Відеоблоги

Купівля-продаж валюти в BAS Бухгалтерія: як уникнути типових помилок

Ви дізнаєтесь:

  • Які параметри програми треба перевірити для коректного обліку розрахунків в іноземній валюті
  • Як заповнити/завантажити довідники курсів валют
  • Як провести в програмі BAS операції з купівлі/продажу іноземної валюти
Оберіть відео для перегляду

4.8(11)

Оцініть відео:

Купівля-продаж валюти в BAS Бухгалтерія: як уникнути типових помилок

00:07:18

Людмила Вишенько

4.8(11)

Оцініть відео:


Перевірка параметрів обліку в програмі BAS щодо обліку розрахунків в іноземній валюті

Розглянемо детально як без помилок відобразити господарську операцію купівлі/продажу в програмі покроково. Перше, перевіримо чи стоїть у нас галка в параметрах обліку. Заходимо в параметри обліку через вкладку «Головне», знайшли «Параметри обліку» і тут у нас перша вкладка «Банк і каса» має стояти галочка «Ведеться облік розрахунків у валюті». Не забуваємо про цю галочку. Другий крок, який так само потрібно перевірити, це наші довідники валют. Не забуваємо про курси валют, заповнюємо або ручками або автоматично завантажуємо. Але в обох випадках обов'язково звіряємо з сайтом НБУ. Шукаємо наші «Довідники» і перевіряємо наші «Валюти». Бачимо, що тут у нас є кнопочка «Завантажити» і так само можна додати вручну курси валют. Ось додаємо, перевіряємо. Перевірили довідники, супер.


Проведення в програмі BAS операції з купівлі іноземної валюти

Тепер розпочнемо з купівлі валюти. Першим кроком буде створення документа заявка, у вкладці «Банки й каса»«Заявка на купівлю/продаж валюти».

Вибираємо, створюємо заявку. Вона в мене вже створена, зараз ми її відкриємо.

Заявку створюємо, вибираємо вид операції, у нас тут є купівля/продаж. В нашому випадку це буде купівля валюти.

Далі вказуємо суму іноземної валюти, гривневе покриття. Бачите, у нас автоматично підтягнувся курс, який ми заповнили в довіднику валюти, тут у нас підтягнувся курс. Ми заповнили гривневий рахуночок, валютний рахуночок і цей документ, «Заявка на купівлю/продаж валюти», буде у нас основним.

Далі на підставі цього документу створюємо документ «Списання з банківського рахунку». «Списання з банківського рахунку», списуємо гривневий еквівалент, який будемо витрачати на купівлю нашої валюти. Списали.

Наступний документ так само створюємо на підставі заявки купівля/продаж валюти. 200 000, у нас комісія 800, отже на саму купівлю валюти пішло трошки менше грошей. Робимо дебет-кредит, контролюємо себе. І бачимо, у нас витрати на комісійні банку. І так само бачимо різницю між курсами НБУ та комерційним курсом.

Далі. Зробили купівлю/продаж. Тепер уже на підставі документа купівля/продаж валюти створюємо надходження на банківський рахунок. Створили надходження на банківський рахунок 200 000 доларів, записали, провели й перевіряємо дебет-кредит. Будь ласка, є у нас дебет-кредит. Далі. Після цього розглянемо нашу структуру підпорядкованості й на що тут потрібно звернути увагу.

Перше, на що ми звертаємо увагу, що у нас документи мають йти ось в такій послідовності: перший документ по часу, тут дуже важливо зазначити час, у нас буде заявка на купівлю/продаж валюти 12:00:01; далі документ гривневе списання з рахунку 12:00:04; потім документ «Купівля/продаж валюти» і «Надходження на банківський рахунок». Контролюємо, перевіряємо усе по 333/334, що ми зробимо в кінці, для того, щоб бачити, що ми все зробили правильно.


Проведення в програмі BAS операції з продажу іноземної валюти

Далі ми з вами переходимо до ще одного документу, який створюємо на підставі заявки на купівлю/продаж валюти, це уже буде продаж валюти. Тут все. Так само, ідентично, тільки ми вибираємо продаж валюти. Створюємо на підставі «Списання з банківського рахунку», в нашому випадку ми списуємо на 334 рахунок: Д-т 334 К-т 312. І списуємо, переоцінюємо рахунок, списуємо різничку. Бачимо різничку списали й далі на підставі документа, який у нас називається «Заявка на купівлю/продаж валюти» створюємо купівлю/продаж валюти, 200 000 євро, сума валютна, сума гривнева – 5 800 000 грн, 800 грн у нас буде комісія банку, загальна сума ось така: 5 799 200 грн. Бачимо курс євро, який у нас заведений в наші довідники. На підставі цього документу ми уже створюємо документ «Надходження на банківський рахунок». І ось ми з вами зробили продаж, отримали валюту і поклали її на рахунок. Після всіх проведень цих документів перевіряємо оборотно-сальдову нашу по 333. Якщо у нас все вірно, у нас немає ніякого сальдо. 334 так само перевіряємо. Ось у нас так само немає.


Що важливо?
На що звернути увагу? Обов'язково при проведенні цих документів звертаємо увагу на час. Якщо некоректно відобразити час, буде нарахована некоректна курсова різниця, що приведе до того, що будуть занижені або завищені доходи. Це приведе до викривлення фінансової звітності й до негативних наслідків.