Відеоблоги

Від яких податків звільняються ФОПи

Ви дізнаєтесь:

  1. Від яких податків звільнені ФОПи на загальних підставах.
  2. Які податки сплачують ФОПи на загальних підставах.
  3. Від яких податків звільнені ФОПи на період ВС.
Оберіть відео для перегляду

5(16)

Оцініть відео:

Від яких податків звільняються ФОПи

00:09:01

Ольга Целуйко

5(16)

Оцініть відео:

Перелік податків, від сплати яких звільнені єдиноподатники

Звільнення від оподаткування, які стосуються інших податків. Щоб тут зрозуміти, що відбувається, давайте взагалі згадаємо, які податки не сплачують єдинники, а які сплачують. Відкриваємо Кодекс, це пункт 297.1, де і сказано, що платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати і подання податкової звітності по таких податках і зборах. Це податок на прибуток, крім випадків, які передбачені абзацами другим та третім пункту 133.1.1 і 133.1.4 (тут йдеться про виплати доходів нерезидентів, за які будемо звітувати за рік, а квартальна декларація не подається, сьогодні про це говорили). Також звільняється від сплати ПДФО у частині доходів, які отримали у рамках своєї підприємницької діяльності на єдиному податку. Від ПДВ з операцій з постачання товарів на митній території України, крім ПДВ, що сплачується ФОПами або юрособами, які перебувають на третій групі за ставкою 3% плюс ПДВ, а також що сплачується єдинниками четвертої групи єдиного податку. Звільняються також від сплати податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої, другої, третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок або нерухомого майна, що знаходиться на таких ділянках, в оренду, тобто це і є ваша господарська діяльність, у позичку і на іншому праві користування) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва. І звільняються від рентної плати за спецвикористання води, але тільки звільняються платники єдиного податку четвертої групи.

Перелік податків, платниками яких єдиноподатники є на загальних підставах

Отже, ми приходимо до того, що згідно з цією нормою Податкового кодексу, єдинники є платниками податків на загальних підставах, це: екоподаток; спецзбору за використання води; плата за надра, лісових і радіочастотних ресурсів. Єдинники 1-3 групи.

І тут у нас з’явилося звільнення. Вони всі встановлені однаковими, практично, формулюваннями.

Звільнення від сплати екологічного податку на період ВС

Тимчасово, з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується і не сплачується екоподаток платниками цього податку, зареєстрованими (взятими на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів на територіях, на яких ведуться або велись бойові дії і на територіях тимчасово окупованих рф. Таким чином ми бачимо, що екоподаток не сплачується тільки за обсяги викидів у атмосферне повітря і відходів, які утворилися на окупованих територіях чи на територіях, де велись бойові дії.

І чи працює це звільнення від сплати екоподатку? І тут ми стикаємося з тим, що сказано в Кодексі. Що перелік територій, на яких ведуться бойові дії, і територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, визначаються Кабміном. І наразі такий перелік Кабміном не затверджено.

Також хочу зауважити, що ми всі знайомі з розпорядженням Кабміну від 6 березня 2022 року №204-р, але там є перелічені регіони, де ведуться бойові дії. Але це розпорядження, воно застосовується, і прямо в ньому це сказано, тільки для цілей надання єПідтримки. Більше ні для чого. Тому ми не можемо скористатися цією пільгою, тому що не маємо ми такого переліку. Ну і якщо території, на якій ведуться бойові дії, наразі ми їх знаємо, це ж не означає, шановні колеги, що на цьому все закінчиться і не додадуться ще якісь регіони (не дай Боже) на яких також будуть вестися бойові дії. Тобто це ще не остаточний перелік.

Друге питання, а щодо окупованих територій, як їх можна визначити, якщо ще тільки йде переговорний процес (перемовини) і ми не можемо тільки у ЗМІ послухати, що там окуповано тимчасово, бо воно ще юридично ніяк не зафіксовано. І тому чекати його завтра-післязавтра, такий перелік Кабміну, на мій погляд, це зарано. Ось тому, це звільнення воно є, воно зафіксоване, воно спрацює, але не зараз.

Звільнення від сплати податку на нерухомість на період ВС

Формулювання практично таке саме. Тимчасово, на період з 1 березня 2022 року до 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться або велися бойові дії, або на територіях, які тимчасово окуповані. І тут ще є уточнення, що платники податку – юрособи протягом шести календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, мають право подати уточнюючу декларацію, в якій відображаються зміни розміру податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за відповідний податковий період. Тобто не зараз, а ось пізніше. Для платників податку – фізичних осіб контролюючі органи, як за загальними правилами, самостійно обчислює таке податкове зобов’язання за період з 1 січня по 1 березня 2022 року. І знову ж таки, це класичне формулювання, що перелік територій на яких ведуться бойові дії або тимчасово окуповані, він визначається Кабміном і його наразі немає. Таким чином ми маємо, знову ж таки, зафіксоване звільнення, але воно не працює наразі, тому що переліку немає.

Звільнення від земельного податку на період ВС

Знову ж таки тимчасово, на період з 1 березня 2022 року до кінця року, тільки до кінця року, наступного за роком в якому припинено або скасовано воєнний надзвичайний стан, не нараховується і не сплачується плата за землю. Це стосується і земельного податку, і орендної плати за земельні ділянки (державної, комунальної власності), за земельні ділянки, частки, паї, що розташовані на територіях де велися бойові дії або ведуться, або на тимчасово окупованих територіях, і які перебувають у власності або користуванні, в тому числі на умовах оренди, фізичних, юридичних осіб. І земельні ділянки, які додатково визначаються обласними військовими адміністраціями, які засмічені вибухонебезпечними предметами або на яких наявні фортифікаційні споруди (якісь окопи, якісь укріплення, там десь міни розкидані були, це визначається окремо). Це складна задача і хочу ще раз повторити, що переліку територій немає. І немає земельних ділянок, які уже визначені, які засмічені, або де є фортифікаційні споруди. І таким чином ми розуміємо, що це звільнення від плати за землю, воно також зафіксоване в Кодексі, але наразі скористатися їм неможливо.