Відеоблоги

Податок на кредит та РК за "старими" ПН

Ви дізнаєтесь:

  1. Про термін для формування податкового кредиту.
  2. Про перехідні правила для формування податкового кредиту за «старими» ПН.
  3. Як зареєструвати РК до «старих» ПН.
Оберіть відео для перегляду

5(12)

Оцініть відео:

Податок на кредит та РК за "старими" ПН

00:08:07

Сергій Дробоття

5(12)

Оцініть відео:

З думкою ДПС щодо формування податкового кредиту та реєстрації РК за «старими» ПН можна ознайомитись за посиланням 👉 Лист ДПС України від 10.01.2022 № 227/7/99-00-21-03-02-07

***

Насамперед хочу звернути увагу усіх платників ПДВ на зміну термінів формування податкового кредиту за старими податковими накладними.

Ми все ж звикли, що у нас було три роки, щоби відобразити податковий кредит з податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН нашими постачальниками. Тобто було правило 1095 днів. Ми мали можливість перенести податковий кредит на пізніший період, залежно від того, чи нам це потрібно було.

З 1 січня 2022 року внесено зміни до п. 198.6 ПКУ: замість 1095 днів в двох абзацах з’явилися цифри 365. До речі, таке вже було раніше у 2017 році, ми з цим уже колись працювали, був термін формування податкового кредиту протягом року з моменту складання податкової накладної.

Отже, законодавець знову повернувся до тієї практики. Що це дає? У нас є рівно рік або 365 днів з дати складання податкової накладної нашим постачальником (або розрахунок коригування, якщо цей РК на збільшення), щоби відобразити податковий кредит за таким розрахунком коригування або податковою накладною.

Якщо з дати складання мине понад 365 днів, звичайно, за такими податковими накладними/розрахунками коригування не можна буде відобразити податковий кредит.

Але зверніть увагу, що за податковими накладними, які були нами отримані або постачальником складені до 1 січня 2022 року, тобто до дати набрання чинності Закону №1914, який вніс зміни безпосередньо до статті 198, існує спеціальне перехідне правило. Це правило визначено п. 80 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. за ним платники податку - покупці мають право на формування податкового кредиту за старими податковими накладними, складеними до 1 січня 2022 року, протягом 1095 днів з дати складання цих податкових накладних, але не пізніше ніж 31 грудня 2022 року. Тобто рік дано для формування податкового кредиту за податковими накладними, які були складені постачальниками до 1 січня 2022 року. Тобто це таке перехідне правило.

Звичайно, якщо у вас є податкова накладна 2019 року, яку ви не включили до податкового кредиту, у вас залишається право на формування податково кредиту ще до кінця поточного 2022 року.

Податківці роз’яснили правила формування податкового кредиту за старими податковими накладними нещодавно у листі 10 січня 2022 року №227/7/99-00-21-03-02-07. У цьому листі податківці розповіли що робити зі старими податковими накладними, які правила необхідно застосовувати (правило 365 днів або правило 1095 днів, або й те, і інше правило, оскільки дійсно перехідними положеннями ПКУ визначено, що саме 2022 рік - це той рік, протягом якого необхідно використати ось це право на податковий кредит за податковими накладними, складеними до 1 січня 2022 року). У цьому листі наведені навіть кілька прикладів, як правильно формувати податковий кредит і як вже його неможна формувати, якщо з дати складання податкової накладної мине понад 1095 днів.

Ще один негативний момент, який з’явився тепер уже на законодавчому рівні, це неможливість зареєструвати розрахунки коригування (неважливо це «+» або «-») до старих податкових накладних.

До 1 січня цього року в ПКУ жодного слова не було сказано про те, що немає права на реєстрацію платник ПДВ розрахунків коригування до податкових накладних, яким вже понад 1095 днів. Це правило існувало у порядку реєстрації в Єдиному реєстрі, але в ПКУ цього не було. Тепер же ця норма з’явилася у ст. 192 «Коригування ПДВ». За нею розрахунок коригування до податкової накладної не може бути зареєстрований в Єдиному реєстрі пізніше ніж 1095 днів з дати складання такої податкової накладної, до якої складається розрахунок коригування. Це означає, що у разі, наприклад, якщо відбувається зміна бази оподаткування або повернення товарів, або повернення попередньої оплати, яка відбулася 3 роки потому, зареєструвати зараз розрахунок коригування з мінусом покупець або постачальник, залежно від ситуації, не можуть. Оскільки Єдиний реєстр не пропустить такий розрахунок коригування до реєстрації.

До речі, і до 1 січня цього року така реєстрація не відбувалася, на жаль, тому що податківці керувалися уже нормативними документами, а не ПКУ. А у Порядку ведення Єдиного реєстру була норма, яка забороняла реєструвати РК до податкових накладних, з дати складання яких пройшло понад 3 роки або 1095 днів.

Були окремі рішення суду щодо цього, але податківці наполягали, що у разі якщо пройшло 3 роки, то вже зареєструвати розрахунок коригування неможливо в принципі. І давали дуже багато роз’яснень з цього приводу, що робити постачальнику, покупцю в такому випадку. Покупцю вони рекомендували коригувати податковий кредит або шляхом нарахування податкових зобов’язань на умовний продаж, або по іншим випадкам. А постачальнику, звичайно, забороняли зменшувати податкові зобов’язання без реєстрації розрахунку коригування в Єдиному реєстрі.

Ще хочу звернути увагу на той же лист від 10 січня 2022 року, в якому податківці роз’яснили окремі моменти, пов’язані з перехідними правилами 1095 і 365 днів. У ньому податківці навели декілька прикладів і вказали, що саме дата реєстрації розрахунку коригування є тим кінцевим терміном, від якого необхідно відраховувати 1095 днів. Не дата складання, а саме дата реєстрації. Тобто зверніть увагу на це роз’яснення, ці приклади, щоб у вас не було проблем потім з реєстрацією розрахунків коригування до так званих старих податкових накладних.

***

Залишайте свої коментарі. Будемо вдячні за позитивний відгук! 🤗