Відеоблоги

Уточнення декларації 2% ФОП через M.E.Doc

Ви дізнаєтесь:

  1. За який період формується уточнююча декларація.
  2. Як вносяться уточнені дані.
  3. Як перевірити та подати уточнену декларацію.
Оберіть відео для перегляду

4.8(39)

Оцініть відео:

Уточнення декларації 2% ФОП через M.E.Doc

00:08:06

Ольга Хільчук

4.8(39)

Оцініть відео:

Функціонал M.E.Doc дає можливість подати уточнюючу декларацію спецгрупи 2%

Уточнююча декларація платника єдиного податку спецгрупи 2%, яким чином уточнити період, припустимо, квітень, коли ви виявили невірно подану суму доходу і відповідно суму єдиного податку (завищену або занижену)? Таким чином ми з вами навчимося яким способом через систему забезпечення M.E.Doc можна реалізувати це завдання.

Розглянемо найперше те, що в електронному кабінеті я за квітень місяць (ви бачите, квітень 2022 року) задекларувала суму доходу отриману через ФОП – 60 000 грн. І відповідно сума єдиного податку 1200 грн. Ця сума задекларована та сплачена мною. Однак сьогодні самостійно я виявляю, що задекларувала занижену суму. Припустилася помилки при включенні сум до доходу за квітень 2022 року. Яким чином уточнити це та чи будуть штрафні санкції? Як показати це в декларації?

Визначення звітного періоду для створення уточнюючої декларації

Отже, переходжу до системного забезпечення M.E.Doc. І найперше, в якому звітному періоді створювати уточнюючу податкову декларацію. Тому що тут виникає певна розбіжність. Часто податкові декларації, які уточняються, утворюються в тому періоді, який зараз на календарі. Припустимо зараз червень 2022 року і я найперше, наприклад, створила у червні, і почала уточнювати. Однак цей принцип не спрацьовує відносно уточнюючої декларації. Я вам одразу покажу. Перейду у червень місяць. Ви бачите, уточнююча податкова декларація, стан «не прийнятий». Я її ось відкриваю. Податковий звітний період шостий. Податковий звітний період, що уточняється – четвертий. Я це показу для того, щоб ви чітко розуміли яким чином не треба робити, щоб уникнути цих помилок і одразу ж з першого разу, за декілька хвилин, подати уточнюючу, якщо є в цьому потреба. Тобто таким чином не робимо. Відповідно виходить ситуація та, що якщо ми уточнюємо квітень, то знову ж таки повертаємося до попереднього звітного періоду квітня і саме там створюємо уточнюючу декларацію. Тому у M.E.Doc можуть бути певні нюанси, а саме, враховуючи те коли, якщо у вас увімкнений автоматичний розрахунок.

Створення уточнюючої декларації

Тому переходимо до квітня. Додаємо новий документ. Натискаємо «Створити звіт» і в категорії «Бланки» - «Державна податкова служба». Я найбільше люблю через встановлення фільтра. Набираю, наприклад «воєн», знаю що це слово є в цій декларації. Ось ви бачите, ідентифікатор форми F0103203, прийнято 01.04.2022 року. Відкриваємо цей документ. Ось у нас є податкова декларація платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні. Обов’язково відзначаємо позначку саме, що у нас уточнююча декларація. Не потрібно стирати, тому що автоматично позначка в будь-якому полі затирає попередні варіанти. І податковий звітний період – четвертий. Система автоматично його проставила, враховуючи те, що звіт створився в періоді «квітень». І податковий звітний період, який уточняється, прописуємо вручну – четвертий 2022 року. І що нам необхідно? Якого розділу стосується уточнення? Розділу III Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Внесення уточнених даних

Але чи відрізняється до ніби звичних нам уточнень? Законодавців, податківців, не цікавить сума уточненого доходу, їх цікавить сума уточненого єдиного податку. Тобто ніде в даному випадку не буде зазначено. Я згадувала, що я задекларувала суму доходу 60 000 грн, а вірна у мене сума 69 000 грн. Я ніде суму 69 000 грн прописувати не буду. Я лише зазначу 1200 грн, ту суму єдиного податку, яку я уже задекларувала, саме в коді рядка 05 буду зазначати суму із рядка 02 попередньої декларації. Ось, в електронному кабінеті, рядок 02 1200 грн, ви бачите. І сума уточнених податкових зобов’язань за звітний період. Тобто 69 000 множимо на 2% – 1380. Прописую цю суму. Автоматично визначається рядок 07 або 08, залежно від того чи ви занизили або завищили суму єдиного податку. Ось і все заповнення, в даному випадку, уточнюючої декларації.

Подання уточнюючої декларації

Закриваємо її. Тим самим документ перевіряється. Ви бачите статус документа – «Вірний». І ми можемо накласти підпис та відправити його до податкової служби, що я зробила вище. В мене квитанція №1 прийшла і в ній є інформація про те, що документ збережений на сайті Пенсійного фонду. Потрібно подбати через певний проміжок часу про приймання квитанції №2. Ось ви бачите, документ збережено на центральному рівні і та інформація, яку я проговорила. Візьму приймання повідомлень. У нас прийшла квитанція №2 по уточнюючій декларації, попередньо мною поданій і документ прийнято («прийнято пакет»), зауваження відсутні. Ось ви бачите «Квитанція №2», статус документа змінився на прийнятий. І у Квитанції №2 (зараз я її відкрию в документі, зручніше для перегляду) прийнято пакет, зауваження відсутні.

Якщо я повернуся до звітного періоду червня. Щоб це вам показати візьмемо квитанцію №1. «Показати документ». Ви бачите, зазначено, документ не прийнято, при необхідності виправте документ та надішліть його знову. «Документ не може бути прийнятий – початок подання форми – 1 липня 2022 р.». Тобто звітний період для червня розпочинається з липня поточного року. Це саме причина чому ми маємо формувати уточнюючу в тому ж звітному періоді, який і уточняється.