Відеоблоги

ЄСВ-зміни: шляхи оптимізації стягнення від ПФУ

Ви дізнаєтесь:

  1. Про причини появи законопроекту ПФУ .
  2. Як планують нараховувати ЄСВ на зарплату керівників.
  3. Про плани щодо обмеження застосування пільгової ставки ЄСВ.
Оберіть відео для перегляду

4.8(18)

Оцініть відео:

ЄСВ-зміни: шляхи оптимізації стягнення від ПФУ

00:06:26

Тетяна Мойсеєнко

4.8(18)

Оцініть відео:

А ви вже готові сплачувати більше ЄСВ на зарплату працівників? Напишіть у коментарях.

Одним із методів збільшення надходження до державного бюджету є вдосконалення механізму стягнення податків і зборів. Цей спосіб є, на перший погляд, набагато м’якшим аніж запровадження нових податків або накладення штрафних санкцій. Саме цим способом і скористався Пенсійний фонд України виклавши свою позицію щодо підвищення дисципліни стягнення ЄСВ у відповідному законопроекті про внесення змін до Закону про ЄСВ. Щоб не обмежуватися сухою констатацією норм законопроекту, коротенько розглянемо чим керувався Пенсійний фонд України готуючи зміни до Закону про ЄСВ. Проаналізувавши дані реєстру застрахованих осіб, Пенсійний фонду України дійшов висновку, що значна кількість керівників працюють за мінімальну зарплату, тобто фактично є альтруїстами. В той же час особи з інвалідністю влаштовані на декілька робочих місць і отримують за свою працю достатньо пристойні винагороди. Як відомо основна ставка ЄСВ складає 22%, а пільгова ставка ЄСВ, що застосовується до заробітної плати для осіб з інвалідністю, складає 8,41%, в окремих випадках 5,5% та 5,3%, в залежності від того де працює особа з інвалідністю. Результат нехитрих математичних обрахунків і став поштовхом для прийняття рішення щодо вдосконалення механізму нарахування ЄСВ. Поглянемо що ж пропонує Пенсійний фонд України.

Перше. Встановити для керівників підприємств, установ та організацій, а також осіб на яких покладено виконання відповідних обов’язків, мінімальну суму нарахування ЄСВ. Звертаємо вашу увагу, що мова йде про керівників юридичних осіб, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, а також фізичних осіб – підприємців, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору чи договору цивільно-правового характеру. Сума ЄСВ обчислюватиметься виходячи з трьох мінімальних заробітних плат, тобто три мінімальні страхові внески. В грошовому виразі це становить 4290 грн. Механізм обов’язкової сплати мінімального страхового внеску вже давно застосовується в практиці нарахування ЄСВ, ну наприклад через встановлення заробітної плати на рівні не менше мінімальної, в наслідок чого сплачується мінімальний страховий внесок. Та за інших обставин, коли мінімальне ЄСВ сплачується на рівні мінімального незалежно від суми отриманого доходу. Пропоновані зміни не торкнуться суми нарахованої зарплати, а лише зобов’яжуть сплачувати трикратний розмір мінімальної суми ЄСВ не залежно від її суми.

Друге, що передбачив Пенсійний фонд в тексті законопроекту – обмежити базу для нарахування ЄСВ за пільговою ставкою, що застосовується для оподаткування доходів осіб з інвалідністю трьома розмірами мінімальної заробітної плати. Тобто база нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% визначатиметься в розмірі трьох мінімальних заробітних плат. У разі якщо дохід, що підлягає оподаткуванню ЄСВ, перевищуватиме три мінімальні заробітні плати, сума перевищення оподатковуватиметься за загальними правилами. Тобто ЄСВ суми перевищення обчислюватиметься за ставкою 22%. Такі ж правила щодо обмеження застосування пільгової ставки ЄСВ застосовуватимуться для оподаткування доходів осіб з інвалідністю, які працюють в товариствах УТОГ та УТОС щодо ставки ЄСВ за розміром 5,3% та в громадських організаціях осіб з інвалідністю щодо ставки ЄСВ у розмірі 5,5%.

Тепер давайте наведемо коротенькі приклади як це буде виглядати.

І так приклад 1. Сума нарахованої заробітної плати за місяць у керівника підприємства склала 7000 грн. Сума ЄСВ в такому випадку, що належатиме до сплати, буде складати 4290 грн. Тобто трикратний розмір мінімальної заробітної плати помножений на 22%.

Приклад 2. Наприклад сума нарахованої за місяць заробітної плати особі з інвалідністю склала 35 000 грн. Сума ЄСВ, що належить до сплати, буде розраховуватись наступним чином. І так, ЄСВ обчислене за пільговою ставкою буде розраховуватись від мінімальної заробітної плати помноженої на 3 і далі на 8,41%. Ну а ЄСВ обчислене за загальними правилами на суму перевищення буде складати різницю між нарахованою заробітною платою та трьох кратною базою мінімальної заробітної плати помноженою на 22%. І в даному прикладі ця сума складає 3410 грн.

Таким чином Пенсійний фонд створив механізм, який обмежує застосування способу оптимізації оподаткування, шляхом застосування пільгових ставок ЄСВ та виплати мінімальної заробітної плати. У випадку трансформації законопроекту в закон він набере чинності з дня наступного за днем його опублікування. А як відбуватиметься його втілення в життя покаже час.

Підсумки. Мінімальна сума ЄСВ з зарплати керівників може становити 4290 грн. Максимальна сума доходу для оподаткування ЄСВ за пільговою ставкою також може становити 19500 грн.

***

Залишайте свої коментарі. Будемо вдячні за позитивний відгук! 🤗