Відеоблоги

Підсумки тижня 23-27.10.2023

Оберіть тему для перегляду

4.9(13)

Оцініть відео:

В Україні заборонять продаж програмних продуктів на базі 1С

00:01:49

Олена Афоніна

4.9(13)

Оцініть відео:

5(8)

Оцініть відео:

У 2024 році українцям дозволять займатися бізнесом без реєстрації ФОП

00:03:55

Олена Афоніна

5(8)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Зверніть увагу на граничні строки для розблокування ПН/РК

00:02:20

Олена Афоніна

5(5)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Строки для включення сум ПДВ до податкового кредиту

00:01:13

Олена Афоніна

5(5)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Чи треба скасовувати ключ ЕЦП при зміні податкової адреси платника податків?

00:01:24

Олена Афоніна

5(6)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Про порядок створення РРО щоденного Z-звіту

00:01:36

Олена Афоніна

5(6)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Мінфін вніс зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи

00:01:43

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

НБУ знизив облікову ставку до 16 % і покращив прогноз інфляції до кінця цього року

00:02:01

Олена Афоніна

5(3)

Оцініть відео:

5(7)

Оцініть відео:

Важливі дати для бухгалтера

00:02:01

Олена Афоніна

5(7)

Оцініть відео:

В Україні заборонять продаж програмних продуктів на базі 1С

З 2017 року триває заборона на реалізацію програмних продуктів «1С». За багато років чинної заборони продажу нових продуктів «1С» в Україні створили й запустилися в роботу десятки вітчизняних і міжнародних альтернативних програмних продуктів для податкового та бухгалтерського обліку. Всі вони несуть в собі програмний код «1С», тобто є її аналогами. Щоб розв'язати цю проблему, 24 жовтня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт закону № 10186 «Про заборону продажу на території Україні програмного забезпечення (електронних поставок) для податкового та бухгалтерського обліку, при створенні якого використано програмний код, написаний мовою країни-агресора». Відповідно до пояснювальної записки, цей законопроєкт має на меті припинити безконтрольне створення нових програмних «аналогів».

Що ж передбачено в законопроєкті № 10186?

Передбачено:

  • заборонити на території України продаж програмного забезпечення (електронні поставки), при створенні якого було використано програмний код, написаний мовою країни-агресора;

  • встановити відповідальність за порушення заборони щодо продажу такого програмного продукту в розмірі від 1000 до 2000 МЗП, тобто понад 13 млн грн;

  • встановити можливість подальшого використання на законних підставах підприємствами придбаних, до набрання чинності цих законодавчих змін, програмних продуктів, при створенні яких було використано програмний код написаний мовою країни-агресора.

Використовувати раніше придбане ПЗ не можна буде тільки державним і комунальним підприємствам.

Що таке програмний код написаний мовою країни-агресора – це вже питання до ІТ‑спеціалістів. Натомість бухгалтерам все-таки варто знайомитися з новими українськими та європейськими програмними продуктами. 

У 2024 році українцям дозволять займатися бізнесом без реєстрації ФОП

20 жовтня у ВРУ зареєстровано проєкт закону № 10166, яким передбачається запровадження спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізособами від здійснення окремих видів діяльності. Скористатися таким режимом зможуть фізособи, які не є самозайнятими й відповідають низці критеріїв, а саме у них відсутні наймані працівники, немає зареєстрованих видів діяльності, як у ФОПів. Крім того, спецрежим не означає відсутності податкового контролю.

Скористатися спецрежимом оподаткування зможуть самозайняті особи, які відповідають низці критеріїв та ведуть певні види діяльності: таксисти, перукарі, кур'єри та інші. Перелік усіх видів, а їх аж 20, прописаний в статті 178-1.3 запропонованого законопроєкту.

Для початку фізособі потрібно буде зареєструватися на спеціальній цифровій платформі. Покласти на них обов’язок щодо надання контролюючому органу інформації про суми доходів, отримані з використанням цифрової платформи фізособами.

Далі фізична особа має вибрати один банк і відкрити в ньому рахунок. Під час зарахування коштів на спецрахунок фізособи, яка застосовує спецрежим, банк зобов’язаний здійснювати передавторизацію операції зі сплати податку такими коштами. Усі розрахунки потрібно буде проводити або через РРО, або через цифрову платформу.

Отже, будуть створені спеціальні умови для отримання незначного або нерегулярного доходу для фізичних осіб, які здійснюють надання певних послуг. На цей дохід планують встановити податок на рівні 6 %.

Якщо сума отриманого доходу протягом року не перевищує 153 розмірів МЗП (попередньо, станом на 1 січня 2024 року – 1 086 300 грн). Якщо доходи будуть перевищувати цей показник, тоді від суми перевищення потрібно буде заплатити податок у розмірі 18 % від доходу. 

Ця ініціатива дасть можливість легалізувати діяльність водіїв, курʼєрів, репетиторів та інших працівників, і водночас принесе помірні бюджетні надходження. 

Відверто кажучи, оскільки Данило Гетьманцев є одним з ініціаторів цього законопроєкту, тому є дуже велика ймовірність, що він буде прийнятий. У разі прийняття зміни діятимуть з 1 січня 2024 року. Але поживемо – побачимо. Наразі законопроєкт надано на ознайомлення.


Податкові перевірки поступово розблоковуються, і готуватися бухгалтеру варто вже сьогодні. Запрошую на велику онлайн-конференцію «"Первинка", зарплата та податкові перевірки & Фінмоніторинг рахунків фізосіб та ФОПів: контроль та ризики блокування», яка відбудеться 30 жовтня. Особливу увагу приділимо порушенням в нарахуванні зарплати та помилкам в первинних документах, які можуть стати підставою для початку перевірки підприємства, а також ризикам блокування банківських рахунків та контролю ДПС за переказами з картки на картку фізосіб і ФОПів. Лекторами будуть ваші улюблені експерти Ірина Губіна і Тимур Алієв. Реєструйтеся прямо зараз безкоштовно за посиланням.

Зверніть увагу на граничні строки для розблокування ПН/РК

Податківці звернули увагу платників податку на те, що для ПН/РК, дата складання яких передує даті введення воєнного стану в Україні (до 24.02.2022) та реєстрацію яких зупинено, перебіг строку згідно з п. 6 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520, починаючи з 01.08.2023, згідно з Законом від 30.06.2023 № 3219-ІХ, продовжується на ту кількість календарних днів, протягом яких платник податку мав право подати Пояснення станом на дату введення воєнного стану на території України.

Для ПН/РК, дата складання яких припадає на період дії воєнного стану в Україні (з 24.02.2022) та реєстрацію яких зупинено, відлік строку згідно з п. 6 Порядку № 520 починається з 01.08.2023.

Приклад 1. Якщо дата складання ПН 10 січня 2022 року, тоді залишок календарних днів, протягом яких платник податку може подати Пояснення, починаючи з 1 січня 2023 року, розраховується таким чином.

Від загального періоду згідно з п. 6 Порядку № 520 (365 днів) віднімаємо кількість календарних днів, що минули до дати введення воєнного стану (44 дні) та отримуємо період, протягом якого платник податку може подати Пояснення з 01.08.2023 (321 календарний день).

Приклад 2. Якщо дата складання ПН 15 червня 2022 року, тоді залишок календарних днів, протягом яких платник може подати Пояснення, починаючи з 01.08.2023, становить 365 календарних днів.


В кінці року бухгалтери завжди проводять річну інвентаризацію майна, матеріальних цінностей, коштів та іншого. Але з початком війни проводити інвентаризацію на багатьох підприємствах стало завданням із зірочкою. Знищене майно, відсутність матеріально відповідальних осіб або їх зміна, відсутність первинних документів – як з цим усім впоратися і з чого почати інвентаризацію, будемо розбиратися 3 листопада на майстер-класі «Інвентаризація-2023: з чого починати, особливості проведення у військовий час». Вашим провідником серед складнощів усіх інвентаризаційних питань буде Ірина Губіна. Реєстрація безкоштовна за посиланням.

Строки для включення сум ПДВ до податкового кредиту

Податкова нагадує, що з 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219).

Закон № 3219 автоматично відновив права та обов'язки платника ПДВ при переході платника зі спрощеної системи з особливостями оподаткування на загальну систему оподаткування.

Зокрема, для тих суб’єктів господарювання у кого реєстрацію платником ПДВ було призупинено, визначаються правила оподаткування під час та після такого переходу й відновлення реєстрації платником ПДВ.

Так, якщо товари та необоротні активи були ввезені на митну територію України в періоді використання платником спрощеної системи з особливостями оподаткування і при ввезенні на митну територію України таких товарів/необоротних активів були сплачені суми ПДВ, то платники після відновлення реєстрації платником ПДВ мають віднести сплачені суми ПДВ до податкового кредиту не пізніше 31 жовтня 2023 року (пп. 9 прим. 1.2.1, пп. 9 прим. 1.2, пункту 9 прим. 1 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ) на підставі належним чином оформлених відповідних митних декларацій.

Отже, останній звітний (податковий) період для формування податкового кредиту за такими товарами та необоротними активами – жовтень 2023 року.

Чи треба скасовувати ключ ЕЦП при зміні податкової адреси платника податків?

У разі зміни податкової адреси платника податків необхідно скасовувати кваліфікований сертифікат відкритого ключа та отримувати новий, але не у всіх випадках. Нумо розбиратися, коли це необхідно.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 23 Закону України від 05.10.2017 № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги», кваліфіковані сертифікати відкритих ключів обов’язково мають містити місцезнаходження юридичної особи, якій видано кваліфікований сертифікат відкритого ключа.

Оскільки кваліфіковані сертифікати відкритих ключів містять місцезнаходження тільки юридичних осіб, то у разі зміни:

  • податкової адреси (місця проживання) фізичної особи – кваліфікований сертифікат відкритого ключа скасовувати не потрібно;

  • податкової адреси (місцезнаходження) юридичної особи – кваліфікований сертифікат відкритого ключа необхідно скасувати та отримати новий.

З метою скасування кваліфікованого сертифіката користувачу необхідно подати до представництва надавача заяву на зміну статусу кваліфікованого сертифіката відкритого ключа.

Водночас подаються необхідні документи на отримання електронних довірчих послуг щодо формування нового кваліфікованого сертифіката відкритого ключа. 

До речі, у разі перейменування вулиці сертифікати не скасовуються, вони залишаються чинними, оскільки у сертифікатах КНЕП ДПС зазначається лише населений пункт. 

Про порядок створення РРО щоденного Z-звіту

Податківці інформують, якщо суб’єкт господарювання працює цілодобово, то фіскальний звітний чек (щоденний Z-звіт) має створюватися РРО щодня після закінчення робочої зміни, але не пізніше 24-тої години цього дня.

Нагадаємо, що відповідно до п. 9 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 265), суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі реєстраторами розрахункових операцій (далі – РРО) (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг) або програмними РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Ця норма враховує особливості роботи РРО, які повинні забезпечувати створення у паперовій та/або електронній формі фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) за кожен робочий день.

Оскільки в добі всього 24 години (тобто день триває з 00:00 ранку та закінчується 24:00 вночі), у разі щоденної роботи з РРО Z-звіт необхідно робити щодня.

Максимальна тривалість зміни РРО не має перевищувати 24 години. Усі режими роботи РРО, крім тих, що забезпечують усунення причин блокування, мусять блокуватися, зокрема у разі перевищення максимальної тривалості зміни.

Мінфін вніс зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи

Мінфін наказом від 28.08.2023 № 467 затвердив зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо її заповнення. Зокрема, внесено зміни:

  • до порядку розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку з використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до п. 166.3 ПКУ, крім витрат, зазначених у пп. 166.3.10 ПКУ; 

  • до порядку декларування доходів від продажу (міни) об’єктів нерухомого майна, неподільного об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця;

  • та виокремлено ПЗ з ПДФО у вигляді мінімального ПЗ, що підлягає сплаті фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, та можливості здійснення виправлення самостійно виявлених помилок надалі.

Також викладено у новій редакції додатки КІК, Ф3, Ф4.

Наказ № 467 набирає чинності через 30 днів з дня його офіційного опублікування. Наразі він не опублікований.


А якщо вам потрібні зразки заповнення документів, положень або посадових інструкцій, користуйтеся сервісом «Документи» на Бухгалтерській Відеоплатформі №1. Тут можна завантажити бланки та зразки документів, а також приклади їх заповнення, які необхідні в роботі. Бібліотека постійно доповнюється і наразі налічує вже 4 500 документів. Ми постійно опрацьовуємо всі запити та робимо все можливе, щоб розширювати цей розділ.

НБУ знизив облікову ставку до 16 % і покращив прогноз інфляції до кінця цього року

Правління Національного банку України ухвалило рішення з 27 жовтня 2023 року встановити облікову ставку на рівні 16 %, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт. У такий спосіб Національний банк модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою «нижньої межі». 

Модернізація операційного дизайну монетарної політики посилить сигнальну роль облікової ставки в умовах структурного профіциту ліквідності. Такі зміни, зокрема, дадуть змогу НБУ утримувати короткострокові гривневі міжбанківські ставки близькими до облікової ставки. У результаті зросте спроможність НБУ впливати на очікування економічних агентів та мотиви їхньої економічної поведінки.

Також Нацбанк повідомив, що упродовж останніх місяців інфляція стрімко знижувалася, передусім завдяки високим врожаям сільськогосподарських культур.

У вересні інфляція знизилася до 7,1 % у річному вимірі. Таку цінову динаміку зумовлювала насамперед значна пропозиція сільськогосподарської продукції нового врожаю, зокрема овочів та фруктів, цукрових буряків, зернових та олійних культур. 

За оцінками НБУ, інфляція продовжила сповільнюватися в жовтні. Цьому посприяло збереження курсової стійкості на тлі успішного переходу до керованої гнучкості курсу.

НБУ поліпшив прогноз інфляції на кінець 2023 року з 10,6 % до 5,8 %. Основний чинник цього перегляду – вплив високих врожаїв на динаміку продовольчих цін.


Запрошую бухгалтерів 1 листопада завітати на майстер-клас «Особливості ЗЕД діяльності та облік валютних операцій під час воєнного стану», який проведе Ольга Целуйко. Ви дізнаєтеся про безготівкові, зокрема і карткові інвалютні розрахунки з нерезидентами, про обмеження використання готівкової інвалюти за кордоном, валютний контроль, перевірки та особливості обліку для єдинників. Реєстрація безкоштовна за посиланням.

Важливі дати для бухгалтера

І наостанок нагадаю про граничні дати подання статистичної звітності та оплати податків.

30 жовтня – останній день подання фінансової звітності за 9 місяців 2023 року:

  • балансу;
  • звіту про фінансові результати;
  • фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва;
  • cпрощеного фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва.

Крім того, 30 жовтня – останній день сплати:

 за III квартал

  • авансового внеску з податку на нерухоме майно;
  • авансового внеску з транспортного податку юридичними особами;
  • єдиного податку платниками 4-ї групи;

за жовтень 2023 року

  • авансового внеску з туристичного збору платниками, які сплачують туристичний збір авансами щомісяця;

за вересень

  • податку на додану вартість;
  • податку на доходи фізичних осіб із нарахованого, але не виплаченого доходу;
  • військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу;
  • акцизного податку, плати за землю та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом. 

2 листопада – останній день подання за жовтень:

  • звіту про збирання врожаю сільськогосподарських культур;
  • звіту про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин. 

3 листопада – останній день подання за жовтень:

  • звіту про товарооборот торгової мережі;
  • звіту про виробництво продукції (товарів, послуг) військового та спеціального призначення;
  • звіту про ціни виробників промислової продукції.