Відеоблоги

Інтернет-торгівля: як працювати до кінця року і що зміниться з 2023

Ви дізнаєтесь:

  • Про варіанти та способи оплати при інтернет-торгівлі.
  • Де не обов’язково надавати можливість розрахуватися карткою.
  • Чи зміниться порядок безготівкових розрахунків в 2023 році.
Оберіть відео для перегляду

4.8(9)

Оцініть відео:

Інтернет-торгівля: як працювати до кінця року і що зміниться з 2023

00:09:32

Тимур Алієв

4.8(9)

Оцініть відео:

 

Варіанти та способи оплати при інтернет-торгівлі

Суб’єкт господарювання, який здійснює інтернет-торгівлю, може або самостійно приймати кошти від покупців, або працювати на умовах післяплати, приміром, через якусь поштову службу доставки. Якщо суб’єкт сам приймає оплату від покупця, то це може бути як попередня оплата, так й оплата під час отримання (отримання на складі, отримання на торговельній точці або через власного кур’єра). При цьому до кінця року ми живемо ще за Законом №2346, за яким суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечувати можливість здійснення держателями електронних платіжних засобів, зокрема платіжних карток, розрахунків за продані товари з використанням електронних платіжних засобів. І до кінця року ми живемо за Постановою №878 щодо прийняття карток. І на сьогодні такий обов’язок,  стосується виключно тих, хто використовує РРО або ПРРО.

Попередня оплата шляхом інтернет-еквайрингу

Якщо покупець здійснив попередню оплату, приміром, шляхом інтернет-еквайрингу, це міг бути LiqPay, це могла б бути Portmone, з якою ви спеціально уклали договір на приймання платежів. У такому випадку звісно суб’єкт господарювання у нас використовує РРО або ПРРО. І, звісно, в такому разі РРО застосовується безпосередньо суб’єктом господарювання при відправленні замовлення споживачеві й підтвердженні сплати за товар, через мережу Інтернет, в безготівковій формі та у касовому чеку зазначається форма оплати за товар (послугу), приміром, «безготівкою». Ну звісно в цьому випадку забезпечується по факту приймання електронних платіжних засобів тих самих і від покупців. Ну звісно така операція у нас через класичний стандартний фізичний POS-термінал, вона проводитися не буде.

Оплата на території торгової точки

Разом із тим можлива інша ситуація, коли покупець в цьому році, до кінця цього року за товаром звернеться безпосередньо на торговельну точку. Звісно тут вже слід виходити з того, з обов’язку застосування при цьому РРО, якщо це дійсно буде розрахунок готівкою або розрахунок карткою, то тут ми виходимо з того, що на сьогоднішній момент за п. 2 Постанови №878 у нас звільнено від обов’язкового приймання спеціальних платіжних засобів, тобто карток, для здійснення розрахунків за продані товари підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 кв. метрів (крім автозаправних станцій). Ну і до речі, за роз’ясненням податківців, ця пільга розповсюджується на всіх суб’єктів господарювання, а не лише на юридичних осіб.

Місце проведення розрахунку

Так от, при цьому ми виходимо з того, що торговельна площа, це сума площ торговельних залів, приміщень приймання та видавання замовлень, зали кафетерію, площ для торговельних послуг покупцям. Тобто звісно складські приміщення, якісь підсобки, вони не належать до торговельної площі. І якщо ви вписуєтеся в ті критерії, то до кінця року, навіть якщо ви зобов’язані звісно застосовувати РРО, ви можете не використовувати реальний POS-термінал для прийняття карток. Разом із тим можлива ще інша ситуація, коли безпосередньо відбудеться десь зустріч з кур’єром, приміром, це буде у квартирі покупця або десь в окремому якомусь місці. Звісно тут так само можна оперувати тим, що насправді розрахунок тут не відбувається в якійсь торговельній площі, хоча насправді вже дуже багато кур’єрів, вони приходять безпосередньо з POS-терміналами, аби була можливість розрахуватися карткою. Ну звісно заздалегідь ці такі моменти всі уточняються з покупцем.

Безготівкові розрахунки з 1 січня 2023 року

Що нас очікує з наступного року? З наступного року ми вже будемо працювати за зовсім іншим Законом №1591, який кардинально змінює підходи до прийняття безготівкових розрахунків. Так от, торговці будуть зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари, у тому числі за допомогою чогось одного, або це електронні платіжні засоби, тобто ті самі картки, як фізичні картки, так і закачані в Apple Pay, Google Pay і тощо, та/або платіжних застосунків, та/або платіжних пристроїв. І до речі, це стосується і тих суб’єктів господарювання, які реалізують товари дистанційно. Тобто інтернет-торгівців це безпосередньо так само буде стосуватися з наступного року. При цьому якщо це варіант попередньої оплати, можливо, що на сайті є кнопка «Сплатити», тобто підключений інтернет-еквайринг, звісно вимога щодо прийняття карток, як один з таких безготівкових розрахунків, вони дійсно в такому випадку виконуються. Так само можливо на сайті є QR-код, який покупець може відсканувати й так само як альтернатива, про яку згадується в ч. 28 ст. 38 Закону №1591, так само виконується вимога. А от варіант, коли інтернет-магазин надає рахунок на оплату з реквізитами IBAN, то тут вже можуть виникнути питання, тому що з одного боку покупець може оплатити цей рахунок безпосередньо в касі банку, при цьому не забезпечуються прийняття, приміром, спеціальних платіжних засобів, як то на кшталт карток. Хоча той самий рахунок він може оплатити в касі банку використовуючи власну картку або рахунок, який інтернет-магазин йому надішле, то він може просто по цьому рахунку десь провести оплату, приміром, через якийсь окремий сайт. Тому в питаннях оплати за банківськими реквізитами звісно можуть виникнути питання наскільки тут взагалі використовуються при цьому електронні платіжні засоби чи не використовуються. Ну і якщо це самовивіз, то може бути ситуація, що я, як покупець, приміром, забираю товари на складі чи в пункті видачі замовлень, а можливо відбувається доставка кур’єром, то в такому разі обов’язково вже суб’єкт господарювання має забезпечити або фізичний POS-термінал (який приймає картки), або розрахунок за допомогою QR-коду чи якогось спеціального платіжного застосунку.