Відеоблоги

6500 грн допомоги: хто, як, куди може отримати?

Ви дізнаєтесь:

  1. Хто матиме право на отримання допомоги.
  2. Чи є обмеження щодо використання допомоги.
  3. Як отримати допомогу.
Оберіть відео для перегляду

4.7(13)

Оцініть відео:

6500 грн допомоги: хто, як, куди може отримати?

00:08:16

Ірина Губіна

4.7(13)

Оцініть відео:

Війна стала для кожного з нас справжнім шоком і багато хто втратив в перші дні, в перші години цієї війни і роботу, і домівки, і близьких. Але дуже добре, що наша країна не полишає нас і вже на наступному тижні, як анонсує наш Уряд, буде запроваджено програму єПідтримки для всіх хто постраждав внаслідок бойових дій. Йдеться про постанову КМУ від 04.03.2022 р. №199, яка буде працювати за принципом єПідтримки, як ми з вами отримували «ковідну» тисячу. І так само, за таким принципом запрацює ця державна програма, згідно з якою ми також зможемо отримувати одноразову допомогу. Давайте розберемося кого вона буде стосуватися.

Як випливає із відповідних норм Постанови №199, яка доречі внесла зміни до базової постанови, якою затверджувалися правила отримання «ковідної» тисячі. Внесені зміни щодо осіб, які можуть претендувати на отримання цієї допомоги. До них відносяться застраховані особи, які працюють на умовах трудового договору, контракту, гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах передбачених законом. А також, це є дуже важливо, фізичні особи – підприємці. При цьому необхідно зважити, що страхувальники зазначений осіб мають одночасно відповідати трьом нижче зазначеним ознакам. По-перше, вони мають перебувати на обліку як платники ЄСВ в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком Кабміну. Тобто це перелік територій на яких проводяться бойові дії і наразі такий перелік вже є, про нього я скажу трошечки пізніше. Окрім цього, друга умова, такі страхувальники мають подати в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 року або за 2021 рік річну звітність. Ну йдеться, по-перше, про платників єдиного податку, наскільки я можу прокоментувати цю норму, які мають річну звітність, це 1 та 2 група. Окрім цього, третя умова отримання допомоги, такі заявники-страхувальники, вони не повинні бути бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування. Отже, на що ми орієнтуємось? На перші три умови, на статус платника ЄСВ і на приналежність до відповідної території. Хочу зазначити, що визначення приналежності до певної території буде вестися за обліковими даними Державної податкової служби та Пенсійного фонду і як зазначається в постанові, протягом одного робочого дня з дня визначення території на якій проводяться бойові дії, податкова передає Пенсійному фонду відомості про страхувальників, які перебувають на обліку як платники єдиного внеску, саме на цій території. І ці реєстрі сформовані станом на 1 число відповідного місяця. Тобто передбачається ось таке швидке реагування і відповідно запуск для отримання допомоги 6500 грн.

Що стосується територій. Щойно з’явилась інформація, постановою від 6 березня 2022 року, постановою Кабміну №204, затверджений перелік адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам ЄСВ, які перебувають на обліку саме на таких територіях, буде надана відповідна допомога, підтримка. Ну не дуже великий перелік, тому я перелічу ті області, які увійшли до цієї постанови. Це Волинська область, Донецька область, Житомирська, Запорізька, Київська, м. Київ, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська і Чернігівська. Тобто будь-ласка, шановні підприємці, роботодавці, зверніть увагу якщо ви належите до таких областей можна вже звертатися за єПідтримкою.

В якому розмірі надається допомога? Це вже про анонсовано скрізь, допомога буде надаватися отримувачу, по-перше, за бажанням, по-друге, одноразово і в сумі на рівні мінімальної заробітної плати діючої зараз, це є 6500 грн. Сума у 6500 грн. визначена в постанові без прив’язки до мінімальної заробітної плати, а саме сума 6500 грн.

Ну а які можуть бути ще питання, пов’язані із відповідною допомогою 6500 грн.? Оскільки я сказала і згадала, провела паралель із «ковідною» тисячою, то відповідно постає питання, а чи будуть обмеження щодо витрачання? Відразу хочу зазначити, що відповідний пункт первісної постанови, яка встановлювала обмеження на використання «ковідної» тисячі, вона скасована в оновленому тексті. Тобто допомога у 6500 грн. може витрачатися на будь-які цілі і жодних напрямів використання не передбачено.

Питання суттєве, як же можемо отримати таку допомогу? Як зазначає зараз і офіс Президента, і сайт Кабміну, можна подати заявку через застосунок «Дія», оновивши його до останньої версії. Ну а власне в який спосіб це треба робити і алгоритм подання цієї заявки прописаний безпосередньо в Постанові №199, яку я коментую. І трошечки щодо цього алгоритму. Якщо ви не користувалися додатком «Дія» і не отримували «ковідну» тисячу, то вам відповідно треба встановити додаток, обрати в мобільному додатку «Дія» послугу «єПідтримки» і відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання в банку, який надає можливість отримувати таку допомогу. Ті хто проходив відповідний алгоритм по отриманню «ковідної» тисячі, тут не буде жодних питань, тому що знову ж таки підкреслюю алгоритм у нас буде такий самий. Але будь-ласка зверніть увагу, що треба подати заявку щодо отримання допомоги 6500. Вона формується на підставі запиту, який складається із наступної інформації, знову ж таки через додаток «Дія»: прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності); дата народження; реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта; і номер банківського рахунку за стандартами IBAN отримувача допомоги. Знову ж таки сервіс «Дія» дає змогу вибрати відповідний банк для зарахування цієї допомоги. Отже будь-ласка користуйтеся, як анонсує наш Уряд, вже з наступного тижня будуть проводитися відповідні виплати.