Відеоблоги

Війна: ПДВ, імпорт, злочини, звітність банків

Ви дізнаєтесь:

  1. Як визначити ПДВ-зобов’язання за наявності непідтверджених ПН та РК.
  2. Чи відшкодовуватиметься ПДВ під час дії воєнного стану.
  3. За якими правилами імпортуватиметься товар та як звітуватимуть банки.
Оберіть відео для перегляду

4.5(8)

Оцініть відео:

Війна: ПДВ, імпорт, злочини, звітність банків

00:11:00

Олена Габрук

4.5(8)

Оцініть відео:

Ми продовжуємо відслідковувати все найцікавіше на нормативно-законодавчому фронті. І почнемо з податкових новин. ДПС роз’яснило ситуацію з ПДВ під час воєнного стану. За минулі кілька днів в базі ЗІР вона не лише надала відповідь на питання як в податковій звітності з ПДВ декларуються податкові зобов’язання з ПДВ за звітний період лютий 2022 року у зв’язку з запровадженням воєнного стану, про це ми вже розповідали раніше, але і висловила своє бачення щодо інших ПДВ питань.

Як визначити під час воєнного стану, податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ при формуванні податкового кредиту за операціями з придбання товарів/послуг, що призначені для використання в неоподатковуваних ПДВ операціях, на підставі наявних у платника первинних чи розрахункових документів та без відповідного підтвердження зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних чи розрахунків коригування? На думку ДПС, розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до 198.5 ПКУ за товарами/послугами, що використовуються в неоподатковуваних операціях, що включені до складу податкового кредиту на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, та які не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними чи розрахунками коригування доцільно здійснювати на підставі бухгалтерської довідки. Після цього, після завершення воєнного стану, платники будуть зобов’язані забезпечити реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних всіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відтермінована на час дії військового стану. А всі податкові зобов’язання та податковий кредит, задекларовані платниками під час дії такого воєнного стану на підставі наявних у платника первинних розрахункових документів підлягають обов’язковому уточненню, приведенню у відповідність з урахуванням даних податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в єдиному реєстрі податкових накладних.

Чи потрібно заповнювати Таблицю 1.1 «Відомості про включенні суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з ПДВ, до суми податкових зобов’язань за звітний (податковий) період» Додатку (Д1) до декларації з ПДВ, що подається за звітні періоди, протягом яких діє воєнний стан? На це запитання податкова вважає, що при поданні податкової звітності з ПДВ за звітні періоди, протягом яких діє воєнний стан, в яких відображаються податкові зобов’язання на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів та не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними, розрахунками коригування, платники можуть не заповнювати табличку 1.1. В той же час, за наявності можливості, платники можуть відобразити в таблиці 1.1 відомості про суми ПДВ, включені до складу податкових зобов’язань за звітний податкових період, не підтверджені зареєстрованими в реєстрі податковими накладними, розрахунками коригування на дату подання податкової декларації з ПДВ. В подальшому дані таких таблиць будуть сприяти реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, розрахунків коригування за рахунок показника сума перевищення другого реєстраційного ліміту, обрахованого відповідно до п. 200-1.9 Податкового кодексу України.

Чи буде здійснюватися відшкодування ПДВ під час дії воєнного стану, встановленого відповідно до законодавства? Державна податкова служба виходить з того, що надання бюджетного відшкодування здійснюється в разі узгодження контролюючими органами заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами відповідних перевірок. В той же час, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України зупинено дію пп. 200.10 – 200.12 ПКУ, якими безпосередньо визначено терміни проведення таких перевірок та процедуру відшкодування. Ось і рахуйте.

Чи буде формуватися в СЕА ПДВ показник SПеревищення та, відповідно, зменшуватись реєстраційний ліміт в СЕА ПДВ при поданні податкової звітності з ПДВ, в якій відображаються податкові зобов’язання, сформовані на підставі наявних у платника первинних документів, та не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування? На це питання ДПС відповіла ствердно. При поданні податкової звітності з ПДВ, в якій відображаються податкові зобов’язання, сформовані на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів та не підтверджених зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування, у платника податку буде формуватися в СЕА ПДВ показник SПеревищення та відповідно зменшуватись реєстраційний ліміт в СЕА ПДВ. Планується, що більш докладно тема сплати та визначення ПДВ під час війни буде розглянута в одному з найближчих випусків.

Вже за тиждень у додатку «Дія» розпочнеться реєстрація інформації про пошкоджене та зруйноване майно громадян України. Про це повідомив прем'єр міністр України Денис Шмигаль. «Кожен, хто залишився без даху над головою, кожен, чий дім чи квартира були знищені окупантами, зможуть залишити заявку на відшкодування в «Дія». Ми вже створили Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури. І як тільки війна буде завершена, ми почнемо відновлювати усе, що зруйнував ворог» - підкреслив очільник уряду. Кабмін визначив порядок митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України в період дії воєнного стану. Як свідчить постанова КМУ від 09.03.2022 р. №236, декларування та митне оформлення імпортованих товарів може здійснюватися шляхом подання попередньої митної декларації без пред’явлення таких товарів митному органу. Таку декларацію можна подати або за місцем перетину митного кордону України шляхом подання митної декларації, заповненої в звичайному порядку, або в будь-якому митному органі у встановленому законодавством порядку. Митне оформлення таких товарів буде відбуватися без застосування заходів не тарифного регулювання зовнішньої економічної діяльності. В свою чергу митним органам дозволено надавати відстрочення сплати митних платежів під час ввезення на митну територію України товарів. Втім це стосується лише товарів з додатку до цієї постанови. Уряд створює резерв продовольства. За словами прем'єр міністра Держава здійснює викуп зерна та інших запасів в обсягах річного споживання всією Україною за кошти державного бюджету. Очікується, що такий крок дозволить забезпечити країну достатньою кількістю продуктів харчування. Саме на цьому факті акцентував увагу Комітет Верховної ради України з правоохоронної діяльності. Адже, нажаль, існують випадки викрадення чужого майна, покинутих або пошкоджених будівель чи споруд, закладів торгівлі, які є тимчасово покинутими або знаходяться поза належною охороною. Комітет та парламент вже зробили крок до протидії цьому ганебному явищу, підтримавши законопроект, який посилює покарання, злочинців будуть позбавляти волі на строк від 5 до 10 років. При цьому комітет погодився з пропозицією Верховного суду, який переконаний, що умисне вчинення кримінального правопорушення в умовах воєнного стану визначається обставиною, що обтяжує покарання. На думку суду, вчинення будь-якого кримінального правопорушення в умовах воєнного стану, коли винний умисно використовує надзвичайну обстановку для реалізації своєї мети, визначається обставиною, що обтяжує покарання.

Національний банк України встановив новий порядок складання та подання українськими банками фінансової звітності в умовах воєнного стану. По-перше, банки, які не завершили роботу щодо складання річної фінансової звітності та консолідованої річної звітності за 2021 рік у зв’язку з введенням воєнного стану, мають продовжити цю роботу після припинення чи скасування дії воєнного стану. По-друге, банки за можливості подають та оприлюднюють на власному веб-сайті річну фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за 2021 рік разом із аудиторським висновком і подають фінансову звітність, складену на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі до центру збору фінансової звітності операційного управління, яким здійснюється Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Ну і по-третє, Національний банк не застосовує до банків заходів впливу за порушення ними строків подання річної фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності, консолідованої проміжної фінансової звітності за І квартал 2022 року в період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування. Відповідні зміни затверджені постановою національного банку України від 7 березня поточного року №41.