Відеоблоги

Звітність з 2% ЄП за місяць, зміни з ПДВ і не тільки: Закон 2142 вже діє

Ви дізнаєтесь:

  1. Коли можна подати заяву та перейти на 2%
  2. Як обліковується ПДВ при переході на 2% і поверненні.
  3. Від яких податків і кого звільнили.
Оберіть відео для перегляду

4.8(29)

Оцініть відео:

Звітність з 2% ЄП за місяць, зміни з ПДВ і не тільки: Закон 2142 вже діє

00:12:24

Ірина Губіна

4.8(29)

Оцініть відео:

Нарешті законопроєкт №7190 набув рис закону. Наразі це Закон №2142-XI і працює з 5 квітня 2022 року, згідно з датою офіційної публікації. Отже, згадаймо про ті основні новації, які подарував нам закон на тлі законодавства податкового, і на тлі певних процедур митного оформлення.

Почну з подання заяви на перехід до спрощеного спеціального єдиного податку за ставкою 2%. Як і передбачалося, ми маємо з вами можливість подавати заяви й після 1 квітня. Для тих, хто буде це робити, набуття статусу платника єдиного податку буде відбуватися з наступного робочого дня, з дня після подання такої заяви. Головне, щоб всі реєстри податкової служби також працювали справно і мали змогу бачити себе у відповідному реєстрі платників єдиного податку саме на наступний робочий день.

Окрім цього, трошечки розширили перелік суб’єктів, які можуть обирати такий вид єдиного податку. Зокрема, хочу нагадати, що п. 9.3 підрозділу 8 розділу XX ПКУ передбачені обмеження для тих, хто не може бути платником єдиного податку і серед цих обмежень розширили перелік виключень. Отже, починаючи з дати набрання чинності цим законом, можуть бути платниками єдиного податку ті суб’єкти, які займаються імпортом автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів. Також уточнення залишилися у порівнянні з законопроєктом щодо визначення об’єкта оподаткування. Об’єкт оподаткування визначається не тільки як дохід, а саме як дохід, який визначається за правилами статті 292 розділу IV ПКУ. Отже, це означає, що всі ці правила (що є і що не є доходом), які передбачені зазвичай для платників єдиного податку, для юридичних осіб, для фізичних осіб, наразі будуть актуальні для всіх, хто обирає ставку 2%.

Ну і найголовніші зміни, як на мене, стосуються саме уточнень, пов’язаних зі статусом платників єдиного податку для тих, хто переходить на такий спец єдиний податок.

Також не будуть нараховуватися податкові зобов’язання при ввезенні товарів на митну територію України – окрім операцій, пов’язаних із постачанням товарів/робіт/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, як це було передбачено в первісній редакції.

Окрім цього, ми маємо справу з таким статусом, як «звільнення від податкової звітності й сплати податку», і таким особливим статусом, як «призупинення реєстрації платника єдиного податку». Що це може означати? Це означає, що всі ті обов’язки, які покладаються на зареєстрованих платників ПДВ розділом V ПКУ і підрозділом 2 розділу XX ПКУ, на період перебування суб’єкта у статусі спец платника за спецправилами єдиного податку 2% не будуть розповсюджуватися. Але треба звернути увагу, що у випадку, коли зареєстрований платник ПДВ спочатку переходить на єдиний податок, а потім повертається до свого статусу і відповідно стає платником ПДВ, йому доведеться вже нараховувати умовні зобов’язання за правилами ст. 298.5 ПКУ. Цей обов’язок буде з’являтися не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому відбулося таке повернення і стосуватися він буде товарів, послуг, необоротних активів, які були придбані або виготовлені з ПДВ до початку застосування особливостей нової спрощеної системи і які були використані під час перебування у такому статусі.

Окрім іншого, в п. 9.9, як ми бачимо на слайді, зазначаються й особливості визначення бази оподаткування для таких умовних зобов’язань.

Ще одна, дуже важлива новина – це формат звітності. Він змінюється із квартального, який був до п’ятого квітня, власне на місячний формат. І все відбувається, як зазвичай, для місячної декларації. Термін подання  плюс 20 днів після закінчення відповідного місяця. А термін сплати податку – плюс 10 днів після крайньої дати подання відповідної декларації. Отже, для тих, хто буде працювати з 1 квітня, крайній граничний термін подання декларації за квітень буде до 20 травня і до 30 травня треба буде сплатити єдиний податок. Зазначу, що є певні нюанси для звітування щодо грудня, це буде стосуватися платників особливого режиму, які є фізичними особами щодо ЄСВ і тих платників, на яких буде розповсюджуватися обов’язок розраховувати мінімальні податкові зобов’язання.

Ну і як то кажуть, не єдиним податком єдиним, славиться закон №2142. Є й інші податкові новації. Згадаймо їх.

По-перше, в нас розширений період, коли ми можемо виконати ті наші податкові обов’язки, щодо яких ми не мали можливості зробити це своєчасно, тому що був запроваджений воєнний стан. Це вже легендарний пункт 69.1, який попередньо встановлював відтермінування плюс три місяці після закінчення воєнного стану, а у редакції Закону №2142, як ми бачимо, це все буде в нас відбуватися протягом шести місяців. Це стосується сплати податків, подання податкової звітності, реєстрації податкових документів, зокрема акцизних податкових накладних тощо. Ну і власне застування відповідальності.

Окрім іншого, Закон №2142 додає новий пункт і дозволяє на період воєнного стану здавати декларації в паперовому вигляді.

Щодо звільнення від сплати податків. Як і передбачалося, трошечки переформатували можливості несплати екоподатку. І від об’єктного підходу зробили підхід суб’єктний. Тобто орієнтуватися будемо, по-перше, на те, де зареєстрований платник податку. Він має бути зареєстрований на територіях, на яких ведуться бойові дії або які окуповані. І нагадаю, що такий перелік має розробити Кабмін. Це перша головна думка. І друга головна думка, що прив’язка буде щодо стаціонарних джерел забруднення, реєстрація пов’язана зі стаціонарними джерелами забруднення, які пов’язані із радіоактивними відходами щодо їх розміщення, утворення і зберігання.

Окрім цього, серед звільнення щодо несплати податків з’явилася, як і очікувалося, нерухомість. Несплата, можливість не платити податок на нерухомість, буде стосуватися і житлової та нежитлової нерухомості, і як для фізичних осіб, так і для осіб юридичних. Як ми бачимо, щодо житлової нерухомості періоди трошечки різняться для фізосіб і для юросіб. Це пов’язано з особливістю сплати податків. Юрособи сплачують начебто наперед, а фізособи сплачують із запізненням. Тому трошечки періоди будуть різнитися, але за змістом залишається можливість несплати. Щодо питань об’єктів нежитлової нерухомості, розмежування щодо фізичних та юридичних осіб ми з вами не маємо, а маємо просто період звільнення з 1 березня 2022 року по 31 грудня. Знову ж таки, буду повторюватися, що для нерухомості, як і для інших податків, звільнення буде стосуватися певних територій: на яких ведуться бойові дії, які окуповані. І що важливо для об’єктів нерухомості, буде окремий Кабмінівський перелік щодо нерухомості, яка зруйнована і не придатна для використання через бойові дії із Російською федерацією. Отже, слідкуємо за переліками Кабміну, щоб скористатися цими пільгами.

Революційні зміни стосуються також імпорту. Дуже багато звільнень, дуже багато зеленого світла. Не тільки в ПКУ, а і щодо митних процедур і митних оформлень.

Але особливо хочу згадати питання можливості імпорту з 1 квітня 2022 року. Зокрема для платників єдиного податку – як юридичних осіб, так і фізичних осіб. Але з однією особливістю – це мають робити та можуть робити тільки ті, зокрема, представники третьої групи, які обрали особливий статус 2% єдиного податку. Отже, для таких суб’єктів господарювання операції із ввезення товарів на митну територію не будуть оподатковуватися ПДВ.

Не будуть оподатковуватися не тільки ПДВ, а й акцизним податком операції по ввезенню транспортних засобів фізичними особами. Ну а які саме транспортні засоби також можете побачити на слайді. Паралельно з цими нормами діють звільнення щодо мита, які внесені Законом №2142 до Митного кодексу.

Ну і на завершення, низка змін, які стосуються саме митних процедур. Зокрема, вводиться мораторій на документальні перевірки дотримання вимог митного законодавства і митної справи. Передбачається що митні формальності можуть виконуватися іншим митним органом, ніж передбачено первісно в кодексі. Також звільнення від мита і спрощений податок митного оформлення для суб’єктів або товарів, для яких встановлені податкові пільги, передбачені й у Митному кодексі. Тобто, як я сказала, зелене світло для імпорту маємо у наших новаціях.