Відеоблоги

Z-ЗВІТ ПРРО: чи треба якось зберігати?

Ви дізнаєтесь:

  • Коли необхідно створювати та передавати z-звіти.
  • Як сформувати та передати z-звіт за відсутності зв'язку з сервером.
  • В який спосіб та чи обов’язково зберігати z-звіти.
Оберіть відео для перегляду

4.9(13)

Оцініть відео:

Z-ЗВІТ ПРРО: чи треба якось зберігати?

00:07:51

Тимур Алієв

4.9(13)

Оцініть відео:

Z-звіт ПРРО, чи треба зберігати?

***

 Законодавчі норми щодо створення z-звіту ПРРО

Пропрацювавши на ПРРО, зробивши наприкінці зміни Z-звіт, звісно постає питання, а чи треба якимось спеціальним чином зберігати цей Z-звіт, роздруковувати його. А якщо, можливо, треба, то скільки днів його треба зберігати? Якщо ми звернемося до спеціального Порядку №317, який регламентує роботу з ПРРО, то його норми нам кажуть, що суб’єкт господарювання, який працює на ПРРО, він зобов’язаний щоденно, тобто у межах певного календарного дня, засобами ПРРО створювати в електронній формі фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій та подавати їх до фіскального сервера засобами телекомунікацій.

Передача зміни та формування z-звіту ПРРО

Можлива ситуація, коли протягом дня у вас відбувається перезмінка касирів і якщо перший касир за півдня не зробив жодної розрахункової операції, але при цьому він вже встиг відкрити зміну, то аби передати зміну іншому касиру, йому треба все одно буде сформувати Z-звіт. Але Z-звіт, він буде формуватися виключно в електронній формі й він буде подаватися на фіскальний сервер засобами телекомунікацій.

Законодавчі норми щодо передачі до ДПС z-звіту ПРРО

Крім того, ще одна норма, яка каже, що до формування Z-звіту, що так само суб’єкт господарювання вже за окремим абзацом п. 1 розділу IV Порядку №317 зобов’язаний передавати засобами телекомунікацій створену ПРРО інформацію у формі електронних фіскальних звітних чеків для їх реєстрації й довгострокового зберігання на фіскальному сервері та обліку роботи ПРРО фіскальним сервером. Тобто ми зустрічаємо ще одну норму, що коли суб’єкт господарювання пропрацював, він створив Z-звіт, він Z-звіт передає шляхом телекомунікацій і фактично задля цього звісно йому необхідно мати Інтернет, і передає його знову ж таки на фіскальний сервер.

Формування звітів ПРРО за відсутності зв'язку з сервером

Ну і ще одна норма, яка стосується формування Z-звіту, передання Z-звіту на фіскальний сервер, це ще один окремий абзац п. 1 розділу IV Порядку №317. Те що суб’єкт господарювання, який працює на ПРРО зобов’язаний створювати контрольні стрічки і забезпечувати їх зберігання на ПРРО у разі здійснення розрахункових операцій у режимі офлайн до моменту передачі електронних фіскальних звітних чеків до фіскального сервера з отриманням від фіскального сервера підтвердження про їх доставку. Так, дійсно, коли немає зв’язку з фіскальним сервером, приміром, через відсутність Інтернету, чи якщо є певні перенавантаження на фіскальному сервері ДПСУ, то дійсно ПРРО у нас переходить на працю у режимі офлайн. І до речі можлива при цьому ситуація, що зв'язок з фіскальним сервером ще не відновився, але нам треба при цьому сформувати Z-звіт. Приміром передавши зміну від одного касира до іншого протягом дня. Ну а можливо сформувати Z-звіт саме через те, що вже наближається закінчення календарного дня, а режим у нас продовжує ще бути «офлайн» і тоді у нас під час офлайн режиму у нас сформується Z-звіт. Але звісно після того, як поновлюється зв'язок з фіскальним сервером вся інформація по всіх фіскальних касових чеках і по фіскальних звітних чеках, вона так само передається на фіскальний сервер податкової. 

Тобто аналізуючи прямі норми Порядку №317, роботи саме з ПРРО, ми нічого спеціального там не знайдемо, що нам треба десь окремо зберігати Z-звіт, що нам його треба зберігати протягом якогось періоду і взагалі не знайдемо просто якихось конкретних вимог щодо збереження Z-звіту. Тобто найголовніше, що я сформував Z-звіт, я передав його на фіскальний сервер, тим самим я виконав, зокрема, частину своїх обов'язків, як суб’єкт господарювання, який використовує саме ПРРО. І ось тут є принципова відмінність від класичного РРО, адже використання класичного РРО, це абсолютно інші порядки від Мінфіну, які в цій ситуації нічого спільного не мають з ПРРО. Адже все ж таки ПРРО, він може бути завантажений у гаджет, зокрема в смартфон, ноутбук і тощо. І найголовніше, це створити Z-звіти в електронному вигляді і його передати засобами телекомунікацій на фіскальний сервер.

Функція ПРРО щодо створення та збереження звітів за певний період

При цьому звісно якщо треба мати якусь інформацію, зведену, по Z-звітах, приміром, за певний період, то як роз’яснювала податкова, приміром, на прикладі свого ПРРО, то для ПРРО з операційною системою Windows на даний час реалізовано можливість створення та збереження Z-звіту на основі сформованих і фіскалізованих ПРРО Z-звітів за певний період (місяць). А при цьому для ПРРО з операційною системою Android така можливість буде надана в наступних версіях. Але використовуючи ПРРО якесь комерційне, там здебільшого всі ці функції реалізовані, коли ви можете витягнути звітну інформацію як за кожен день, як за місяць, так і за якийсь більш тривалий період.


Після передачі звіту його зберігання здійснюється за бажанням і у зручний спосіб 

Після того, як ви передали на фіскальний сервер Z-звіт і після того, як ви отримали відповідне підтвердження від фіскального сервера, на цьому моменті ви виконали повністю всі обов’язки щодо роботи на ПРРО саме в питаннях Z-звіту. І далі вже його зберігання відбувається за бажанням суб’єкта господарювання в зручний для нього спосіб. І при цьому суб’єкта господарювання абсолютно немає хвилювати, що, приміром в електронному кабінеті він може не бачити конкретні фіскальні Z-звіти саме ПРРО. Він виконав повністю всі свої обов’язки шляхом передання Z-звіту і отримання відповідного підтвердження. Всі інші наступні моменти зберігання Z-звіту ПРРО це виключно на розсуд суб’єкта господарювання.