Відеоблоги

Як покарають за РРО-порушення під час війни

Ви дізнаєтесь:

  • Про види санкцій, які застосовуються за РРО-порушення під час ВС.
  • Які перевірки щодо застосування РРО проводяться під час ВС.
  • Про основні види РРО-порушень, та відповідальність порушників.
Оберіть відео для перегляду

4.9(28)

Оцініть відео:

Як покарають за РРО-порушення під час війни

00:07:29

Тимур Алієв

4.9(28)

Оцініть відео:

Застосування санкцій за порушення норм закону про РРО на період ВС

Триває воєнний стан і саме через це, тимчасово, на період до його припинення або скасування, на території України санкції за порушення вимог Закону про РРО не застосовуються, але крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій у разі продажу підакцизних товарів. Отже, якщо ви торгуєте підакцизними товарами, то на вас, як і раніше, продовжує розповсюджуватися вся та фінансова відповідальність, яка передбачена до суб’єктів господарювання, які не виконують вимоги  Закону про РРО.

Види перевірок та основні порушення, що виявляються під час їх проведення

На сьогоднішній момент активно поводяться податківцями фактичні перевірки. Нагадую, що саме під час фактичних перевірок і з’ясовуються порушення Закону про РРО. І от 16 червня, як ви бачите на слайді, податкова відзвітувала, що у травні поточного року було проведено низку перевірок. Зокрема серед них 1936 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, що здійснюють  продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів. І як ви бачите, сума накладених штрафних санкцій, вона доволі істотна, це аж 54,2 млн грн. Отже, на сьогоднішній момент всі ті суб’єкти господарювання, які здійснюють продаж підакцизних товарів, можуть потрапити під такі шалені штрафні санкції. При цьому, як роз’яснюють податківці, що основними порушеннями, що допустили перевірені суб’єкти господарювання є, зокрема, порушення порядку ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації. Ну якщо ви юридична особа, ви ведете бухгалтерський облік. Якщо ви ФОП, то низка ФОПів зобов’язані вести товарний облік за Порядком №496. Ну і зокрема ті самі ФОПи на загальній системі, які торгують підакцизними товарами.

Відповідальність за відсутність обліку товарів або порушення його ведення

Якщо податкова виявляє таке порушення, що у вас є необліковані товари, вона може накласти відповідальність, яка передбачена ст. 20 Закону про РРО. А саме, за реалізацію товарів, які обліковані у встановленому порядку, та/або не надання під час проведення перевірки документів, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті), передбачена відповідальність у вигляді штрафу у розмірі вартості необлікованих товарів за цінами реалізації, але не менше ніж 10 нмдг (це 170 грн). Отже, не маючи відповідних первинних документів в точці продажу, не маючи відповідної форми обліку, приміром, якщо ви є ФОП, штраф може так само сягати доволі значних сум, а безпосередньо вартість необлікованих товарів за цінами реалізації.

Відповідальність за порушення проведення розрахункових операцій

Як роз’яснює податкова, серед основних порушень є те, що проведення розрахункових операцій без застосування реєстратора розрахункових операцій та без видачі відповідного розрахункового документа. При цьому, якщо ми звернемося до п. 1 ст. 17 Закону про РРО, ми побачимо, зокрема, там два види порушень. Це не проведення операцій через РРО. Ну або невидача розрахункового документа. При цьому за порушення, вчинене вперше, штраф складає 100% вартості товарів. Ну а за кожне наступне – 150%. І до речі, якщо той документ, який ви видаєте, той чек, не відповідає Положенню №13 щодо форми та змісту, обов’язкових реквізитів, до фіскального касового чека, це дорівнює тому, що ви по факту такий фіскальний касовий чек не видавали.

Відповідальність за відсутність реквізитів у фіскального чеку при торгівлі алкоголем

При цьому нагадую, що низка суб’єктів господарювання, які торгують, зокрема, алкоголем, зобов’язані зазначати у фіскальному касовому чеку штрихкод марки акцизного податку на алкоголь.

І звісно постає питання, що ж буде, якщо такий штрихкод (цифрове значення штрих коду) не буде зазначено. Як роз’яснювала податкова в ЗІР, що за видачу фіскального чека, в якому відсутній реквізит цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої, застосовуються фінансові санкції у таких розмірах: якщо це порушення вчинене вперше – 100% вартості проданих з порушенням товарів; ну а за кожне наступне вчинення порушення – 150% вартості проданих з порушенням товарів. Отже, цифрове значення штрихкоду марки акцизного податку, яке відсутнє у фіскальному косовому чеку, дорівнює тому, що ви взагалі такий чек вашому споживачеві не видавали.

Відповідальність за відсутність відповідного програмування РРО при реалізації підакцизних товарів

Ще один вид порушення, на якому акцентує податкова, це проведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій без використання режиму попереднього програмування найменування товарів (із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів) і цін товарів. Нагадую, що код товарної підкатегорії УКТ ЗЕД, ми його зазначаємо виключно на підакцизні товари. Щодо всіх інших товарів, ми його не зазначаємо. При цьому, якщо ви торгуєте підакцизним товаром і звісно якщо ви на сьогоднішній момент підпадаєте під фактичну перевірку, так само продовжує діяти штраф у розмірі 300 нмдг (це 5100 грн). А саме за проведення операцій через РРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару.