Відеоблоги

Чи завжди обов’язково формувати z-звіт

Ви дізнаєтесь:

  • За яких умов та з якою періодичністю формуються z-звіти.
  • Про правила формування z-звітів за умов цілодобової роботи.
  • Чи обов’язково формувати z-звіт при передачі зміни.
Оберіть відео для перегляду

5(12)

Оцініть відео:

Чи завжди обов’язково формувати z-звіт

00:06:21

Тимур Алієв

5(12)

Оцініть відео:

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, вони щоденно повинні створювати в паперовій та/або електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) або ПРРО) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій. При цьому, як наголошує податкова, якщо протягом дня розрахункові операції не проводилися, але було здійснено операції «службове внесення» та «службова видача», то створення Z-звіту в кінці робочого дня, воно не є обов’язковим. Але, знову ж таки, якщо ви, приміром, відкрили зміну на програмному РРО і зробили операцію «службове внесення» і вам у подальшому треба це програмне РРО передати іншому касиру, то ви нікуди не дінетеся і вам треба буде сформувати цей Z-звіт.

Далі. Якщо суб’єкт господарювання у нас працює цілодобово, то Z-звіт повинен роздруковуватися кожного дня по закінчення робочої зміни, але не пізніше 24 годин цього дня. В більшості роз’яснень податкової прив’язка іде саме до календарного дня. Тобто якщо у вас, приміром, цілодобова робота. Ну добре, зараз у нас комендантська година, у нас апріорі цілодобової роботи зараз немає. До війни, після війни у нас буде цілодобова робота і такому разі звісно Z-звіт у нас буде формуватися все одно в межах одного календарного дня. В першу чергу це пов’язано із тим, що оприбутковується готівка у нас у межах одного календарного дня. У нас різні суб’єкти господарювання по-різному оприбутковують готівку. І на сьогоднішній момент прив’язка до Z-звіту лишилася виключно у відокремлених підрозділів без касової книги і то формування того Z-звіту і зберігання його в електронному вигляді. При цьому, якщо це такий самий ПРРО, бачимо, що Z-звіт створюється засобами ПРРО щоденно у електронній формі у разі здійснення розрахункових операцій або закриття робочої зміни та подається до фіскального сервера засобами телекомунікацій. Тобто у будь-якому випадку у нас формування Z-звіту прив’язується до календарного дня. Разом із тим, якщо у вас так вже сталося, ну ви вже його не зробили, але ви вже зробили його пізніше, вам звісно за це голова, як то кажуть, ніхто не відірве. Бо на сьогоднішній момент Z-звіт це не така лякалка, не така страшилка, яка була ще кілька років тому. Але просто дотримуйтесь цього правила, що його ось так от просто, апріорі, треба робити ось так щоденно. Бо максимум що можуть зараз? До якоїсь адміністративної відповідальності залучити, ось це максимум, максимум що за це може бути. 510 зараз все одно не накладуть, бо війна йде. Може 510 накладуть на тих хто торгує підакцизними товарами. Але у будь-якому разі, навіть найстрашніше, що може бути за відсутність Z-звіту, вже після перемоги, то це 510 грн. Тому, ну бувають різні ситуації у нас в житті. Ну і якщо це класичний РРО, то прив’язки до зміни продавця-касира, працюючого з РРО, Вимоги №199 не містять. Тобто, при передачі зміни робити Z-звіт не обов’язково. При цьому законодавство не встановлює обмежень щодо кількості друкування на РРО продовж дня (зміни) Z-звітів. 

Основна принципова відмінність. Якщо це класичний РРО, якщо на ньому протягом дня працює декілька касирів, найголовніше щоб Z-звіт був зроблений вкінці дня, під час передавання зміни ви Z-звіт робити не будете. Якщо це програмний РРО, там зовсім інша історія. Бо програмний РРО прив’язаний до конкретних касирів, які мають бути про ідентифіковані. І коли ці касири один одному будуть передавати зміну, то ви, у будь-якому разі, будете робити Z-звіт. Без нього ви нікуди не дінетеся. Єдине, що нульовий Z-звіт, він як був, він так і лишається підставою для фактичної перевірки податківців. Тому фактичні перевірки податківців на сьогодні бути можуть і будь ласка не допускайте того або до вас завітала податкова не за скаргою (ну взагалі цього не допускайте). Але можливий ще варіант, що податкова на фактичну перевірку може завітати не за скаргою покупця, а саме через те, що у вас сформувався нульовий Z-звіт.