Відеоблоги

Відмова в оплаті лікарняного: як оформити

Ви дізнаєтесь:

  • У яких випадках можна відмовити в призначенні лікарняного.
  • Як оформити відмову в призначенні допомоги.
  • Як повідомити працівника про відмову в призначенні допомоги.
Оберіть відео для перегляду

4.9(31)

Оцініть відео:

Відмова в оплаті лікарняного: як оформити

00:06:19

Тимур Алієв

4.9(31)

Оцініть відео:

 

Наявність лікарняного при перебуванні на робочому місці

Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності компенсують нам втрату зарплати. І так само все, що ми виплачуємо за рахунок Фонду з шостого дня, нам компенсує втрату зарплати.

Доволі розповсюджена ситуація: працівник пішов до лікаря, йому там сформували мед. висновок, на якого сформувався лікарняний. Працівник насправді був на роботі, але в Кабінеті висить лікарняний листочок, що ми маємо або оплатити, або відфутболити. Так от, в такому випадку ми цей електронний лікарняний, звісно, відфутболюємо, тому що допомогу не призначаємо працівнику, який продовжував роботу і не втрачав заробіток за цей період.

Тобто, коли працівник реально ходив на роботу, все протабельовано, втрати заробітку немає, в реальності висить цей листочок в Кабінеті, – я по ньому маю обов’язково зробити відмову. В цьому випадку достатньо відміток про роботу в табелі використання робочого часу і документів, що підтверджують нарахування зарплати за відпрацьований час. Якщо ви дуже хочете, нехай працівник ще напише пояснювальну: що я вранці пішов до лікаря, мені відкрили МВТН, цей МВТН мені сформував лікарняний, але я потім на дев’яту прийшов на роботу й відходив всі свої дні.

Оформлення протоколу про відмову в призначенні допомоги

Всі відмови ми поки що, як то кажуть «по-людськи», оформлюємо в протоколі в розділі II. Протоколу комісії або уповноваженому, прописуємо:

  • вид допомоги по якій ми відмовляємо;
  • кому відмовляємо;
  • серію та номер листка непрацездатності;
  • період непрацездатності;
  • кількість днів, що не підлягають оплаті;
  • причину відмови: «Працівник продовжував працювати».

Повідомлення про відмову в призначенні допомоги

Обов’язково працівнику (так є зараз і так буде з наступного року) видаємо документ, в якому повідомляємо про відмову в оплаті лікарняного. До речі, в новій редакції Закону № 1105 (ч. 1 ст. 32) так само це передбачено: «Повідомлення про відмову в призначенні допомоги із зазначенням причини відмови та порядку оскарження видається або надсилається заявникові не пізніше п’яти днів після винесення відповідного рішення».

Значить, окрім запису в протоколі в розділі II, я ще формую окремий папірець, що має назву «Повідомлення». Один з варіантів, як він має виглядати:

«Повідомляємо вас, що прийнято рішення про відмову в призначенні вам оплати за листком непрацездатності № ____ за ____ календарних днів (рішення зафіксовано в протоколі від ____ р.), оскільки протягом періоду тимчасової непрацездатності Ви продовжували працювати. Цей факт підтверджено табелем обліку використання робочого часу за період з ____ по ____ р.»

Отже, все, що в мене висить в Кабінеті і по чому я буду відмовляти, я не ігнорую, а роблю по ньому відмову через протокол й обов’язково видаю ще повідомлення.

Лікарняний під час відпустки без збереження зарплати

Відповідно до ст. 23 Закону № 2105 за цей період ми лікарняні не оплачуємо і так само маємо відмовити, а в протоколі прописати: «Непрацездатність припала на період відпустки без збереження зарплати». І окремо  видати повідомлення працівнику.

Лікарняний під час призупинення дії ТД

У цій ситуації працівник не втрачає заробіток. Ми так само йому лікарняний не оплачуємо і в протоколі пишемо: «Непрацездатність припала на період призупинення дії трудового договору, в період якого факт втрати заробітку відсутній». Так само видаємо йому повідомлення.

Лікарняний під час відсутності працівника на роботі

Якщо хвороба чи травма наступає/триває в період, коли для працівника був графік роботи, тобто він має ходити на роботу, але його немає – тобто, я формую акти відсутності на роботі, формую «НЗ», і тут раптом мені в Кабінет прилітає листочок непрацездатності. Звісно, Фонд соцстраху каже: «він же мав ходити на роботу, він на роботу не ходив, а це збіглося з графіком його роботи або з індивідуальним графіком роботи, то ми йому здійснюємо нарахування, ми йому надаємо допомогу за всі дні на загальних підставах, як компенсація втраченого заробітку». Бо можлива ж інша ситуація: ми працівника протабелювали «НЗ», а він попав під машину. Ми про це не знаємо, але до нас потрапляє в Кабінет листочок непрацездатності.

Звісно, коли у вас буде «НЗ» і є листочок – то листочок звісно треба оплатити. Тому що працівник може бути відсутній на роботі саме через те, що хворіє.

Лікарняний під час простою

З простоєм, на жаль, ситуація вийшла дуже дурацька. Мінсоцполітики надало не дуже приємне роз’яснення в Листі від 05.07.2022 № 2063/0/290-22/45, в якому простій чомусь розділили на простій з обов'язковою присутністю працівника на робочому місці за наказом робтодавця і без вимоги його відвідувати.

Особисто я у своїй практиці таке не зустрічав, що ви прийшли на роботу і там з 9 до 18 сидите. Втім, якщо я зобов'язаний бути на робочому місці під час простою і захворів у цей момент, тоді мені треба оплатити лікарняний.

Якщо я не зобов’язаний під час простою ходити на роботу, ну Мінсоцполітики економить кошти Фонду соцстраху і вирішило, що все одно ж 2/3 відбувається оплата. Так? А якщо 2/3 у вас і так відбувається оплата, згідно з наказом ви відсутні на робочому місці, то й підстав для здійснення виплат допомоги по тимчасовій непрацездатності немає. Ну от, вони викрутили це так. Якщо ви дотримуєтеся цієї думки та під час простою будете відмовляти в оплаті лікарняного – то тоді в протоколі пишете: «У період непрацездатності працівник перебуває в простої без вимоги відвідувати робоче місце й отримує виплату за час простою».