструє податкову накладну. Вона ж в системі працює, система прозора в податковій. Отже, вважається, що таке підприємство, воно отримало можливість, у нього відновилась можливість і тому, якщо, припустимо, в серпні така податкова накладна була зареєстрована, то вже від 1 вересня рахуйте 60 днів, коли ви маєте відновити сплату податків. Тобто от зверніть увагу, у вас відновилась можливість. Тобто у вас заяву не приймуть. Тобто якщо у вас не було можливості до 30.09 подати, тобто ви пізніше входите. От якщо, давайте так, є території, які можливо будуть визволятися, там де люди будуть виїжджати, ви будете в цей перелік не можливостей заходити, ну припустимо зайдете там десь з вересня. Зараз є багато таких територій, що визволяються, там не можна проводити роботу. Або жовтень. Отже, коли вам подавати заяву? От у вас немає тієї можливості. Тобто немає можливості, ви не подаєте, у вас немає такого моменту. Але від виконання першого податкового обов’язку ви берете 60 днів. Тому в даному випадку, якщо ви щось зробите з цього, ось з тих податкових обов’язків, ви будете відраховувати 60 днів коли ви маєте подати заяву. Якщо у вас не було можливості й немає зараз можливості, ну доречно ви можете цю заяву і не подавати, за умови того, що у вас немає технічної можливості подати цю заяву. Тобто не всі підприємства пройшли релокацію, далеко не всі. Не всі повиїжджали. Хтось десь залишився без комп’ютерної техніки. Немає можливості описати що це були за документи. Тому що я звернула увагу, що в самій заяві ви маєте деталізувати і якщо ви будете йти далі за п. 69.28, там де про підтвердні документи треба казати, про втрату, там же теж треба деталізувати. Тому якщо немає можливості звітувати, платити податки й подати заяву, то зараз ми так і знаходимося з вами без тої заяви. Якщо у вас ви будете далі входити вже в полосу, то тоді ви будете також, якщо буде, наприклад, у вас немає і далі можливості, але ті хто буде входити в цю полосу, ви будете мати можливість подати. Для тих хто і далі буде знаходитися після 30 вересня без можливості подати заяву. Але контролюйте, щоб ніхто із ваших працівників не виконав того, що податковій дасть можливість, у вас на слайді це написано, дасть можливість вважати, що у вас відновилася можливість. Тобто ось це розрив зробити не можна. Інакше у вас будуть наслідки, якщо ви це зробили, в терміни які зазначені на слайді, подача заяви з документами й можливість виконання податкових обов’язків. Тобто ось тут, коли ми говоримо, або ви будете подавати про неможливість далі, або ви будете вважатися таким, що можливий. Тобто ось тут зверніть на це увагу.


Подання заяви після відновлення можливостей виконання обов’язків

Ну і платник податків, який виконував податкові обов’язки, втратив таку можливість – як діяти? Ну який виконував податкові обов’язки, якщо мав виконувати і втратив таку можливість, територія фронту рухається, у вас є можливість подати заяву та підтвердні документи в терміни протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення можливості. Тобто якщо ви нарахували і потім припинили, ви не можете вже звітувати, платити податки, звісно, от коли ви відкриваєте свій Електронний кабінет, багато хто каже «Боже, у мене там вже стільки висить штрафів». Але на сьогодні навіть податкова ще не чіпала єдинників у яких є штрафи. Так? Чому? Тому що дійсно зараз всі очікують, а можливо там дійсно немає можливості. Тобто чому я знову кажу, дуже потрібна та прив’язка до переліку територій, якої у нас ще сьогодні поки що немає. Тому якщо у вас буде втрачатися далі можливість, ви будете подавати заяву, у вас буде виникати необхідність подати заяву з підтвердними документами протягом 60 календарних днів з першого дня, наступного за місяцем відновлення. Тобто спочатку втратиться можливість, а потім коли вона буде відновлюватися. Ну так у нас з вами написано.