Відеоблоги

Продаж ОЗ після переходу на 2%: що треба знати

Ви дізнаєтесь:

  1. Як визначити дохід від продажу ОЗ, що експлуатуються більше та менше 12 місяців.
  2. Як визначається строк експлуатації ОЗ після переходу на 2%.
  3. Як визначається дохід при продажу ОЗ за ціною менше залишкової вартості.
Оберіть відео для перегляду

4.6(11)

Оцініть відео:

Продаж ОЗ після переходу на 2%: що треба знати

00:06:55

Ірина Губіна

4.6(11)

Оцініть відео:

Правила визначення доходу при продажу ОЗ, які експлуатувалися більше 12 місяців

Хочу наголосити на тому, що окрім стандартної реалізації  у нас є доволі специфічне правило, яке стосується основних засобів. І наразі ви бачите це правило, яке стосується основних засобів. Отже, ми з вами маємо право при продажі основних засобів показувати. Ну давайте я напишу, що у нас є продажна вартість. Продажна вартість там умовно 1000 грн. І в мене може бути залишкова вартість. Залишкова вартість може бути, ну, наприклад, 800. Як формується залишкова? Це первісна вартість мінус амортизація. Тобто там може бути в нас, наприклад, первісна вартість може бути та сама 1000. Амортизацію я нарахувала за період експлуатації 200 і отримала залишкову 800. Отже, як бачимо, за нормами Кодексу, ми маємо право включити в дохід, якщо ця реалізація відбувається після 01.04, маємо право для таких показників включити в дохід суму, яка дорівнює дельта. Тобто наша продажна вартість, 1000, мінус 800, це є залишкова вартість, яку ми схлопуємо проведеннями нашими, і включаємо до доходу суму 200. Але зверніть, будь ласка, увагу на умову. Умова полягає в тому, що на день продажу основні засоби мають експлуатуватися мінімум 12 календарних місяців.

Визначення строку експлуатації ОЗ після переходу на 2%

Отже, припустимо, у нас є 03 місяць 2021 року. У нас ось тут було придбання основних засобів. Тут, 01.04 ми з вами перейшли на єдиний податок 2%. І ось тут 04.22 у нас є продаж. Ну власне ми з вами бачимо, що в цій ситуації умови виконуються. Тому що придбання було в третьому місяці 2021 року, а реалізація у четвертому 2022 року. Тобто ось тут в нас період понад 12 місяців і включати до доходу ми можемо з вами що? Дельточку. Отже, зважте, будь ласка, на те, що ми рахуємо 12 місяців не від цієї дати, а рахуємо понад 12 місяців, рахуємо саме від дати фактичного придбання і фактичного введення в експлуатацію. Тому що використані протягом 12 місяців з дня введення в експлуатацію. Придбання плюс введення, введення в експлуатацію. Тому що могла придбати пів року тому, ввести в експлуатацію так.

Визначення доходу при продажу ОЗ, які експлуатувалися менше 12 місяців

Якщо ж тут, наприклад, не третій місяць, а, наприклад місяць 06.2021 року і реалізація 04.2022. Ми розуміємо, що цей термін у нас менш як 12 місяців і якщо я продаю основні засоби за 1000 грн, і залишкова є 800, як я попередньо намалювала, ми маємо з вами включити всю 1000 при такому проміжку, включити у дохід платника єдиного податку. Ну доволі просте правило, його доволі просто врахувати, але треба нюанс, та дивитися на дату введення в експлуатацію таких об’єктів. Якщо ви вирішите продавати старі об’єкти, які там вводилися в експлуатацію у 2020 році, у 2019, або старші, жодних проблем у вас з цим не буде. Але контролюйте цей момент.

Продаж ОЗ за ціною менше залишкової вартості

Ну і таке, знаєте, шедевральне питання, яке зазвичай виникає, коли йдеться про основні засоби. А що робити, ну от я гарно намалювала. Намалювала гарно. Намалювала, що продаю за 1000, а залишкова вартість 800. Але ж може бути ситуація так? Знову ж таки, ми з вами боїмося продавати менше залишкової через ПДВ. А ми з вами зараз платники єдиного податку 2%. Власне питання продажу менше залишкової ми також можемо собі дозволити. Отже, якщо ми розглядаємо ситуацію, коли основні засоби експлуатуються більше ніж 12 місяців і, наприклад, залишкова вартість у нас дорівнює 800, а продажна вартість дорівнює 500. Що в цьому випадку ми маємо? Ми з вами маємо те, що в бухгалтерському обліку ми з вами що? Формуємо -300, це у нас збиток. Він піде до відповідних рядків фінансової звітності і буде відображатися на дев’ятому класі рахунків як фінансовий результат по дебету 79 рахунку. Тобто ми сформуємо мінус. Тобто що відбувається для об'єкта оподаткування єдиним податком 2%? Ну були роз’яснення від податкової. На щастя вони не намагаються тут щось сфантазувати і сказати, що треба оподатковувати. Пишу так, дохід для єдиного податку дорівнює 0. Будь ласка, майте це на увазі. Але за умови, що експлуатація у нас більше ніж 12 місяців. Тобто дельтачка у вигляді доходу потрапляє тільки до об'єкта оподаткування коли ми продаємо із плюсом основні засоби. І зважте, будь ласка, на це.