Відеоблоги

Індексація при неповному та неповністю відпрацьованому робочому часі

Ви дізнаєтесь:

  • Про індексацію при різних режимах роботи та неповністю відпрацьованому часі.
  • Чи індексувати середній заробіток військовослужбовця.
  • Про правила індексації під час простою та при переведенні на іншу посаду.
Оберіть відео для перегляду

4.8(17)

Оцініть відео:

Індексація при неповному та неповністю відпрацьованому робочому часі

00:06:26

Тетяна Гуль

4.8(17)

Оцініть відео:


Визначення суми індексації при повністю відпрацьованому місяці і при неповному робочому часі


Сума індексації визначається множенням прожиткового мінімуму для працездатної особи й коефіцієнта індексації. І тут я хочу підкреслити, ця сума індексації визначається для працівників, що займають повну штатну одиницю, тобто повна зайнятість, і які відпрацювали місяць повністю. Ну, наприклад, у жовтні працівник відпрацював всі дні передбачених його графіком роботи на повну зайнятість. Отже, індексацію виплачуємо йому в повній сумі. Тобто якщо базовий місяць у нас грудень, то сума індексації буде у нас в жовтні 455 грн. А якщо працівнику встановлений не повний робочий час або місяць відпрацьований не повністю, тоді індексацію слід виплачувати пропорційно зайнятості чи відпрацьованому часу. Це передбачено Порядком №1078: у разі коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу. Наприклад, працівнику встановлено неповний робочий день, тобто він працює по 4 години щодня. «Базовий» – грудень 2021 року. В жовтні він відпрацював 84 години і йому буде нараховано індексацію вже не в розмірі 455 грн, а в розмірі 227,50 грн.

Якщо працівнику встановлений повний робочий час, але з якихось причин він відпрацював менше місячної норми. Наприклад, хворів, перебував у відпустці або відсутність з інших причин. Чи було, наприклад прийняття/звільнення протягом місяця. То для розрахунку індексації також використовується ось це пропорційне правило, як і у випадку з неповним робочим часом. Так, це прямо Порядком №1078 не передбачено, але на це неодноразово звертало увагу Мінсоцполітики. Ну і приклад ви бачите. Працівник (повна зайнятість) з 3 по 16 жовтня був у щорічній відпустці. Тобто фактично він відпрацював 11 днів із 21. «Базовий» - грудень. Отже, у такому випадку індексацію розраховуємо пропорційно відпрацьованим дням. До того ж виплати, які розраховуються із середньої зарплати, у нашому випадку це відпускні, вони взагалі не є об’єктами індексації. Отже, сума індексації, яка буде нарахована нашому працівнику складе 238,33 грн, а не 455 грн.


Законодавчі норми щодо індексації середнього заробітку військовослужбовця

Дуже часте питання у нас у сервісі «Особистий консультант»: чи індексувати середній заробіток мобілізованого працівника або добровольця тероборони? Ні, не треба. Це середній заробіток, він не є об’єктом індексації. До того ж як я казала, суму індексації ми визначаємо пропорційно відпрацьованому часу, а перебуваючи на військовій службі чи виконуючи обов’язки добровольця тероборони, працівник не працює. Тобто у нього немає відпрацьованих днів. Тому індексацію йому визначаємо пропорційно відпрацьованому часу. Ну і якщо весь місяць такий працівник перебував на військовій службі, то індексація йому не нараховується.


Індексація зарплати, що становить менше прожиткового мінімуму

Зарплата працівника за місяць становила 1000 грн. Як визначити суму індексації? Ну, наприклад «базовий» місяць у нас грудень 2021 року і коефіцієнт індексації у жовтні становить 17,5%. Чи правильно визначити суму так: 1000 множимо на коефіцієнт і отримали 175 грн. Ні, це не вірно. Отже, запам’ятайте просте правило: ми завжди спочатку визначаємо суму індексації на повну зайнятість. Тобто 2600 множимо на 17,5%, це у нас 455 грн, це індексація за повну зайнятість у жовтні. А потім цю суму ділимо на норму робочого часу у жовтні та множимо на фактично відпрацьований час. Припустимо що такий працівник у жовтні відпрацював 3 дні із 21. Тож в жовтні йому буде нарахована сума індексації у розмірі 65 грн. Як бачите, суми різні, тому звертайте на це увагу і не помиляйтеся.


Індексація під час простою

Ще один приклад. Працівник весь місяць перебував у простою не з вини працівника. Оклад працівника 12 000 грн і в жовтні йому нараховано оплату простою у розмірі 8 000 грн. «Базовий» також грудень. В такому випадку у працівника немає жодного відпрацьованого дня, отже в жовтні йому індексацію не нараховують. Навіть у разі якщо він має на неї право. Якщо, наприклад простій буде скасовано і в листопаді такий працівник буде працювати, то йому знову буде нараховуватися індексація залежно від його «базового» місяця – грудня 2021 року.


Індексація при переведення на іншу посаду в середині місяця

А от давайте ще такий приклад цікавий розглянемо. Працівника з 11 жовтня перевели з посади бухгалтера на посаду головного бухгалтера. За посадою бухгалтера «базовим» місяцем був січень 2022 року, а за посадою головного бухгалтера – вересень 2022 року. Згадуємо правило «базового» місяця. Для працівника, переведеного на іншу посаду, орієнтуємось на місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою. Якщо переведення відбулося в середині місяця, то суму індексації ми повинні обчислювати за два періоди: до та після переведення. До переведення, тобто за посадою бухгалтера, сума індексації зарплати в жовтні 2022 року за повністю відпрацьований місяць, для «базового» січень 2022 року, складають 416 грн. І її ми розраховуємо пропорційно відпрацьованим дням на посаді бухгалтера, тобто з 1 по 10 жовтня включно. Індексація після переведення. Тут «базовим» місяцем є вересень, бо саме в цьому місяці був підвищений оклад за цією посадою. Проте право на індексацію на новій посаді ще не виникло. Тобто за період з 11 по 31 жовтня індексації не буде.