Відеоблоги

Як ФОПам сплачувати ЄСВ та ЄП через війну?

Ви дізнаєтесь:

  1. Про правила сплати ЄП та ЄСВ ФОПами кожної групи.
  2. Яким способом можна сплатити податкове зобов’язання.
  3. Чи не позбавиться ФОП статусу єдиноподатника через несвоєчасну сплату ЄСВ.
Оберіть відео для перегляду

5(26)

Оцініть відео:

Як ФОПам сплачувати ЄСВ та ЄП через війну?

00:11:37

Ольга Целуйко

5(26)

Оцініть відео:

Сьогодні будемо говорити про сплату єдиного податку і ЄСВ під час війни підприємцями.

***

Сплата єдиного податку

  • Підприємці I групи

За загальними правилами, сплата відбувається один раз на місяць авансовим внеском не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. За січень, лютий і березень 2022 року потрібно сплатити єдиний податок максимально по 248,10 грн на місяць, відповідно до норми ПКУ. А ось з 1 квітня такі єдинники вже мають право не сплачувати єдиний податок відповідно до змін, які були внесені в ПКУ (пункт 9.1 підрозділу 8 розділу XX). Ця норма діє тимчасово до припинення або скасування воєнного стану.

  • Підприємці II групи

В них аналогічна ситуація, тільки сума авансового внеску рахується по іншому, відповідно до норм ПКУ. Сплата єдиного податку за січень, лютий і березень не скасована, і потрібно сплатити не менше ніж 1300 грн за кожний місяць. І ми розуміємо: якщо у нас сплачується в поточному місяці, то вже у квітні мають бути сплачені всі авансові внески за перший квартал. А ось з 1 квітня єдинники II групи також мають право не сплачувати єдиний податок (пункт 9.1 підрозділу 8 розділу XX ПКУ).

  • Підприємці III групи

У нас є звичайна третя група за ставкою 3% або 5% і особлива група за ставкою 2%. Почнемо з того, що для всіх єдинників III групи не скасовано обов’язку сплати єдиного податку під час дії воєнного стану.

Коли сплачують єдиний податок єдинники III звичайної групи? Вони сплачують його протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за перший квартал (п. 295.3 ПКУ). Вона подається протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу (пп. 49.18.2, п. 296.3 ПКУ), тобто не пізніше 10 травня. Останній день сплати єдиного податку за перший квартал – додаємо ще 10 календарних днів і отримуємо 20 травня 2022 року.

Зовсім інша ситуація у єдинників особливої III групи, хто сплачує єдиний податок за ставкою 2%.За перший квартал такі єдинники сплачують єдиний податок за загальними правилами, в залежності від того на якій групі вони перебували. Якщо вони вже перейшли на сплату єдиного податку з 1 квітня, то декларація буде подаватися помісячна, в строки для місячного звітного періоду. В перший раз декларація буде подаватися окрема, не така як звичайна декларація платників єдиного податку (форма наразі тільки розробляється). Ця окрема декларація за квітень подається до 20 травня, і для сплати єдиного податку вперше за ставкою 2% маємо 10 календарних днів після її подання (пункт 9.6 підрозділу 8 розділу XX ПКУ) – це буде до 30 травня включно.

Сплата ЄСВ за себе, за перший квартал

Згідно зі змінами, які були внесені в Закон про ЄСВ, тимчасово, з 01.03.2022 року і до припинення або скасування воєнного стану + протягом 12 місяців після того, як він закінчиться, ФОПи взагалі будь-яких груп, на будь-якій системі оподаткування, а також самозайняті особи, мають право не сплачувати ЄСВ за себе (п. 919 розд. VIII Закону №2464). Таким чином, якщо ви прийняли таке рішення, мінімально ЄСВ за перший квартал потрібно сплатити за січень і за лютий (1430 грн за кожний місяць), тобто всього 2860 грн.

Коли його потрібно сплатити? За загальними правилами, він сплачується поквартально до 20 числа місяця, що настає за календарним кварталом, за який сплачується ЄСВ (ч. 9 ст. 9 Закону №2464). Тобто строк сплати ЄСВ за перший квартал не пізніше ніж 19 квітня.

Як сплатити ЄСВ? Це можна зробити сплатою з банківського рахунку, можна внести готівку через касу банку (ЗІР, 201.09), якщо маєте реквізити. Або можна сплатити через електронний кабінет – це зручно, бо можна сплатити з картки, враховуючи запропоновані там електронні сервіси.

Погляньмо, як це виглядає і де перевірити реквізити сплати:

  • Відкриваємо електронний кабінет.
  • У закладці «Стан розрахунків з бюджетом» знаходимо рядок «Єдиний внесок».
  • Щоб побачити реквізити, треба прокрутити вправо до кінця екрану.

Перед вами відкриються реквізити, які стосуються саме вас: вони прив’язані до вашого місця реєстрації. І ви бачите не тільки реквізити вашого району, а також і платіжні сервіси, через які можна сплатити єдиний внесок. 

Чи можна взагалі не сплачувати єдиний податок і ЄСВ, та що за це буде?

Наразі діє не тільки воєнний стан, а ще й мораторій на застосування штрафних санкцій під час карантину, який продовжений до 31 травня 2022 року. Тому згідно з перехідними положеннями ПКУ всі суб’єкти господарської діяльності, крім платників ПДВ, акцизу і ренти, звільнені від штрафу за несплату узгодженої суми грошового зобов’язання (п. 124.1 ПКУ), тобто за несплату єдиного податку також. До того ж підприємці платники єдиного податку I та II груп звільнені від штрафу за статтею 122 ПКУ за несвоєчасну сплату суми авансового внеску. Крім того, на це ще накладаються пільги по застосуванню штрафних санкцій під час воєнного стану, і згідно з положеннями законодавства в умовах воєнного стану для всіх платників податку, в тому числі для підприємців, не застосовуються штрафні санкції за відсутність можливості своєчасно сплатити податки й збори до бюджету.

Окремо хочу сказати про норми, які закладені в Закон про ЄСВ щодо відсутності відповідальності за несвоєчасну сплату ЄСВ або за її несплату під час воєнного стану:

Також багато підприємців турбуються: чи не буде несплата ЄСВ податковим боргом? Податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання, яке не сплачується платником податків у строки, які встановлені ПКУ (пп.14.1.175 ПКУ). Суми ЄСВ, які несплачені своєчасно, є недоїмкою, а не податковим боргом, тому що це не податок, а збір (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону №2464). У багатьох своїх роз’ясненнях податківці наголошують на тому, що борг зі сплати ЄСВ таки не є податковим боргом і не є підставою для виключення підприємства з реєстру платників єдиного податку. Єдине що слід враховувати, що розстрочення і відстрочення сум заборгованості з ЄСВ не передбачені та така заборгованість не підлягає списанню (портал ДПС). Тому вона буде висіти на вас дуже довго.

І єдине, що треба собі врахувати: чи ви скористаєтесь правом не сплачувати ЄСВ, чи ні – це вирішувати вам. Але зауважте, що ті місяці, за які ви не сплатите єдиний соціальний внесок, не будуть враховуватися вам у страховий стаж. Це треба пам’ятати.