Відеоблоги

Перехідні операції та звітування ФОПа після повернення зі спрощеної системи

Ви дізнаєтесь:

  • Як відобразити перехідні операції з продажу та придбання товарів.
  • Які та коли звіти необхідно подати після повернення на загальну систему.
Оберіть відео для перегляду

5(4)

Оцініть відео:

Перехідні операції та звітування ФОПа після повернення зі спрощеної системи

00:09:12

Ольга Целуйко

5(4)

Оцініть відео:


Подивімось на перехідні операції коли ми переходимо з єдиного податку на загальну систему. Тому що їх також можна в принципі передбачати і як мінімум завершувати ці операції щоб не залишитися в ситуації, коли нам не вигідно, коли виникає подвійне оподаткування. Тому давайте на них подивимося більш докладно. Наприклад, коли ми отримували передоплату за товари (роботи, послуги) на спрощеній системі, а відвантаження відбулось на загальній. Коли ми були на єдиному податку у нас виникав дохід? Так, виникав за касовим методом. А після переходу на загальну систему доходу у нас не буде (це ми говоримо не про юридичних осіб, я хочу підкреслити, ми говоримо про підприємців), тому що працює далі касовий метод. Тому і немає підстав для відображення витрат, навіть якщо ми понесли їх і сплатили. Розумієте? Таким чином тут у нас буде невигідне оподаткування. Воно буде не доходи за мінусом сплачених витрат, а будуть оподатковуватись в єдинника доходи, врахувати витрати ми вже не зможемо.

Відвантаження товарів відбувається на спрощеній системі, а отримання оплати на загальній. У єдинника не буде оподаткованого доходу, оскільки оплата не надійшла, а витрати він взагалі не веде облік їх. А після переходу на загальну систему отриманий виторг буде включатися до доходу для цілей обкладання ПДФО за тим самим касовим методом. Але при цьому ФОП може врахувати витрати, які пов’язані з отриманням доходу, якщо вони будуть підтверджені чим? Банківськими виписками, квитанціями й таким іншим. Якщо до моменту відображення доходу товари не будуть оплачені, то доходом, що обкладається ПДФО, вважатиметься вся сума оплати. Але при цьому витрати на придбання товарів будуть ураховані при визначенні чистого оподатковуваного доходу в тому звітному періоді, коли вони будуть фактично здійснені платником податків. Тобто тут врахувати ми можемо, але може це буде пізніше.

І ще одна ситуація. Поговоримо про повернення. Повернення авансу від покупця відбувається на загальній системі. За загальним правилом, в періоді, коли кошти ми отримали, ми включили цю суму до декларації, ми були ще на єдиному податку. А в періоді повернення коштів, якби ми були на єдиному податку, то працював би пп. 292.11 ПКУ і суму таких повернених коштів ми мали б виключити з доходів єдинника. Але після переходу на загальну систему оподаткування цей пункт вже не буде працювати, тому що він працює саме для єдинників. Таким чином ми не можемо зменшити суму доходу. Отже, це питання Кодексом не врегульовано і тому такі операції, вони, бачите, ось так оподатковуються, виникає зайве, можна так сказати, оподаткування.

Наступна ситуація. Давайте тепер перейдемо до наших розрахунків з постачальниками. Оприбуткування товарів на спрощеній системі, а їх реалізація й отримання оплати відбувається на загальній. Коли ми перебуваємо на єдиному податку, ми не ведемо облік витрат і взагалі не ведемо бухгалтерський облік. Тому ця операція ніяким чином не впливає на наш податковий облік. Але після переходу на загальну систему, ми будемо визнавати дохід для цілей обкладення ПДФО і якщо ми понесли витрати, які підтверджені відповідними документами, тобто ми їх сплатили, то ми можемо їх також врахувати при визначенні об’єкта оподаткування. Якщо ж до моменту відображення доходу такі товари не будуть оплачені, то ми будемо включати в дохід всю оплату, а далі витрати на придбання товарів ми будемо враховувати в зменшення оподатковуваного доходу в тому звітному періоді, коли ми фактично здійснили ці витрати. Що стосується ПДВ обліку, якщо ми переходимо на загальну систему, то ми пам’ятаємо про те, що у нас не працює «парасолька» єдиного податку для цілей чого? Не реєстрації платником ПДВ. І податкова каже, що цей мільйон нам треба буде рахувати з урахуванням тих оборотів, які ми мали б по оподаткованим операціям і на спрощеній системі. Тому може так статися, що вам потрібно буде ще обов’язкова реєстрація платником ПДВ. І якщо ці умови будуть виконані, треба не забувати єдиний момент, на якому я хочу зупинитися, це облік перехідних операцій. Бо саме про них ми сьогодні говоримо. Податкові зобов’язання визначаються за правилами першої події.

Тепер подивімось при переході зі спрощеної системи на загальну як саме ми будемо подавати декларацію. Як ми будемо подавати декларації, оскільки цей рік, він виявився складним і були переходи у нас, нашого єдинника. Наприклад він у нас був на єдиному податку до 1 жовтня, далі перейшов на загальну систему. Ну або сам перейшов, або порушив умови перебування на спрощеній системі. В такому разі майнову декларацію він буде подавати за результатами звітного року, в якому відбувся перехід. Ну тут жовтень, тут і зрозуміло, що це буде останній квартал. Ну а навіть якби він перейшов з 1 липня, то проміжну декларацію він не подавав би, бо він би чекав до кінця року, подавав би взагалі тільки річну декларацію. Бо саме так зазначено у пп. 177.5.2 ПКУ, за результатами звітного року в якому відбувся перехід. І до цієї декларації буде подаватися додаток ЄСВ 1 за себе, в ньому будуть зазначатися ті дані, які стосуються саме перебування на загальній системі оподаткування.

Тепер, наприклад, ми були на… Ми ж розглядаємо ситуацію з 2%. Ми перебували на єдиному податку. Тут в мене показано, декларація з єдиного податку, якщо ми перейшли з третьої групи за ставкою 2% на ось цю загальну систему, то ми будемо подавати, її останній період буде вересень, з додатком 2. Чому я тут зупинилася? Чому така зупиночка? Тому що я прорахувала те, що, наприклад, в першому кварталі я працювала як єдинник на звичайній системі, 3% або 5%. Далі перестрибнула на єдиний податок 2%. Далі перейшла ще й на загальну систему. Така ситуація. Так ось, останній місяць перед переходом на загальну систему це буде вересень і, наприклад, ми працювали на ставці 2%. Тобто за вересень ми будемо подавати з додатком 2, тому що ми залишили взагалі спрощену систему. Взагалі залишили її. І далі у нас правила нарахування ЄСВ, вони не такі для ФОПів на загальній системі й для тих хто на спрощеній системі. Тому треба буде подати свій додаток. Тепер. Це якщо ми працювали на ставці 2% і з неї перестрибнули на загальну систему. А якщо ми працювали на загальній ставці 3% або 5%, то ми будемо подавати декларацію за Наказом №578 і будемо подавати її за три квартали з додатком 1. Там будуть вказані далі за перебування на спрощеній системі. Таким чином при переході майнова декларація буде подаватися за рік, а декларація єдиного податку буде подаватися за той період, останній, коли ми перебували у статусі єдиного податку. Або це буде місячний період для 2%, або це буде квартальний період, якщо ми перейшли зі звичайного єдиного податку.