Відеоблоги

ПН розблоковано: коли виникає податковий кредит

Ви дізнаєтесь:

  • Як визначається дата реєстрації ПН/РК.
  • В якому періоді відображаються розблоковані ПН.
  • Чи зупиняється перебіг строків при зупиненні реєстрації ПН/РК.
Оберіть відео для перегляду

4.6(38)

Оцініть відео:

ПН розблоковано: коли виникає податковий кредит

00:06:14

Ольга Самофалова

4.6(38)

Оцініть відео:

Коли суб’єкт господарювання набуває право на податковий кредит після розблокування такої податкової накладної? Напишіть у коментарях, а як вважаєте ви.

В сучасних умовах мабуть вже і немає суб’єктів господарювання, які б не зіштовхнулися з проблемою, зупинкою реєстрації податкових накладних, так званим блокуванням. І у випадку, коли нашому контрагенту постачальнику вдалося розблокувати податкову накладну, у нас виникає питання в який місяць до складу податкового кредиту ми маємо право включити таку розблоковану податкову накладну. Відповідно до п. 10 ст. 201 ПКУ, при здійсненні операцій з постачання товарів (послуг) платник податків (продавець) зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податковий накладних. Після прийняття та набрання чинності рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, вони реєструються тією датою, якою вони були відправлені в ДПС з метою реєстрації. І така дата зафіксована в квитанції до податкової накладної. Згідно з п. 19 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних податкові накладні або розрахунки коригування, реєстрацію яких зупинено, реєструються у день прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішення про реєстрацію. В цей же час п. 12 Порядку прийняття рішень про реєстрацію або відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних визначено, що рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкових накладних в ЄРПН набирає чинності в день його прийняття. Це означає, що ми маємо право таку податкову накладну включити до податкового періоду, в якому її було складено, у разі якщо вона була вчасно відправлена на реєстрацію або у будь-який інший податковий період, що вписується в межі, визначені ст. 198 ПКУ, а саме 365 календарних днів з дати складання такої податкової накладної.

Якщо ж податкова накладна була подана на реєстрацію несвоєчасно із порушенням терміну, установленого п. 10 ст. 201 ПКУ, тоді після розблокування вона може бути відображена в декларації покупця в періоді розблокування або в будь-якому наступному звітному періоді протягом 365 календарних днів з дня її складання. Це зовсім не означає, що ми зобов’язані коригувати декларацію за попередні періоди щоб включити до податкового періоду такі розблоковані податкові накладні. Але у разі якщо ви виявили помилку, чи отримали розрахунок коригування до того періоду, в якому було складено таку податкову накладну, а потім і розблоковано, такі розрахунки коригування або помилки призводять до збільшення рядка 18 Декларації з ПДВ та відповідно збільшують суму до сплати. Ви сміливо можете таку податкову накладну включити до декларації за той податковий період.

Якщо ж наш контрагент встигає розблокувати податкову накладну до граничного терміну подання звітності з ПДВ, то ми маємо право включити її до поточного періоду або в інший наступний місяць.

Хочу звернути увагу, що у разі зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних згідно з п. 16 ст. 201 ПКУ, перебіг строків, зазначених у п. 6 ст. 198 ПКУ, а саме 365 календарних днів, переривається на період зупинення реєстрації таких податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН.

Підсумки. Таким чином після прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішення про реєстрацію податкової накладної ми маємо право включити її до складу податкового кредиту місяця, в якому її складено та відправлено на реєстрацію, що зафіксовано в квитанції до податкової накладної, або протягом 365 календарних днів з дати її складання.