Відеоблоги

Середня зарплата для лікарняних під час війни

Ви дізнаєтесь:

  1. Які дні не враховуються в розрахунковому періоді.
  2. Які виплати виключаються із загальної суми зарплати.
  3. Як заповнюється додаток Д1.
Оберіть відео для перегляду

4.7(21)

Оцініть відео:

Середня зарплата для лікарняних під час війни

00:05:32

Тимур Алієв

4.7(21)

Оцініть відео:

Формула для розрахунку середньої зарплати для лікарняних

Ми отримали лікарняний. Питання як нараховувати середню. Ну у нас тут спрацьовує Порядок№1266, по якому нічого не змінилося. Ми беремо розрахунковий період, ну стандартний, це 12 місяців перед настанням страхового випадку, і ділимо на кількість календарних днів в розрахунковому періоді.

Перелік поважних причин відсутності на роботі

Звісно при цьому постає питання, а що в нинішніх умовах можна зменшити з кількості днів розрахункового періоду. Тут у нас нічого не змінилося, адже вичерпний перелік поважних причин, які можна відмінусувати зі знаменника, це тільки но: тимчасова непрацездатність; це відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами; це відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного/шестирічного або відпустка без збереження зарплати. Отже, фактично те, що пройшло в Д1. А у Д1 це тимчасова непрацездатність, це відпустка без збереження зарплати. Ну а дві інші відпустки (по вагітності та пологам, та по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку), вони у нас фактично пройдуть у Д5. Тому жодні «НЗ», жодні «І», жодні простої у нас не зменшать поважні причини. Вони всі лишаться у календарних днях. Така найрозповсюдженіша на сьогоднішній момент, це тільки но відпустка без збереження зарплати буде мінусуватися під час обчислення лікарняних зі знаменника. При цьому увага, під час підрахунку не враховуємо дні, на які припадає дія поважних причин. Отже, фактично ми ці дні виключаємо.

Місяці розрахункового періоду та виплати, що виключаються з розрахункового періоду.

Місяці розрахункового періоду з першого до першого числа, у яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду. При цьому звісно із загальної суми зарплати, нарахованої у розрахунковому періоді, виключаємо зарплатні виплати, які були нараховані в місяцях, повністю не відпрацьованих з поважних причин.

Ну уявіть собі, весь березень була відпустка без збереження зарплати, а роботодавець вирішив надати матеріальну допомогу, на яку ще нараховується ЄСВ, у розмірі, приміром, 6500 або 3470. Але оскільки повний місяць була відпустка без збереження зарплати і ми це побачимо в Д1, всі виплати, які нараховані в цьому місяці, на які нараховувалися ЄСВ, можливо це виправлення помилок попередніх періодів, вони просто на просто не будуть включатися в розрахунок. Адже у нас місяць не включився у розрахунок, відповідно і всі виплати, нараховані в цьому місяці, коли була поважна причина весь місяць, вони так само не включаться до розрахунку.

Приклад заповнення додатку Д1

Працівник по основному місцю роботи з повною зайнятістю перебував на лікарняному з 21 лютого по 7 березня. І сума нарахованих лікарняних за 8 днів непрацездатності в нього 904,96 грн, а за 7 днів березня – 791,84 грн. Він був на лікарняному в березні. Закінчився лікарняний, він пішов з 9 по 31 березня у відпустку без збереження зарплати. І фактично до того, ще у лютому, йому нарахували зарплату за відпрацьований час – 4550,00 грн. Для чого нам тут потрібна зарплата за відпрацьований час лютого? Адже коли ми надалі будемо заповнювати Д1 і дивитися чи треба нам донараховувати ЄСВ до мінімалки, чи ні, ми обов’язково будемо лікарняні, нараховані в березні, але які мають відношення до лютого, складати з зарплатою лютого для донарахування ЄСВ до мінімалки. Бачимо як при цьому у нас виглядає Д1. Перший рядочок, він у нас буде повністю без сум. Ми покажемо тільки но в графі 14 кількість днів перебування в трудових відносинах (це повний місяць) і у графі 13 відпустка без збереження зарплати 23 календарних днів відпустки без збереження заробітної плати. Далі ми в березні нарахували лікарняні. Окремо показали лікарняні за лютий, окремо показали лікарняні за березень. Але оскільки у нас це основний працівник і він перебував у трудових відносинах повний календарний місяць, ми це бачимо по графі 14, так само по графі 21, це у нас основний працівник. Ба більше, графа 8, це перша застрахована особа, це 22%, спрацьовує до нарахування ЄСВ до мінімалки. Отже, у наступному рядочку ми беремо його зарплату за лютий, складаємо з лікарняними за лютий, які у нас тут відобразилося, якщо вони мають відношення до лютого. І виходить, що на 104504 у нас не дотягується ЄСВ до мінімалки. Відобразили його в 9 графі з кодом типу нарахування 13, у 18 графі показали різницю. Аналогічно ми робимо по березню. Всі лікарняні в Д1 відображаються за місяці за які вони нараховані. Якщо це у нас звичайна застрахована особа (22%), це 29 застрахована особа.