Відеоблоги

Чи необхідно РРО поєднувати з платіжним терміналом

Ви дізнаєтесь:

  1. Про наслідки відсутності поєднання терміналу і РРО.
  2. Які реквізити має містити фіскальний чек.
  3. Чи можна працювати без порушень за відсутності поєднання РРО з терміналом.
Оберіть відео для перегляду

5(16)

Оцініть відео:

Чи необхідно РРО поєднувати з платіжним терміналом

00:07:05

Ірина Губіна

5(16)

Оцініть відео:

Платіжний термінал та РРО, поєднувати чи ні? Пишіть у коментарях.

У разі використання РРО чи є необхідність поєднувати таке РРО із платіжним терміналом і чи існують якісь конкретні штрафи, у випадку коли таке поєднання відсутнє?

Перш за все хочу зазначити, що Закон про РРО, зокрема стаття 17, не встановлює жодних штрафів за відсутність такого під’єднання. Але коли ми дивимось на роз’яснення, яке є в ЗІР, ми бачимо, що податківці заходять із іншої сторони, вони посилаються на Порядок формування фіскального чеку, тобто на Положення №13, яке визначає форму та зміст розрахункового документу. І кажуть про те, що за відсутність обов’язкових реквізитів в такому платіжному документі у нас можуть бути проблеми і застосовані штрафи, саме у зв’язку з тим, що наш платіжний документ має не відповідну форму. Отже, давайте подивимось які вимоги встановлює саме Положення №13 щодо розрахункового документу (фіскального чеку) у прив’язці до платіжних систем. І наразі ми бачимо, що є ціла низка реквізитів, які стосуються використання платіжного терміналу. Адже йдеться про еквайра, про ідентифікатор платіжного пристрою, про вид операції, про напис «Платіжна система» і т.д. А після такого переліку зроблено зауваження, що відповідні рядки 11-18 фіскального чеку заповнюються у разі застосування під час проведення розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного терміналу, з’єднаного або поєднаного з РРО. І зверніть будь-ласка увагу, що це є такий дуже не типовий момент, коли згадка в нас є виключно про РРО.

Отже, повертаючись до форми фіскального чеку, ми з вами розуміємо, що у випадку, коли платіжний термінал не з’єднаний або не під’єднаний з РРО, друк відповідних реквізитів може бути неможливим і через це податківці наголошують на відсутність обов’язкових реквізитів, і відповідно на штрафи. Доречі, хочу нагадати, що з 1 січня 2022 року ці штрафи вже становлять 100% перше порушення і 150% в сумі операції відповідно за всі наступні порушення. Але, прогрес, як то кажуть, не стоїть на місці. І дійсно, згідно із технічними можливостями і особливостями, вже з’являються такі РРО, які дають змогу проводити відповідні операції без фактичного з’єднання із платіжним терміналом. І хочу звернути увагу, що податкова служба також не стоїть на місці коментуючи це питання і дуже показовою, в даному випадку, є індивідуальна податкова консультація, нажаль поки що індивідуальна, де зазначається наступне. Що вимоги законодавства не стосуються процесу друку розрахункового документу та сліпів і квитанцій, і у разі застосування під час проведення розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) або терміналу, операція має бути відображена в розрахунковому документі РРО, за винятком випадків використання РРО із зовнішнім модемом, який не може бути з’єднаний з POS-терміналом. А це свідчить про те, що у випадку використання саме таких моделей платіжних терміналів і відповідно моделей РРО, ми можемо не мати з вами змогу зробити друк відповідних обов’язкових реквізитів.

Отже через такі технічні особливості маємо чек без рядків, про які йдеться в Положенні №13, 11-18 і такий фіскальний чек, він також буде вважатися належним розрахунковим документом. Але зважте будь-ласка, що цей висновок поки що існує не на рівні законодавчого документу, а саме на рівні індивідуальної консультації. Тому для всіх, хто не отримав аналогічну консультацію, не забувайте, будь-ласка, поєднувати або з’єднувати свої платіжні термінали із РРО.