Відеоблоги

Які доходи враховує єдиноподатник 3 групи за ставкою 2%

Ви дізнаєтесь:

  • Про види доходів та дату їх визнання у єдиноподатників.
  • Як обліковуються курсові різниці.
  • Як обліковуються дивіденди, «перехідні» операції та фіндопомога.
Оберіть відео для перегляду

5(17)

Оцініть відео:

Які доходи враховує єдиноподатник 3 групи за ставкою 2%

00:05:16

Ольга Целуйко

5(17)

Оцініть відео:

Ну давайте коротенько пройдемося по складу доходів і витрат, і даті їх визнання. Якщо йдеться про будь-який дохід у грошовій формі, то дата визнання доходу, це дата отримання грошей. Я хочу зауважити, що в цій табличці ми йдемо саме по пунктах статті 292 ПКУ. Тому що це і є та стаття, за якою визначається дохід для єдинників третьої спецгрупи.

Далі. Якщо ми говоримо про отримання доходу від надання послуг і виконання робіт за посередницькими договорами, то, по-перше, це буду сума винагороди і, по-друге, це буде дата її отримання. 

Якщо йдеться доходи, які отримуються в іноземній валюті. Пам’ятаємо, що сума доходу буде розраховуватися на дату його отримання, а дата отримання, це дата зарахування коштів на поточний рахунок в інвалюті.

І якщо говоримо про такий вид доходу як вартість товарів, безоплатна, отриманих протягом звітного періоду, то з урахуванням звичайної ринкової ціни, бо саме так ми будемо визначати суму безоплатно отриманих товарів, це буде дата підписання єдинником акту приймання-передачі таких товарів або робіт, або послуг.

Тепер щодо курсових різниць у складі доходів. Дуже цікава позиція, вона дуже стало існує багато років. Податківці наголошують на тому, що у дохід юридичної особи єдинника ІІІ групи включаються суми додатних курсових різниць, що виникають у результаті перерахування операцій, виражених в інвалюті, як на дату балансу, так і на дату здійснення господарської операції. А від’ємні курсові різниці в розрахунок не беруться. Тобто вони беруть частинку бухгалтерського доходу, тому що ми розраховуємо суму, яку ми фактично грошима не отримаємо. Вони відривають цю норму від взагалі всього принципу нарахування доходів у податковому обліку юросіб-єдинників, тому що нічого такого не сказано в ст. 292 ПКУ, і кажуть, що ви ж ведете бухгалтерський облік, тож додатну курсову різницю, будь-ласка, включайте в свій дохід, а від’ємний ні. Чому? Так ви ж на єдиному податку, ви ж не ведете облік витрат. Це дуже стала їх позиція, тому це слід врахувати. Єдине, що тут є питання. Коли йдеться про перерахування операцій на дату господарської операції, тут все зрозуміло. А ось що стосується дати балансу? Ми ж подаємо з вами звітність кожного місяця по єдиному податку 2%? Так, кожного місяця. А баланс ми складаємо чи кожного місяця? Ні. У нас є річний баланс і є проміжковий баланс, який складається поквартально. Так? У вас є ще що? Облікова політика. Там у вас зазначено як ви визначаєте курсові різниці. Ну як правило це залежить від того, як ви подаєте звітність. І ось в принципі тільки мікропідприємства можуть звітувати за рік, подавати фінансову звітність і розраховувати курсові різниці саме так. А всі інші підприємства можуть розраховувати різниці поквартально. Тобто в проміжній фінансовій звітності. А щодо перерахування кожного місяця, в бухгалтерському обліку про це не йдеться.

Тепер далі йдемо по складу доходів. Що стосується дивідендів, які отримані єдинником від інших платників податків, то вони включаються до доходу, якщо вони не обкладені податком у порядку, визначеному в ПКУ. Тобто подвійного оподаткування тут немає. І датою визнання доходу є дата отримання дивідендів. 

І є ще такий перехідний момент. Це вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів, передоплата за які отримана раніше, в період сплати інших податків і зборів. Тут за прямою нормою ПКУ датою визнання доходу буде дата відвантаження товарів. І ось ця сума поворотної фінансової допомоги, яка отримана і не повернута протягом 12 календарних місяців з дня її отримання. І це буде дата, що настає за датою, на яку минає дванадцяти місячний строк з дня її отримання.