Відеоблоги

Стягнути дебіторку швидко та недорого: поради від експерта

Ви дізнаєтесь:

  • Про умови та вартість звернення до господарського суду за наказом.
  • Яким способом можна надати чек.
  • Про дії дебітора та кредитора після отримання наказу.
Матеріали
Оберіть відео для перегляду

5(20)

Оцініть відео:

Стягнути дебіторку швидко та недорого: поради від експерта

00:08:54

Тетяна Донець

5(20)

Оцініть відео:

Як стягнути дебіторську заборгованість швидко та недорого? Поговоримо у цьому випуску.

Припустимо, ви час від часу робите інвентаризацію боргів. Виявляєте, що Іванов вам винен 4 000 грн, Петров – 2 000 грн, ще кілька юридичних осіб заборгували, хто 5, хто 10, а хтось всього 800 грн. Ніби дрібниці, але це висить у вас роками. Доповідаєте керівнику, мовляв, дивіться скільки боржників, ми їм писали, дзвонили, зиску з того ніякого, обіцяють, але так і не платять. Директор дає команду передати юристам хай стягують через суд. Юристи кажуть, немає сенсу стягувати те що менше ніж 3 000, адже судовий збір в цьому році мінімум 2481 грн, плюс витрати на підготовку, подання документів (а це папір, картридж, поштові відправлення), а ще й купа іншої роботи у юристів (зазвичай так було у мене). Ніхто за сумами менше ніж 10 000 грн не іде до суду, особливо коли це великий бізнес. А бухгалтера ці всі борг дратують. З ними треба щось робити, а робити ніхто не хоче. Крім того, мабуть, вам відомо, що суди можуть розглядати справу і пів року, і рік, і більше. От зараз ми з вами розглянемо як швидко і недорого стягнути ці борги. Принаймні спробувати стягнути.

У Господарському процесуальному кодексі передбачено позовне провадження, коли подається позов до суду, і наказне провадження, коли подається заява з документами, а за результатами розгляду буде видано судовий наказ про стягнення коштів з боржника. Зразу зайду з козирів, якщо все добре, то наказ видається протягом п’яти днів. Уявіть собі, не пів року, не рік, а п’ять днів з дня надходження заяви до суду.

Що ж потрібно зробити, які дії вчинити, щоб все було добре? Є наступні умови, які дають право звернутися до господарського суду за наказом. Перше, вимога повинна бути тільки грошова. Ніякого постачання товару, виконання робіт і т.д. Друге, борг повинен виникнути на підставі письмового договору, в тому числі укладеного в електронній формі. Третє, сума вимоги не повинна перевищувати 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на сьогодні це 260 000 грн). Четверте, не повинно бути спору щодо заборгованості. Отже, якщо у вас є така дебіторська заборгованість, можна подавати заяву до суду.

Чому це вигідно, крім швидкого розгляду справи, про які я вже зазначала? Тому що коштує подача такої заяви всього 248 грн 10 копійок. Порівняйте, щоб звернутися до суду з позовною заявою (як зазвичай ви звикли це робити) потрібно сплатити 1,5% від ціни позову, але не менше одного прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 1 січня року, в якому подається позов. Тобто, сьогодні мінімум це 2481 грн, треба сплатити, якщо йти з позовною заявою. І всього 248 грн 10 копійок, якщо йти шляхом наказного провадження. Отже, є суттєва вигода.

Заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи – підприємці. Для звернення до суду слід підготувати заяву. Вимоги до заяви наведені у ст. 150 ГПКУ. Не буду перераховувати всі вимоги, ви можете зараз бачити їх на слайді. На наступному слайді ви побачите які документи слід підготувати разом із заявою. Як бачимо на слайді, документів не багато. Крім підтвердження оплати судового збору, копії договору, на підставі якого виник борг, довіреності на представника, слід подати документи, що підтверджують самі обставини виникнення боргу. Які це можуть бути документи? Якщо є листування, в якому боржник підтверджував борг або акт звірки, це чудово. Якщо нічого такого немає, то ви просто підтверджуєте факт виконання з вашого боку зобов’язання, які визначені договором. Наприклад, подаєте акт приймання/передачі товару, чи акт наданих послуг. З цих документів видно, що постачання товару чи надання послуг з вашого боку відбулося і зазначаєте, що покупець не оплатив товар, а відповідно до такого-то пункту договору повинен був сплатити до певної дати.

Коли не потрібно йти до суду в порядку наказного провадження, про які ми говоримо? По-перше, коли не дотримуються умови, про які я зазначала (наявність письмового договору, наявність саме грошового боргу, розмір суми боргу). По-друге, що не менш важливе, коли є спір. Боржник пише вам листи, що він не згоден з фактом необхідності оплати боргу чи з сумою боргу. В цих випадках на наказне провадження краще не йти. А якщо вже звернетеся до суду, то з повноцінним позовом. Якщо ваша заява не відповідає вимогам того, що ми щойно бачили на слайді, чи тим умовам, про які я казала (наявність письмового договору, грошова вимога, обмеження суми), то суд відмовить у видачі наказу. Якщо ж ним не відмовлено, заява розглянута, з наданих документів суд переконався, що дійсно є борг, він протягом п’яти днів видасть судовий наказ. Для цього суд не викликатиме на засідання ні вас, ні боржника, як такого, засідання не буде. Суд самостійно видасть наказ і цей наказ буде надіслано вам, і боржнику.

Далі наступає найбільш важливий момент, від якого залежатиме доля боргу і ваші наступні кроки. Боржник, який отримав наказ, відповідно до статті 157 ГПКУ, має право протягом 15 днів подати заяву про його скасування до того ж суду, який його видав. Якщо ця заява про скасування подана вчасно і оформлена вірно (в Кодексі є вимоги до такої заяви), то суд скасує наказ. Важливо, суддя не розбиратиметься хто правий, боржник чи кредитор. Тому що в порядку наказного провадження, про яке ми говоримо зараз, не розглядаються спори. Тут розглядаються тільки безспірні вимоги. Таким чином, ви або матимете наказ про стягнення боргу з боржника, це буде швидко і за дуже незначні кошти, або, якщо наказ скасують, опинитесь в тій точці, з якої все починалось і далі можна буде звертатися до суду як звичайно, в порядку позовного провадження.

Тобто, на мою думку, ви нічого особливо не втрачаєте. Тут ви знайдете посилання на файл, детальну схему, в якій відображено все що ми сьогодні обговорювали. Завантажуйте та користуйтеся.

Виходить, той наказ легко отримати вам, але й боржнику легко його скасувати. Слід сказати, судячи з мого досвіду, якщо боржник дійсно винен вам кошти, то він не готуватиме документи, не платитиме судовий збір за скасування наказу. Особливо коли це незначні суми. На моєму досвіді, значну частину невеликих боргів можна стягувати таким шляхом, як я сьогодні розповіла. Чим ви ризикуєте? Тільки тими незначними коштами, які сплатили за подачу наказу. Але ж далі, якщо будете звертатися до суду з позовом, ця сума буде зарахована в рахунок судового збору. На мою думку, вигоди у використанні наказного провадження досить багато. Тому я сама користуються і раджу вам користуватися таким методом стягнення боргів.

Підсумки. Якщо у вас є письмовий договір, відповідно до якого контрагент вам винен кошти, ви можете сплатити трохи менше ніж 250 грн і за 5 днів мати наказ про стягнення коштів. Користуйтеся можливістю швидкого і недорогого стягнення боргу з ваших контрагентів. Розповідайте про такі можливості своїм колегам і навіть навчайте своїх штатних юристів.