Відеоблоги

Новий Трудовий кодекс: зміни для всіх!

Ви дізнаєтесь:

  • Які види Трудових договорів передбачено в новому Трудовому кодексі
  • За якими ознаками відносини визначатимуться трудовими
  • Які документи вимагатимуть при працевлаштуванні
  • Про нові умови та підстави розірвання Трудового договору
Оберіть відео для перегляду

4.9(34)

Оцініть відео:

Новий Трудовий кодекс: зміни для всіх!

00:11:22

Тетяна Гуль

4.9(34)

Оцініть відео:


Проєкт нового Трудового кодексу: мета та суть змін

Спільний представницький орган профспілок оприлюднив проєкт нового Трудового кодексу. Цим документом планується замінити всім нам звичний, але будемо відвертими, дещо застарілий, Кодекс законів про працю, який дістався нам ще з радянських часів. Так, хоча до нього і вносяться постійні зміни, які приводять норми трудового законодавства до сучасних вимог, все ж хочуть Кодекс законів про працю замінити новим трудовим кодексом. Мета цих змін: дерадянізація законодавства про працю; створення рівних правил на ринку праці й балансування інтересів працівників і роботодавців; надання стимулів для розвитку соціально відповідального бізнесу; інвестування в національну економіку; спрощення порядку укладання та розірвання трудових відносин у поєднанні з ефективними механізмами захисту від раптової втрати роботи; полегшення пошуку нової роботи та зниження рівня безробіття. Простими словами: мета проєкт – адаптувати наше трудове законодавство до сучасних викликів та динаміки ринку праці. Крім того, необхідністю реформи є також імплементація до національного законодавства положень міжнародних правових документів, які є обов'язковими для України, а також актів Європейського Союзу. Що ж може кардинально змінитись у трудовому законодавстві?

Види трудових договорів згідно проєкту нового Трудового кодексу

Порівняно із чинним законодавством про працю додатково включено регулювання питань щодо порядку укладення обов'язкового письмового трудового договору та різних видів строкових трудових договорів. Відповідно до ст. 43 проєкт Трудового кодексу, з урахуванням особливостей організації роботи та їх змісту, трудові договори можуть бути таких видів: безстроковий трудовий договір; строковий трудовий договір (причому у статті 44 розписано коли саме можуть бути укладені строкові трудові договори); трудовий договір про сезонну роботу; з нефіксованим робочим часом; учнівський трудовий договір; трудовий договір з домашнім працівником; трудовий договір про надомну роботу та дистанційну роботу.


Також Трудовий кодекс буде мати визначення ознак трудових відносин. Так, відповідно до ст. 29 проєкт Трудового кодексу договірні відносини, незалежно від їх назви та виду, визнаватимуться трудовими за наявності 3 і більше зазначених ознак:

  • особисте виконання особою роботи за конкретною професією, спеціальністю, кваліфікацією, посадою;
  • виконання особою роботи в інтересах, за дорученням та під контролем іншої сторони, на користь якої виконується така робота; здійснення регулювання процесу праці, що має постійний характер та, як правило, не передбачає встановлення особі конкретно визначеного результату чи обсягу робіт за певний період часу;
  • виконання роботи на визначеному робочому місці з дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку; організація умов праці, зокрема, надання засобів виробництва (обладнання, інструментів, матеріалів, сировини, робочого місця) забезпечується особою, в інтересах якої виконується така робота;
  • систематична виплата особі, яка виконує роботу, винагороди у грошовій формі; встановлення особою, в інтересах якої виконується така робота, тривалості робочого часу та часу відпочинку;
  • відшкодування поїздок та інших витрат, пов'язаних з виконанням роботи, особою, в інтересах якої така робота виконується.


Перелік документів, що надаватимуться працівником при працевлаштуванні

Крім того, уточнено які документи буде надавати працівник при працевлаштуванні на роботу. Так для укладання трудового договору фізична особа зобов'язана буде подати документ, що посвідчує особу, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків. У разі перебування на військовому обліку особа має подати військово-облікові документи, а у випадках, передбачених законодавством, також документи про освіту, про стан здоров'я та інші документи. Крім того, як і зараз, так і у разі прийняття Трудового кодексу, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, видання наказу чи розпорядження роботодавця про прийняття на роботу та повідомлення Державної податкової служби. Але з'явиться цікавинка: роботодавець буде інформувати працівника про таке повідомлення протягом 7 днів з дня його направлення у спосіб, визначений трудовим договором.

Крім того, Трудовим кодексом буде визначено, що трудовий договір укладається в письмовій формі державною мовою у двох примірниках, по одному примірнику для кожної зі сторін трудового договору. Звісно якщо інше не передбачено законом. Крім того, сторони мають право розтлумачити умови трудового договору, що буде оформлюватись у вигляді додатка до трудового договору, у такій самій формі, що і сам трудовий договір. А трудовий договір, укладений в електронній формі, буде вважатись укладеним у письмовій формі якщо він буде підписаний електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа за допомогою технічних засобів електронних комунікацій.


Які ще новинки чекають нас у Трудовому кодексі?


Наприклад, згідно зі ст. 64 проєкт Трудового кодексу, працівник має право в будь-який час з власної ініціативи розірвати трудовий договір, попередивши про це роботодавця у письмовій формі, у тому числі за допомогою технічних засобів електронних комунікацій, не менше ніж за 14 календарних днів. А працівник, з яким укладено строковий трудовий договір на строк до чотирьох місяців має право розірвати його за власною ініціативою достроково, попередивши про це роботодавця за 3 робочі дні. Як і зараз, так і потім, у разі звільнення з власної ініціативи з поважних причин, працівник має право розірвати трудовий договір за власною ініціативою у той строк про який він просить, але перелік поважних причин буде визначатись трудовим та/або колективним договором. Роботодавець також буде мати право розірвати трудовий договір зі своєї ініціативи у випадку відмови працівника від зміни трудового договору, а також з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру. Про рішення розірвати трудовий договір з таки підстав роботодавець повинен у письмовій формі, у тому числі за допомогою технічних засобів електронних комунікацій, повідомити працівника у строк не менше ніж за 60 календарних днів. Якщо ж роботодавець не зможе забезпечувати працівника роботою через, наприклад, знищення чи відсутності виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій, то попередити про звільнення роботодавець може за 30 календарних днів. Щобільше, строки повідомлення про звільнення за цією підставою можуть бути зменшені за домовленістю сторін, але таке зменшення буде компенсуватись грошима за кожен робочий день зменшення строку повідомлення.


Врегулювання роботи з підсумованим обліком робочого часу та домашніх працівників

З новинок, тепер у Трудовому кодексі буде більше зазначено умов щодо врегулювання роботи з підсумованим обліком робочого часу. Нагадаю, що зараз у цьому питанні в Кодексі законів про працю приділено мало уваги й більшість норм щодо підсумованого обліку роботодавці черпають із Методрекомендацій №138.

Також у новому Трудовому кодексі буде приділена увага праці домашніх працівників. А ще будуть оновлені норми щодо надання відпусток. Проєкт Трудового кодексу України встановлює наступні види відпусток: щорічні відпустки, навчальні, соціальні, без збереження зарплати тощо. Щорічна основна оплачувана відпустка буде надаватися працівникам тривалістю не менше як 28 календарних днів за кожен відпрацьований робочий рік який відлічується з дня укладення трудового договору. Нагадаю, що зараз мінімальна тривалість щорічної основної відпустки 24 дні. А ось соцвідпустка на дітей, згідно із проєктом, буде надаватись тільки за основним місцем роботи й тривалість її буде становити 7 днів (замість 10), але на відміну від сьогодення надаватись вона буде обом батькам. Щобільше, таку відпустку слід буде використати тільки в поточному календарному році, а на наступний рік вона не буде переноситися, крім окремих випадків. Відпустку для догляду за дитиною до 3 років батьки можуть також використовувати одночасно.


Що ще нового нас очікує?

Впровадження нових підходів до врегулювання індивідуальних трудових спорів, зокрема на основі процедур медіації, поширення норм колективних договорів та угод, врегулювання нагляду за додержанням законодавства у сфері трудових відносин та визначення порядку проведення інспекційних відвідувань. Нарахування індексації, нарешті, зверху мінімальної заробітної плати. І це тільки вершина всіх змін.

Підсумки. Профспілка опублікувала проєкт Трудового кодексу України. У разі прийняття проєкт трудові договори будуть укладатись у письмовій формі. Трудовий кодекс містить ознаки трудових відносин. Тривалість щорічної основної відпустки буде збільшено, а соцвідпустки на дітей навпаки зменшено.