Відеоблоги

Як заповнити додаток АМ за новими правилами

Ви дізнаєтесь:

  1. З якою метою розраховують суму капіталізованих відсотків.
  2. Як визначити суму капіталізованих відсотків.
  3. Як відобразити капіталізовані відсотки в декларації.
Оберіть відео для перегляду

5(8)

Оцініть відео:

Як заповнити додаток АМ за новими правилами

00:08:02

Ольга Целуйко

5(8)

Оцініть відео:

В додатку АМ до декларації з’явився новий рядок «КП» – капіталізовані проценти, включені до собівартості необоротних активів згідно з ПКУ, а саме з пп. 138.3.2. Навіщо його внесли?

Є така податкова різниця, що пов’язана з фінансуванням підприємства не через збільшення статутного капіталу або його формування, бо дуже складно щось змінити, якщо така процедура. Якщо нерезидент нам надає позику дуже велику, в три з половиною рази більше ніж на статутний капітал, то відбувається фінансування підприємства не через власні кошти (тобто статутний капітал), а через запозичені. І підприємству вигідно, й інвесторам вигідно, тому що ці гроші простіше можна забрати.

Чому вигідно підприємству? Тому що воно має відсотки, які відносить до витрат. В ПКУ є збільшуюча податкова різниця, якщо такі відсотки перевищують на 30% фінансовий об’єкт до оподаткування, що скоригований на відповідні величини. Маємо відсотки, які ми відносимо одразу в періоді їх нарахування на витрати, їх треба порахувати й порівняти: чи нам потрібно таку різницю застосовувати, чи ні; чи виконуються 30% більше ніж об’єкт оподаткування, чи ні.

Але частина відсотків може ховатися – її так одразу ми можемо не побачити. Коли це відбувається? Коли ми за рахунок запозичення створюємо основний засіб. В такому разі частина відсотків буде капіталізуватися: вони заходять у первісну вартість основного засобу, а далі потрапляють у витрати, не напряму нарахуванням, а через амортизацію. І от, згідно з ПКУ, щоб розрахувати цю різницю за п. 140.2, платнику податку треба вести облік таких відсотків. Саме для того в додатку АМ з’явився рядок «КП» (капіталізовані проценти, включені до собівартості необоротних активів).

Коригування на різницю (згідно з п. 140.2 ПКУ) застосовується тільки у разі, коли сума боргових зобов’язань значно більша ніж статутний капітал у три з половиною рази.

Крім того, з 2021 року правила обліку таких процентів, які передбачені ст. 140, а саме п. 140.2, застосовується до всіх кредитів, позик та інших боргових зобов’язань, що виникли по операціях з нерезидентами й обліковуються на балансі станом на 1 січня 2021 року. Тобто ми не розбираємо, чи це пов’язані, чи не пов’язані з нерезидентом. І ще одне зауваження: якщо на початок та кінець звітного періоду заборгованості за борговими зобов’язаннями їх немає, взяли, наприклад і віддали, то коригування не проводиться. Тому що там такий принцип коригування, який виключає можливість врахування відсотків і зобов’язання які отримані та повернені в одному році.

В якому разі коригування не робиться по п. 140.2 ПКУ? Там є виключення:

  • сума процентів, які визнаються такими, що не відповідають принципу «витягнутої руки» згідно зі ст. 39 ПКУ. Отже, тут ми приходимо вже до окремого регулювання таких операцій.
  • інші проценти, які нараховуються на користь міжнародних фінансових організацій, іноземних банків і т.д.

Тепер переходимо безпосередньо до рядка «КП». Це капіталізовані проценти, що збільшили собівартості необоротних активів відповідно до стандартів національних або міжнародних, і враховуються при розрахунку перевищення цього 30% за п. 140.2. в періоді нарахування амортизації, бо саме в цьому періоді вони потрапляють до витрат. Єдине питання як їх розрахувати. Подивімося на нескладному прикладі.

Приклад.

Підприємство в січні 2021 року взяло у нерезидента кредит або позику на зведення будівлі, яка введена в експлуатацію вже в листопаді 2021 року. Сформована первісна вартість об’єкту – 6 850 000 грн. Встановлений строк використання будівлі й метод амортизації. Є ліквідаційна вартість. І ось за розрахунками бухгалтера загальна сума капіталізованих відсотків за позикою до моменту введення в експлуатацію (тобто те, що вкладається в первісну вартість) складає 870 000 грн. Таким чином ми маємо порахувати, скільки це буде у співвідношенні до загальної вартості основного засобу. Це ми робимо дуже просто: 870 000 поділити на загальну первісну вартість. Якщо ми поділимо – отримаємо коефіцієнт 0,127.

Тепер беремо суму амортизації в IV кварталі, тому що ми ввели його в експлуатацію в листопаді. Наприклад: первісна вартість поділити на строк корисного використання (у місяцях) і помножити на 2 місяці (тобто листопад і грудень). Таким чином ми розрахували суму амортизації за IV квартал. У нас вийшло 76 111,11 грн. Тепер треба розрахувати, скільки в цій амортизації буде наших капіталізованих відсотків. Ми беремо коефіцієнт, який розрахували раніше (0,127), помножуємо на цю цифру й отримаємо 9 666 грн. Ось ця сума буде додаватися до суми відсотків, нарахованих у цьому періоді за користування позикою нерезидента для розрахунку коригування за п. 140.2 ПКУ.

Тепер подивімося, як ми будемо відображати це в декларації. В додатку АМ ми будемо показувати, на кінець звітного періоду, скільки залишилось у нас таких відсотків: було 870 тис. грн і за мінусом 9 666, показуємо суму, що залишилась. Розрахована сума амортизації за звітний період, що і є обліком таких відсотків, які повинні враховуватись при розрахуванні різниці, буде 9 666. Ось так заповнюється цей рядок.

***

Залишайте свої коментарі. Будемо вдячні за позитивний відгук! 🤗