Відеоблоги

Таблиця даних для розблокування ПН: кому варто подавати

Ви дізнаєтесь:

  • У яких випадках є сенс подавати таблицю даних.
  • Як скласти таблицю даних та пояснення.
  • Що робити, якщо отримано відмову у врахуванні таблиці даних.
Оберіть відео для перегляду

4.5(32)

Оцініть відео:

Таблиця даних для розблокування ПН: кому варто подавати

00:03:38

Ольга Самофалова

4.5(32)

Оцініть відео:


Таблиця даних та пояснення щодо реальності здійснення операцій

Одна з найпоширеніших помилок, яку допускають при розблокуванні, –  першочергове подання таблиці даних платника ПДВ. Таблиця даних не розблоковує податкові накладні й не впливає на рішення комісії щодо розблокування. Пояснення щодо реальності здійснення операцій і таблиця даних платника податків  – це два окремих і незалежних документа, які можна подавати паралельно і які не впливають один на одного.

Заповнення таблиці даних

Таблиця даних не приймається в торгівлі, тому витрачати час на її подання не варто. Її подають підприємства-виробники і такі, що надають послуги.

  • У першій колонці ставимо порядковий номер рядка.

  • У другій – вид діяльності підприємства.

  • В третій – колонці зазначаємо коди УКТЗЕД товарів і послуг, які придбаваються для здійснення зазначеного виду діяльності. При цьому, дуже важливо, якщо ми щось придбаємо не у платника ПДВ, все одно вказуємо коди таких товарів і послуг.

  • В четвертій колонці, в останньому рядочку, ми вказуємо код товару чи послуги, яку ми реалізовуємо.

Пояснення до таблиці даних

До таблиці даних також необхідно прикладати пояснення. Воно подібне поясненню, яке ми формуємо для розблокування податкових накладних. В поясненні ми маємо описати процес виготовлення товарів чи послуг і підтвердити це документами, що також прикладаємо як додатки.

Прийняття рішення щодо розблокування

Рішення по таблиці буває у різних варіантах. Таблиця даних може бути врахована автоматично в день її подання. Таблиця даних може бути прийнята до розгляду, рішення ми отримаємо через 5 робочих днів. Далі також 2 варіанти розвитку подій. Рішення про врахування таблиці приймає регіональна комісія, яка також може прийняти таблицю або відхилити. І якщо регіональною комісією таблиця врахована, то комісія вищого рівня може таблицю відхилити або врахувати.

Причини відмови у врахуванні таблиці даних та дії платника податків

Дуже багато запитань є щодо причин відмови у врахуванні таблиці даних. Насправді в комісії немає можливості вказувати причини індивідуальні. Вони мають обрати причину із запропонованого їм переліку, тому дуже часто ми отримуємо причину, яка не відповідає дійсності. В такому випадку я рекомендую звернутися до комісії з запитом про отримання публічної інформації з питанням щодо реальної причини відмови.

Таблицю даних ми подаємо за формою 1312303 (Таблиця даних платника податку на додану вартість). Подавати можемо безмежну кількість разів.