Відеоблоги

Розрахунок індексації 2024: базовий місяць грудень чи січень?

Ви дізнаєтесь:

  • На якій підставі нараховуватиметься індексація в 2024 році
  • Як визначити базовий місяць для нарахування індексації
  • Про особливості нарахування індексації в 2024 році
Оберіть відео для перегляду

4.8(32)

Оцініть відео:

Розрахунок індексації 2024: базовий місяць грудень чи січень?

00:09:13

Тетяна Гуль

4.8(32)

Оцініть відео:


З 2024 року відновлюється дія Закону про індексацію. У зв'язку із цим виникає безліч питань: як індексувати зарплату у 2024 році; як визначити базовий місяць; коли вперше будемо індексувати зарплату? Тож давайте розбиратися.

***

9 листопада Верховна Рада України в другому читанні прийняла проєкт закону про Державний бюджет України на 2024 рік (№10000 від 15 вересня 2023 року). В цьому законі немає згадки про те, що дія Закону про індексацію буде призупинена і на 2024 рік. Нагадаю, що у 2023 році у Законі про держбюджет на цей рік якраз і була відповідна норма, дія Закону про індексацію була призупинена тільки на 2023 рік. Про це зазначено у п. 3 «Прикінцевих положень» Закону «Про держбюджет 2023». Зараз такої норми немає, тож індексація зарплати повертається у 2024 році. Але питання: як індексувати зарплату? Який місяць є своєрідною точкою відліку для обчислення коефіцієнта індексації?


Правила визначення базового місяця для нарахування індексації

В статті 39 проєкт закону «Про Держбюджет на 2024» є цікава норма, яка заплутала багатьох бухгалтерів. «Установити, що обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року». Більшість бухгалтерів вирішили, що базовим місяцем буде січень 2024 року. Але не все так просто, як здається на перший погляд. Для початку хочу нагадати, що правила індексації зарплати врегульовано двома нормативними актами: Законом про індексацію та Порядком №1078. І в цих нормативних документах згадки про базовий місяць зараз взагалі немає. Є інша норма: у місяці підвищення посадового окладу індекс споживчих цін приймають за одиницю або 100% і для подальшої індексації індекс споживчих цін обчислюють наростаючим підсумком з місяця, наступного після місяця такого підвищення. Тобто базовий місяць - це точка відліку для обчислення коефіцієнта індексації. І в загальному випадку базовим місяцем є місяць підвищення окладу.


Приклад визначення базового місяця для нарахування індексації

Розгляньмо класичну ситуацію. Наприклад, оклад працівника був підвищений у січні 2024 року. Отже, базовим місяцем буде січень 2024 року. І починаючи з лютого 2024 року, тобто наступного місяця, розраховують приріст індексу споживчих цін наростаючим підсумком до тих пір поки він не перевищить поріг індексації 103%. Причому якщо умовно припустити, що індекс інфляції за лютий 2024 року, який буде брати участь в розрахунку коефіцієнта індексації, буде складати 103,5%, то вже у квітні 2024 року зарплату працівника будуть індексувати на коефіцієнт 3,5%. Тобто запам'ятали алгоритм: місяць підвищення окладу (в такому випадку січень) і розрахунок коефіцієнта індексації розпочинається з індексу інфляції за лютий.


Особливі правила індексації в 2024 році

Проте Закон «Про Держбюджет на 2024 рік» встановив особливі правила індексації: розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумку, тобто обчислення коефіцієнта індексації, розпочинається з 1 січня 2024 року. Відповідно якщо розрахунок розпочинається з січня, то орієнтуватись потрібно на попередній місяць, грудень 2023 року. Звісно це стосується випадку, якщо у вас не відбувається підвищення окладів або підвищення окладів було до січня 2024 року. До речі й в додатку 1 до Порядку №1078 наведений приклад розрахунку коефіцієнта індексації, коли тільки був прийнятий Закон про індексацію у 2023 році. Тоді також коефіцієнт індексації розраховували починаючи з індексу споживчих цін за березень, але базовим вважався попередній місяць. І ще один аргумент, якщо ви в програмному забезпеченні визначите базовим січень 2024 року, то розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком буде розпочинатися з лютого, а не з січня. А це вже буде не відповідати нормі ст. 39 проєкт закону про держбюджет. Хоча, що саме мали на увазі законотворці, залишається загадкою. Можливо вони й мали на увазі, що базовим місяцем став січень 2024, а саму норму в Законі про держбюджет прописали не дуже коректно. Нам тільки залишається почекати роз'яснення Мінсоцполітики з цього приводу.

Отже, нова норма ст. 39 проєкт закону «Про держбюджет 2024» стосується проведення індексації в загальному випадку. Тобто якщо у вас не було підвищення окладів в січні 2024 року або раніше, то ви у 2024 році відновлюєте нарахування індексації зарплати. Причому для розрахунку коефіцієнта індексації ви повинні орієнтуватися на грудень 2023 року, а сам індекс споживчих цін наростаючим підсумком розраховуєте починаючи з індексу інфляції за січень 2024 року. Але з січня у нас збільшується розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не виключено, що більшість роботодавців у січні будуть підвищувати оклади своїм працівникам, а тут в гру вступають прямі норми Закону про індексацію та Порядку №1078. Тобто якщо ви у січні не підвищуєте окладів, то відповідно до ст. 39 проєкт закону «Про держбюджет 2024» обчислення індексу споживчих цін для індексації зарплати провадиться наростаючим підсумком починаючи із 1 січня 2024 року. Тобто для визначення коефіцієнта індексації ви орієнтуєтесь на грудень 2023. Але якщо ви в січні підвищили оклади, то відповідно до п. 5 Порядку №1078 значення індексу споживчих цін у такому місяці приймається за одиницю або 100%, а обчислення індексу споживчих цін для подальшої індексації провадиться з місяця, наступного за місяцем такого підвищення окладу. Тобто базовим місяцем в цій ситуації буде січень 2024 року. Тож якщо у вас є сумніви, який місяць вважати базовим, можете сміливо підвищити оклади в січні 2024 року своїм працівникам і саме цей місяць і буде точкою відліку для обчислення коефіцієнта індексації.


Підсумки

У 2024 році відновлюється індексація зарплати. Статтею 39 проєкт закону «Про держбюджет» визначено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком починаючи з 1 січня 2024 року. Якщо ви підвищуєте оклади в січні 2024 року, то цей місяць автоматично стає базовим місяцем.