Відеоблоги

Що не включає в дохід єдиноподатник за ставкою 2%

Ви дізнаєтесь:

  • Про надходження, що не включаються до доходу.
  • Про облік повернення товарів та коштів, безплатної передачі та фіндопомоги.
  • Про алгоритми обліку доходів.
Оберіть відео для перегляду

5(11)

Оцініть відео:

Що не включає в дохід єдиноподатник за ставкою 2%

00:07:28

Ірина Губіна

5(11)

Оцініть відео:

Окремий пункт Кодексу присвячений тому, що доходом не є. Це пункт 292.11 ПКУ. І знову ж таки раджу вам перед складанням декларації дуже ретельно його перечитати. Тут є певні норми, які стосуються виключно юридичних осіб. Є певні норми, які стосуються фізичних осіб. Але в цілому концепція наступна: не будемо включати до доходу податок на додану вартість. Тому що той факт, що багато хто із вас перейшов із загальної системи із статусом платника ПДВ, ставить дуже і дуже багато запитань. І тут зверніть, будь-ласка, увагу, що є пряме згадування про те, що ПДВ в нас не включається до обсягу доходу.

Те що стосується питань, які пов’язані із, знову ж таки, перехідними операціями, тут, знову ж таки, хочу згадати ПДВ. Це є другий абзац на цьому слайді. Сума ПДВ, що надійшла у вартості відвантажених товарів у період сплати інших податків, які встановлювалися Кодексом. Тобто якщо я зробила відвантаження в період перебування на загальній системі. В мене була операція Д-т 36 К-т 70. Тут я показала, наприклад, 1200. Ось тут 200 вже в мене ПДВ. Ось тут в мене є єдиний податок. Я перейшла і отримала вже гроші, Д-т 31 К-т 36, я отримала ось ці 1200. Ну начебто все зрозуміло, але питання, 200 це не дохід. Я розумію, що я можу включати тільки те, що не було включено у дохід. Але якщо я ось цю 1000, вона була під оподаткуванням прибутку, то тут вже не дохід 200 і 1000 також не дохід. Але як ми бачимо є окреме зауваження стосовно сум ПДВ, які в дохід не будуть включатися. 

Ну щодо поворотної фінансової допомоги також намагаємося контролювати термін 12 місяців. Тому що дуже так податкова підкрадається до того, що якщо я перейшла на єдиний податок 2% і в мене, ну наприклад, в квітні сплив термін 12 місяців з моменту отримання цієї допомоги, то може статися так, що будуть давати рекомендацію, що треба цю допомогу включити у дохід. 

Зверніть також будь-ласка увагу на питання, яке стосується повернень. За загальним правилом все що стосується повернень, так? Тут було відвантаження. Тут мені повернули, було повернення, якщо йдеться про кошти, наприклад, то в даному випадку, коли йдеться про отримання грошей, я вже перейшла на єдиний податок, отримання як повернення. Це не буде рахуватись як дохід при належному документальному оформленні. Згадується, що повернення може відбуватися в наслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою щодо повернення грошей. Ну якщо йдеться, наприклад, також про ситуацію коли я сплатила якісь гроші і потім мені ці гроші вже повертаються. Тобто просто так, без розірвання договору, без факту повернення товару або без листа-заяви, нажаль, можемо стикнутися з тим, що таке повернення, воно буде формувати безпосередньо дохід. 

Ну і також те що стосується, наприклад, надмірно сплачених податків (зборів), які повертаються мені, вони також не формують дохід. 

Ну і питання для юридичних осіб. Це можуть бути і питання дивідендів, вони також не формують безпосередньо дохід. 

Також зверніть будь-ласка увагу, що є особливі правила, які стосуються безоплатних передач, які стосуються закупівель медпрепаратів. Щодо цих правил є окремі норми в п. 292.11 ПКУ. І питання, які стосуються оподаткування, наприклад, бюджетного гранту. Якщо йдеться про отримання бюджетного гранту юридичною особою, то це також не буде формувати безпосередньо дохід. Ну а якщо я отримую бюджетний грант, то мені важливо дотримуватися правил цільового використання, тому що є окреме зауваження, що у випадку якщо йдеться про нецільове використання, то власне таке нецільове використання, воно призведе до того, що в мене бюджетний грант, який я отримала, він буде включений у дохід. Ну і власне, знову ж таки, по даті, по даті коли у нас йде нецільове використання.

Те що стосується перехідних операцій, як я сказала, для фінансової допомоги. Ми бачимо, що просто взагалі включати поворотну фінансову допомогу тільки по факту того, що я перейшла на єдиний податок 2%, робити це не варто. Тому що, знову ж таки, стикалися з такими запитаннями: «от я перейшла, в мене така фінансова допомога є і що мені робити?» Нічого. Зміна статусу ні на що не впливає. Але знову ж таки буду повторюватися, контролюйте 12 місяців.

Я не згадувала цю ситуацію в даній презентації, але готується щодо поворотної фінансової допомоги і перехідних операцій окрема норма в нашому підрозділі 8 пункту 9 стосовно тих, хто переходить саме на єдиний податок 2%. Тому якщо 12 місяців не сплило, ми просто перейшли, все нормально, все добре. Але бажано, коли спливають 12 місяців, або повернути, або, нажаль, можливі варіанти саме включення в дохід.

Ну і підсумовуючи ті головні моменти, з якими ми можемо стикнутися, знову ж таки, зробила таке узагальнення в табличці. Те що стосується перехідних операцій: відвантаження на загальній, отримання грошей в статусі платника єдиного податку (те що я малювала), не включається в дохід. Аванс на загальній системі, знову ж таки, перехідна операція, відвантаження на спрощеній, навпаки включається в дохід. Повернення авансів, передоплат, які стосувались ситуацій, які були на загальній системі, при належному документальному оформлені не включається в дохід. Стосовно документального оформлення я робила акценти. Поворотна фінансова допомога, продаж основних засобів і суми ПДВ, які можуть ще до нас надходити. Питання, що з ними робити, чи включати, чи не включати в дохід? То будь-ласка звертайте увагу на такий коротенький алгоритм.