Відеоблоги

Які трудові права та гарантії волонтерів?

Ви дізнаєтесь:

  1. Чим підтверджується статус волонтера.
  2. Чи можна здійснювати волонтерську діяльність в робочий час.
  3. За яких обставин волонтеру надаються трудові гарантії.
Оберіть відео для перегляду

5(5)

Оцініть відео:

Які трудові права та гарантії волонтерів?

00:03:33

Ірина Житкова

5(5)

Оцініть відео:

Чи мають право на гарантії за місцем роботи волонтери? І чи може працівник здійснювати волонтерство у робочий час? Як реагувати роботодавцю на такий вчинок працівника?

***

Діяльність волонтерів регламентує Закон «Про волонтерську діяльність». У ст. 7 зазначено, що волонтером може бути фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги. Волонтери можуть надавати таку допомогу на базі організацій, що залучає до своєї діяльності волонтерів, на підставі договору про провадження волонтерської діяльності, укладеного з такою організацією. Також волонтер може отримати посвідчення волонтера здійснюючи волонтерську діяльність в організаціях.

Що я можу сказати стосовно цього питання? Законодавство не унормовує форму посвідчення волонтера. Я шукала в інтернеті, чи є такий зразок, і чи кожна установа на свій розсуд видає посвідчення за формою, яку вважає за потрібне.

Що сказати стосовно обов’язків працівника? По-перше, працівник зобов’язаний виконувати роботу, передбачену трудовим договором. Працівник має подбати про оформлення своєї відсутності на роботі: це може бути неповний робочий час або відпустка без збереження зарплати за згодою сторін, наприклад, на період карантину. Працівник зобов’язаний погодити питання своєї відсутності на роботі із роботодавцем. Адже роботодавець також повинен планувати й розраховувати, хто буде виконувати роботу. Особливо, якщо це, приміром, бухгалтер чи кадровик. Як же без нас! Якщо подзвонив працівник керівнику і сказав, що він як волонтер працює і його сьогодні не буде на роботі, то у роботодавця навряд чи є підстави звільнити працівника на роботі за прогул, адже все ж таки це поважна причина відсутності працівника на роботі. Але і працівник має ставитися до роботи відповідально – тому що законодавство не передбачає гарантій щодо збереження середнього заробітку за працівниками, які в робочий час виконують роботу як волонтери.

До речі, волонтери можуть виконувати ці обов’язки як за трудовим договором, якщо така робота має систематичний характер. Це може бути робота водія або продавця в магазині, або десь на складі. Це може бути робота за цивільноправовим договором або взагалі безоплатна. І тільки такому волонтеру, приміром, компенсуватимуть витрати (на бензин, на харчування), якщо треба їхати в іншу область.