Відеоблоги

Як змінити місце діяльності ФОПа

Ви дізнаєтесь:

  1. Як і куди подати інформацію про зміну місця діяльності.
  2. Чи треба перереєструватися ФОПу – переміщеній особі.
  3. Куди звітувати та сплачувати податок після зміни місця діяльності.
Оберіть відео для перегляду

5(19)

Оцініть відео:

Як змінити місце діяльності ФОПа

00:09:27

Ольга Целуйко

5(19)

Оцініть відео:

Податкова адреса підприємця

Щодо зміни місця провадження діяльності. Які є особливості для взагалі визначення де у нас працює підприємець. Фізособа реєструється як платник податків в податковому органі за місцем свого проживання. Це буде його податковою адресою і він не може мати більше однієї податкової адреси згідно з нормами Податкового кодексу.

Повідомлення ДПС про зміну місця провадження господарської діяльності

Тепер розглянемо питання як єдиннику повідомити податкову про те, що в нього відбулися зміни. Ну ми розуміємо, що ви повинні внести зміни до Єдиного держреєстру. І здавалося б цього має бути достатньо. Ось внесли зміни в держреєстр і все. Але для єдинників, прямо Податковим кодексом, встановлена вимога, при зміні податкової адреси, місця провадження господарської діяльності має подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, з позначкою у графі «Унесення змін» не пізніше останнього дня кварталу, у якому відбулися такі зміни. Це заява за формою, яка затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. №308. Ну, наприклад, підприємець змінив податкову адресу в II кварталі 2022 року. Подати таку заяву слід не пізніше 30.06.2022 р. Тобто маємо тут великий час, щоб не стратити, щоб все подати вчасно.

Місце провадження діяльності

Тут може бути ще така ситуація, що місце провадження діяльності і податкова адреса можуть не збігатися. Тому що податкова адреса де у нас живе підприємець, а працювати може він і в іншому місці. Якщо адреси збігаються, це що означає? Що прямо за місцем своєї реєстрації (тобто прописки) єдинник буде фактично вести підприємницьку діяльність. Прямо там де він зареєстрований. Там він надає послуги, або там розташований магазин, кафе, перукарня, пункт надання послуг. І адреси у нього не зберігаються, якщо за місцем реєстрації він живе, але там він не працює, у нього є окремий офіс, окремий магазин, або щось таке окреме. І тоді адресою місця провадження господарської діяльності буде адреса за якою розташований такий об’єкт, де він здійснює свою господарську діяльність.

А якщо ж у підприємця немає конкретного місця провадження діяльності? Це може бути якщо він займається виїзною торгівлею, займається зовнішньоекономічною діяльністю, займається наданням послуг. В даному випадку податківці рекомендують зазначати у графі «Область, район, населений пункт» поля 6 Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування. Наприклад так «Надання послуг на території України» або «Торгівля на території України». І в такому разі інші графи поля 6 не заповнюються. Тобто подивіться як саме ви працюєте. 

Внесення змін до реєстру платників єдиного податку

Для зміни відомостей, які містяться в реєстрі платників єдиного податку ви подаєте ось цю Заяву. І де її шукати в електронному кабінеті? Там є така Заява, це форма F0102003. В заяві потрібно повторити, продублювати, всі відомості, які залишилися без змін. Зокрема податкову адресу (якщо вона не змінилася), вибрані види діяльності і інші дані. Тобто розумієте, кожного разу ви подаєте їм цю заяву і там всі ваші дані повинні бути в актуальному стані. Що не змінилося, вам потрібно продублювати. І в п. 5.4 «Унесення змін до реєстру платників ЄП» п. 5 «Підстави подання заяви» в рядку «Місце проведення господарської діяльності» проставляємо відмітку, щоб показати, що саме у вас змінилося, чого не побачили швидко серед різних умов, причин внесення змін, що саме вас спонукало внести ці зміни. У п. 6 «Місце ведення господарської діяльності (індекс, адреса)», там індекс і адреса, вона заповнюється ну або не заповнюється графа «Код КОАТУУ», «вулиця, номер будинку/офісу/квартири» та «Індекс». І в графі «Область, район» ми зазначаємо відповідну інформацію. А коли ми не заповнюємо? Як я вже сказала, якщо у нас місце провадження діяльності уся територія України.

Підприємці – внутрішньо переміщені особи

Дуже нагальним є питання, яке я кожного дня бачу від передплатників бухгалтерських відео платформ, відповідаючи на запитання сервіс «Особистий консультант», це по внутрішньо переміщених особах. Вони, якщо переїхали, отримують таку довідку, що вони внутрішньо переміщені особи. І виникає питання, чи обов’язково потрібно перереєструватися як підприємець. Але обов’язкової вимоги тут немає. Ви можете працювати за місцем своєї попередньої податкової адреси. Ну, наприклад, ви переїхали з Дніпра до Львова і там отримали таку довідку. Якщо ви не плануєте повертатися і будете далі там працювати, так ви зареєструєтесь там, оскільки у вас буде така довідка внутрішньо переміщеної особи, і буде місце реєстрації. Це одна ситуація. Ну а якщо ви плануєте повернутися через якийсь час, нехай він буде не визначений, чи потрібно перереєструватися? Ні, не потрібно. Ви можете просто відкрити собі об’єкт, пов'язаний з оподаткуванням, тобто подати форму №20-ОПП і на орендований офіс або приміщення, де ви будете займатися  своєю господарською діяльністю, і дали перебувати на обліку в податковій свого району де ви проживаєте. Ну звісно ситуація ускладняється для тих, хто знаходиться у містах, де можливо працювати, де все зруйновано і в окупованих містах, де не працюють податкові. В такому разі є сенс, мабуть, перереєструватися за довідкою внутрішньо переміщеної особи. Тобто ви приймаєте це рішення самостійно, тому що обов’язкових умов перереєстрації тут немає.

Звітність та сплата податку у разі зміни податкової адреси

Як подавати звітність і сплачувати єдиний податок у разі зміни податкової адреси, яка пов’язана зі зміною адміністративного району? Ну а це наразі так і відбувається от зараз при переїздах з регіону до регіону України. В такому разі підприємець єдинник подає податкову декларацію платника єдиного податку за новим місцезнаходженням. Це буде основне місце обліку. І сплачує єдиний податок за попереднім місцезнаходженням, яке буде для нього не основним, але він сплачує туди єдиний податок до закінчення поточного бюджетного року. А уже починаючи з 1 січня наступного року він буде сплачувати за своїм основним місцем обліку. Це у разі, якщо він дійсно змінив податкову адресу, а не просто переїхав і працює собі, а податкову адресу не змінював.

Джерело актуальної інформації про взяття на облік в ДПС

Де вам знайти дані про взяття на облік? Вони оприлюднюються щодобово на вебпорталі електронних сервісів Мін'юсту (ну якщо вони працюють), на офіційному вебпорталі ДПС в електронному сервісі Електронний кабінет, де у вас є ще такий реєстр страхувальників, дані про взяття на облік платників єдиного податку. Там можна подивитися. Тому у разі зміни місцезнаходження або місця проживання протягом звітного періоду, податкова у своїх роз’ясненнях рекомендує платнику на дату подачі звітності і сплати єдиного внеску перевірити інформацію де ви наразі є на обліку.