Відеоблоги

Як отримати дані про нараховану зарплату на веб порталі ПФУ

Ви дізнаєтесь:

  • Як сформувати запит на отримання даних про нараховані доходи.
  • Про особливості відображення даних в довідці про доходи.
Оберіть відео для перегляду

4.9(11)

Оцініть відео:

Як отримати дані про нараховану зарплату на веб порталі ПФУ

00:08:05

Ольга Хільчук

4.9(11)

Оцініть відео:


Довідка про доходи. Ми звикли, що такий документ безкоштовно ми можемо отримати в Електронному кабінеті платника податків, однак не все на сьогодні без змін. На вебпортал Пенсійного фонду України додався функціонал, який дозволяє сформувати такий документ. Чи знали ви про це? Пишіть в описі до цього відео.

***

Ми ж з вами детально розберемо як такий документ замовити та як швидко він надходить. Крім того, розкажу вам які нюанси необхідно врахувати при замовленні такої довідки.

Переходимо до вебпорталу Пенсійного фонду України. Знаходиться він за адресою portal.pfu.gov.ua.

Для того, щоб зайти в приватну частину і замовити необхідний документ нам необхідно скористатися кнопкою «Вхід». Залишаємо без змін категорію під якою ми бажаємо увійти, тобто «фізична особа».

Вибираємо АЦСК під електронним цифровим підписом якої будемо ідентифікуватися. Я обираю «ПриватБанк», адже це найбільш частий варіант, який використовують фізичні особи, які найчастіше можуть бути не найманими працівниками, а якщо і найманими, то електронного цифрового підпису від імені роботодавця вони не мають.

Вводимо пароль захисту до даного ключа та чекаємо ідентифікації його у системі. Ось ви бачите вона пройшла успішно. Для того, щоб сформувати такий документ нам необхідно спочатку подати запит для отримання електронних документів. Знаходиться він в категорії «Комунікації з ПФУ». Натискаємо його активувавши. І система нам видала в правій частині вікна діалогове поле, де повинні ми вказати який тип звернення бажаємо згенерувати. Для цього ми обираємо «Дані про нараховану заробітну плату» або «Дані про нараховану заробітну плату в межах максимальної величини». Ви скажете «для чого було розділювати й давати на розгляд два типи звернення». Однак в цьому є сенс, тому що пам’ятаємо, що є максимальна сума з якої нараховується єдиний соціальний внесок, у розмірі 15 мінімальних заробітних плат. Звичайно це не заробітна плата пересічного українця, однак якщо ваш фонд місячний перевищує 15 мінімалок, ви можете сформувати одну з двох довідок і вони будуть мати різне інформаційне наповнення. Для мене, як і для більшості, в такому випадку це немає значення, ми будемо формувати довідку про нараховану заробітну плату без обмеження. Що ми можемо в такому випадку вказати? Строк довідки за яку кількість місяців. Тобто, наприклад, я прописую 12 і система за місяць до звернення (якщо зараз жовтень, вона видає вересень, жовтень 2021 року). Можна залишити без зміни.

Активувати позначення, що даємо згоду на обробку персональних даних і відправити до Пенсійного фонду. Максимально просто і швидко замовляється ця довідка. Одразу нас система відправляє до категорії «Мої звернення». І ось документ «Довідка про нарахований дохід» знаходиться в опрацюванні. Ми бачимо. Можемо перейти до відповідно блоку «В опрацюванні». І через певний проміжок часу подбати про надходження цього документу.

Паралельно, поки відбувається формування цього документу, зазначу вам наступне. Що довідка, яка стосується двох різних років буде ну не настільки у тому вигляді, в якому ви бажаєте її отримати. В мене були попередні звернення, давайте я відкрию одну з таких довідок, для того, щоб ви розуміли про що йде мова. Однак в нас вже документ сформований, запит наш опрацювався. І у нас є довідка про нарахований дохід. Завантажую її для того, щоб відкрити. І пам’ятаєте, ми замовляли довідку за жовтень 2021 – вересень 2022. В даній ситуації за 2022 рік дійсно по вересень сформувалися дані. Однак може вийти ситуація, що у вас не будуть усі місяці попереднього кварталу додані. Це має місце тоді, коли квартальна звітність вашим роботодавцем ще не подана або один роботодавець подав, якщо ви є ще десь зовнішнім сумісником, а інший ще не відправив до Пенсійного фонду України. І дивіться, звертаю уваг на те, що якщо звітний рік розривається по місяцях, тобто ми формували довідку з жовтня 2021 року, однак дані за усі попередні місяці року теж присутні у довідці. Тобто система ще не спрацьовує таким чином, щоб розділяти рік і в нього потрапляла інформація не за повний рік якого стосується хоч один місяць у нашому зверненні. Тобто в даній ситуації найкраще замовляти довідку, яка стосуватиметься одного календарного року, повного. Або поточного, не повного, не за 12 місяців. Тому що в даній ситуації, якщо вам дійсно потрібно дані про нараховану заробітну плату за 12 місяців, то потрібно буде вручну все це збивати для того, щоб отримати інформацію за період жовтень, листопад, грудень 2021 року і додати до 2022 року.

Паралельно зараз сформуємо з вами запит на повний календарний рік і ви побачите як це працює. В мене десь така довідка міститься, для того, щоб вам показати, що якщо довідка стосується одного року. Ось ви бачите довідка стосується 2021 року і лише один 2021 рік помістився у довідку. Таким чином якщо підвести риску, то на вебпортал Пенсійного фонду не до кінця допрацьовано функціонал щодо додавання лише певної частини місяців завершеного року. Теж саме буде і з поточним роком. Тобто якщо хоч один місяць із року потрапляє до тих періодів, які необхідно побачити у довідці, ви побачите інформацію за весь рік.