Відеоблоги

Підсумки тижня 30-03.11.2023

Оберіть тему для перегляду

4.6(16)

Оцініть відео:

Відновлення податкових перевірок відкладуть до 1 грудня

00:02:30

Олена Афоніна

4.6(16)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Алгоритм визначення кінцевого бенефіціарного власника 

00:02:18

Олена Афоніна

5(6)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Мінфін доповнить План рахунків

00:01:58

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Мінфін та податкова вдосконалюють податкову звітність

00:01:41

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

З 10 листопада діють нові правила для експорту агропродукції

00:01:54

Олена Афоніна

5(3)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

В який термін буде проведена позапланова перевірка при ліквідації юрособи

00:01:26

Олена Афоніна

5(3)

Оцініть відео:

4.2(4)

Оцініть відео:

5 і 18 листопада можна буде зареєструвати ПН/РК за І й ІІ половину жовтня

00:01:31

Олена Афоніна

4.2(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Важливі дати для бухгалтера

00:02:24

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

Відновлення податкових перевірок відкладуть до 1 грудня

2 листопада Комітет ВР схвалив до другого читання законопроєкт № 10016-д про скасування мораторію на податкові перевірки. В тексті законопроєкту майже нічого не змінилося, окрім:

  • строк повернення документальних планових податкових перевірок перенесено з 1 листопада на 1 грудня;

  • мораторій на перевірки ФОПів І та II груп буде збережено до грудня 2024 року. 

Нагадаємо, що до плану-графіка проведення документальних планових перевірок у період з 1 грудня 2023 року по 31 грудня 2024 року можуть включатися: 

  1. платники акцизного податку, гральний бізнес, надавачі фінпослуг;

  2. нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, навіть і постійні представництва та/або відокремлені підрозділи, та постійні представництва нерезидента, високого ступеня ризику; 

  3. інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають одному із визначених законом критеріїв, а саме:

    • дебіторська заборгованість вдвічі більша за кредиторську;

    • рівень сплати податку на прибуток менший ніж 50 % по галузі та ПДВ менший ніж 50 % по галузі;

    • річний дохід становить понад 10 млн грн. Водночас загальна сума витрат становить понад 75 % суми річного доходу;

    • показники середньої заробітної плати не менше відповідних показників по галузі та у відповідному регіоні.

Тільки-но текст з остаточними правками буде опубліковано, ми обов’язково повідомимо вам і розберемо важливі моменти.


7 і 8 листопада ми проводимо святкову серію майстер-класів «Зарплатне планування-2024. Оптимізація витрат на оплату праці та ПДВ без ризиків і штрафів:
працюючі кейси & Фатальні помилки при перевірках “первинки”, боргів і П(РРО): як не підставити свій бізнес». Лекторами будуть ваші улюблені експерти Ірина Губіна, Сергій Дробоття і, звичайно ж, Тимур Алієв.

Святковими ми назвали ці майстер-класи, бо 7eminar.com зустрічає своє девʼятиріччя. Отже, буде багато розіграшів, сюрпризів, подарунків для всіх, хто зареєструється на наш ефір. Реєстрація на цю визначну подію безкоштовна за посиланням.

Алгоритм визначення кінцевого бенефіціарного власника 

З 3 жовтня діє постанова КМУ і НБУ від 19.09.2023 № 1011, якою затверджено Методологію визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника. Зі свого боку Мін'юст опублікував презентацію, в якій навів покроковий алгоритм дій юридичної особи при визначенні кінцевого бенефіціарного власника.

Методологія поширюється на юридичних осіб приватного права, крім осіб, визначених ч. 8 статті 5-1 3акону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Юридичні особи зобов'язані мати актуальні відомості про кінцевого бенефіціарного власника та подавати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника або про його відсутність для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань у порядку, визначеному 3аконом про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. 

Кількість осіб, які здійснюють прямий та/або непрямий вирішальний вплив, не є фіксованою. Кількість може бути різною на основі поєднання форм власності, контролю та/або іншого впливу. Якщо в результаті дослідження інформації на наявність ознак вирішального впливу на діяльність юридичної особи встановлено більше однієї особи, кожна така особа вважається кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи.

Документи, на підставі яких здійснюється ідентифікація кінцевого бенефіціарного власника – резидента, мають бути чинними та містити всі необхідні ідентифікаційні дані. У випадку сумніву щодо чинності (дійсності) документа перевірка наявної у ньому інформації проводиться за допомогою відомостей з Єдиного державного демографічного реєстру для підтвердження їх ідентичності, Єдиної інформаційної системи МВС щодо розшуку осіб, зниклих безвісти, та викрадених (втрачених) документів за зверненнями громадян. 

Кінцевим бенефіціарним власником не може бути:

  • особа, яка має формальне право на 25 або більше % статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі, але є комерційним агентом, номінальним власником або номінальним утримувачем, або лише посередником щодо такого права; 

  • представник особи, який діє на підставі довіреності або інших документів, що наділяють його відповідними повноваженнями, що видані на строк не більше ніж на один рік, який здійснює вирішальний вплив на діяльність юридичної особи.

Мінфін доповнить План рахунків

Мінфін вирішив внести зміни в План рахунків у зв’язку з операціями із застосування РРО. На сайті Мінфіну опубліковано проєкт наказу, яким передбачається увідповіднити норми Інструкції, затвердженої наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291, до Закону від 30.06.2021 № 1591-IX «Про платіжні послуги» в частині відображення в бухобліку госпоперацій із надання платіжних послуг небанківськими надавачами фінансових платіжних послуг, а також до НП(С)БО.

Отже, План рахунків доповнять:

  • 308 «Готівка в національній валюті за операціями, проведеними із застосуванням РРО»;

  • 309 «Готівка в іноземній валюті за операціями, проведеними із застосуванням РРО»;

Підприємства, які здійснюють готівкові операції із застосуванням РРО, використовують субрахунки 308 та 309.

  • 686 «Розрахунки за операціями з переказу» – ведеться облік розрахунків за операціями надання платіжних послуг надавачами фінансових платіжних послуг;

  • 706 «Дохід процентний від фінансових послуг»; 

  • 707 «Дохід комісійний від фінансових платіжних послуг».

На цих субрахунках надавачі фінансових платіжних послуг, для яких надання таких послуги є основним видом діяльності, узагальнюють інформацію про процентні та комісійні доходи відповідно.

А ще підкоригують:

  • назву та призначення субрахунку 376 «Розрахунки за позиками та кредитами», на якому ведеться облік розрахунків за позиками членам кредитних спілок у кредитних спілках та наданими кредитами користувачам платіжних послуг надавачами фінансових послуг (крім банків);

  • та буде уточнено призначення субрахунку 123 «Права на комерційні позначення», на якому будуть вестися облік наявності прав на комерційні позначення (права на торговельні марки, комерційні (фірмові) найменування тощо.

Мінфін та податкова вдосконалюють податкову звітність

На сайті Мінфіну опубліковано проєкт наказу, яким пропонується внести зміни до форми Звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній та Порядку його заповнення, зокрема:

  • надається визначення понять «Багатостороння угода CbC», «Угода QCAA», «учасник міжнародної групи компаній»;

  • наводиться в новій редакції визначення понять «материнська компанія міжнародної групи компаній», «міжнародна група компаній», «уповноважений учасник»;

  • уточнено обставини та умови подання Звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній;

  • визначено підстави подання платником податків уточненого Звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній (зокрема, у разі виявлення контролюючим органом помилок у поданому Звіті в розрізі країн міжнародної групи компаній або отримання повідомлення про такі помилки від компетентного органу іншої юрисдикції на підставі угоди QCAA);

  • уточнено звітні періоди та терміни першого подання Звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній.

Також на вебпорталі ДПСУ розміщено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», зокрема вносяться зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та її додаток ВП. Стосуються ці зміни суб’єктів, які здійснюють організацію та проведення азартних ігор. 


Запрошую відвідати 10 листопада майстер-клас «
Податок на прибуток без помилок: собівартість, податкові різниці, ефективні кейси облікової політики», який проведе Ірина Губіна. Реєстрація безкоштовна за посиланням.

З 10 листопада діють нові правила для експорту агропродукції

Уряд схвалив постанову № 1132 «Про реалізацію експериментального проєкту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану». Документ змінює правила експорту аграрної продукції. Постанову підготувало Мінагрополітики.

Буде сформований перелік верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу, які здійснюють експорт товарів, зокрема зернових, олійних і продуктів перероблення.

Підприємець для включення в перелік експортерів має відповідати 4 критеріям:

  • бути платником ПДВ на момент подання заявки на експорт та станом на 23 лютого 2022 року;

  • не мати податкового боргу з повернення валютної виручки;

  • щодо підприємця не складався акт ДПС про відсутність за місцем юридичної реєстрації при перевірці дотримання валютного законодавства;

  • підприємець має документальне підтвердження від банку, з яким працює, що з 23 лютого 2022 року по 27 жовтня 2023 року він провів хоча б одну успішну експортну операцію, за якою було повернення валютної виручки.

Підприємець для включення в перелік верифікованих експортерів:

  • має зареєструватися в ДАР, якщо він там ще не зареєстрований;

  • отримати з банку лист-підтвердження щодо проведення успішної експортної операції;

  • подати в ДАР заявку, в якій вказати код платника ПДВ і додати скан-копію листа з банку.

Рішення про включення в перелік експортерів буде ухвалено протягом 3 робочих днів після подання заявки.

Оновлення відомостей про агропідприємців, які додані до переліку верифікованих суб’єктів, здійснюватиметься щодня.

Постанова набирає чинності через 10 днів з дня опублікування, тобто з 10 листопада. До того часу митниця здійснює оформлення експорту за звичними процедурами, які діяли сьогодні.

Детальний алгоритм формування переліку верифікованих суб'єктів АПК від Мінагрополітики можна переглянути за посиланням.

В який термін буде проведена позапланова перевірка при ліквідації юрособи

Податківці роз’яснили процедуру проведення податкової перевірки у зв’язку з ліквідацією або реорганізацією платника податків, передбаченою розд. XI Порядку № 1588, у разі одержання хоча б одного з таких документів (відомостей):

  • відомостей з ЄДР про рішення засновників (учасників) юридичної особи, уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи;

  • відомостей з ЄДР або ЄДР підприємств та організацій України про припинення (закриття) відокремленого підрозділу.

Проведення перевірки, пов’язаної з ліквідацією або реорганізацією платника податків, податківці організовують так, щоб вимоги щодо сплати платежів, контроль за справлянням яких здійснюють контролюючі органи, були сформовані та отримані особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податків, не пізніше строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог (п. 11.6 розд. XI Порядку № 1588).

Про проведення документальної позапланової перевірки керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу приймає рішення, яке оформлюється наказом. 

Водночас термін прийняття керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу рішення про призначення документальної позапланової перевірки юридичної особи, відокремленого підрозділу (філії) після внесення запису про їх припинення до ЄДР ПКУ не визначено.

5 і 18 листопада можна буде зареєструвати ПН/РК за I й II половину жовтня

Граничним днем для реєстрації ПН і РК за I половину місяця є 5 число наступного місяця, а за II половину – 18 число.

Отже, ПН/РК за першу половину жовтня можна зареєструвати до 5 листопада, за другу половину – до 18 листопада.

Операційний день для реєстрації ПН/РК, на який припадає граничний строк їх реєстрації, триватиме з 00 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин.

Тож 5 листопада (у неділю) та 18 листопада (у суботу) можна буде реєструвати ПН/РК за I й II половину жовтня 2023 року, і зробити це можна буде протягом усієї доби.


Нагадаю бухгалтерам, що наш унікальний сервіс «Особистий консультант» допоможе всім передплатникам Бухгалтерської Відеоплатформи №1 із питаннями щодо ведення бухобліку та оподаткування. У сервісі ви отримаєте відповіді на всі запитання від кваліфікованих експертів.

Запитання приймаються цілодобово. А відповідь надається до 24 годин в робочі дні в залежності від складності запиту. У суботу і неділю також приймаються запитання, а відповідь надається у понеділок.

Крім того, протягом 14 днів після публікації відповіді ви можете надіслати експерту уточнення до запитання та отримати повнішу відповідь.

Важливі дати для бухгалтера

І наостанок – про граничні дати подання звітності до статистичних та податкових органів.

6 листопада – останній день подання за жовтень:

  • звіту про використання та запаси палива.

7 листопада – останній день подання за жовтень:

  • звіту про заборгованість з оплати праці;
  • звіту з праці;
  • звіту про реалізацію продукції сільського господарства.

8 листопада – останній день подання за жовтень:

  • звіту про надходження зернових та олійних культур на перероблення та зберігання;
  • звіту про роботу міського електротранспорту;
  • про перевезення вантажів та пасажирів автомобільним транспортом;
  • про роботу підприємства водного транспорту;
  • віту про основні показники роботи авіаційного підприємства.

9 листопада – останній день подання:

за жовтень

  • звіту про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв;
  • звіту про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів;
  • звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі;
  • звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі;

за три квартали

  • податкової декларації з податку на прибуток підприємств платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;
  • розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку, що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями;
  • фінансової звітності за 9 місяців 2023 року до органів ДПСУ платниками податку на прибуток, що звітують щокварталу, а саме:
    • розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку,
    • сум нарахованого єдиного внеску;

за III квартал

  • декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця платниками, що належать до 3-ї групи;
  • декларації екологічного податку;
  • декларації з рентної плати;
  • декларації збору за місця для паркування транспортних засобів;
  • декларації з туристичного збору.